søndag, 21 januar 2024 16:57

Galaxy Unpacked 2024 - AI is coming

Skrevet av

Onsdag 17. januar hadde Samsung samlet over tre hundre personer i Colosseum kino. Og selvfølgelig var det den årlige lanseringen Galaxy Unpacked som var anledningen, overført Live fra San Jose i California. Det var den nye S24-serien som var det opplagte sentrum for oppmerksomhet og forventninger.

COLOSSEUM KINO

   7 år med oppdateringer

GALAXY AI IS COMING

SAMARBEIDET MED GOOGLE

   Circle to Search

Kamera

   Generativ Edit

MODELLENE:

   Galaxy S24 og S24+

   Galaxy S24 Ultra

   Flat skjerm

   Farger

   Priser

 

På dagen med årets foreløpig største trafikkaos i Oslo arrangerte Samsung sitt årlige lanserings-event. Det vil si – «årlig» er et lite understatement, for Galaxy Unpacked har en tendens til å dukke opp to ganger i året, og forrige gang var 26. juli i fjor, da de to brettbare mobilene var hovedattraksjonen sammen med HighEnd-nettbrettene Galaxy Tab S9 og siste versjon av Galaxy sin smartklokke – Watch6. Dette kan du lese mer om her.

COLOSSEUM KINO

Arrangementet foregikk i Colosseum Kino, en arena som var godt utnyttet ved at også den Pantheon-inspirerte kuppelen ble utnyttet til visuelle fremvisninger. Seansen ble ledet av Alexandra Joner sammen med norgesdirektør for Samsung – Even Amdal. Disse to fikk etter hvert selskap av Grace Bullen og Karsten Warholm, før det hele braket løs med Live overføring fra San Jose i California, der Presidenten i Samsung sin mobildivisjon TM Roh ikke uventet tok styringen.

'

7 år med oppdateringer

Dette kommer egentlig ikke som en overraskelse, men er likevel svært banebrytende sammenlignet med tidligere praksis fra Android-baserte mobiltelefoner. For på Galaxy Unpacked lovte Samsung hele 7 år med oppdateringer av sikkerhet og operativsystem. Dette står i sterk kontrast til de 3-4 årene som har vært bransjestandard i Android-familier. Når jeg likevel skrev at det ikke egentlig kom som en overraskelse, er det fordi Google lanserte akkurat samme lovnaden for tre måneder siden. I vår artikkel om Google-lanseringen skrev vi dette:

Det blir veldig interessant å følge med på hvordan Android-konkurrenter responderer på dette, og den første lakmustesten kommer kanskje allerede i februar neste år...

Og det var nettopp Galaxy Unpacked vi siktet til, men bommet litt på timingen, som kom 2-3 uker tidligere enn forventet. Men dette grepet bidrar til å bekrefte det nære samarbeidet mellom Samsung og Google. Og det vil være enda mer krevende for konkurrenter å ikke følge i Samsung og Google sine fotspor på dette punktet.

GALAXY AI IS COMING

Du skal ha fulgt rimelig dårlig med i timen hvis du ikke har registrert at AI er the next big thing. Eller kanskje the previous big thing etter hvert er like riktig å si? For også på Google sin siste lansering var det AI som dominerte, og nettopp Google er en av Samsung sine store samarbeidspartnere, og var tung til stede på lanseringen, som hadde Galaxy AI is coming som motto

Oversettelser i sanntid er en av de AI-baserte nøkkelfunksjonene i den nye S24-serien til Galaxy, og er faktisk basert på kunstig intelligens som er innebakt i mobilen. Den skal fungere både med muntlige oversettelser ved hjelp av kunstig tale, og med skriftlige oversettelser.

Google Gemini Nano gir mulighet for å konvertere meldinger til en annen stil, dersom du skulle ha behov for det. Til og med gamle Shakespeare står på menyen over tilgjengelige stiler.

Android Auto er også et hjelpemiddel som kan bidra med kommunikasjonen mens du kjører bil.

Speech to text har også tidligere vært en funksjon på Galaxymobilene. Nå kan AI skille ut ulike personer som snakker via stemmegjenkjenning, og kan lage korte resyme av et møte, f.eks. Eller hvem vet - kanskje til og med assistere med en masteroppgave eller to? Ideelt for en aspirerende statsråd i tidsklemme…

Og med Note Assist kan du få hjelp med å strukturere tidligere rå notater i ettertid.

SAMARBEIDET MED GOOGLE

Som nevnt tidligere er det et utstrakt samarbeid mellom Samsung og Google, og dette var ekstra tydelig eksponert på Galaxy Unpacked i år, ved at Hiroshi Lockheimer redegjorde for Google sine bidrag til nyvinninger på Galaxy-mobilene.

Circle to Search

Den desidert mest spektakulære nye funksjonen på alle tre modellene er Circle to Search. Den er utarbeidet i samarbeid med Google, og er i første omgang eksklusiv for Galaxy-mobilene. Men vår kontakt i Google har meddelt oss at denne funksjonen også kommer på Google Pixel 8 og 8 Pro som softwareoppdatering den 31. januar.

Og det er en virkelig god nyhet for Pixel 8-brukere, for Circle to Search fremsto som den desidert mest spektakulære nyheten på Galaxy S24-serien. Funksjonen går ut på at du bare sirkler inn deler av et bilde eller en tekst som du vil finne ut mer om, og du får resultatet umiddelbart. Så hvis du for eksempel ser et bilde av en forsterker som trigger MåHa-musklene, kan du bare tegne en sirkel av forsterkeren for å få opp info om nærmeste forhandler, lover Google.

Kamera

Kamera-avdelingen på flaggskipet S24 Ultra inneholder ikke de store overraskelsene på HW-siden. Eller – kanskje er det nettopp overraskende som er den riktige karakteristikken, for i stedet for å følge det som nesten har vært en naturlov med stadig mer heftige tall for zoom-egenskaper, har S24 Ultra i år faktisk skalert ned den optiske zoomen på det kraftigste telekameraet fra 10x til 5x, mens det til gjengjeld har økt bildebrikken fra 10 MP til 50 MP. Med det oppnås to ting: For det første blir det bedre overlapp i den moderate zoom-enden der det mest omfangsrike bruksområdet ligger. Og for det andre gir den kraftige økningen til 50MP bedre mulighet for digital zoom ut over de 5x som tilbys optisk. En reell modningsprosess er det begrepet som er fristende å gripe etter.

Hele kamerakolleksjonen på flaggskipet S24 Ultra er:

  • 200 MP, f/1.7, 24mm vidvinkel
  • 50 MP, f/3.4, 111mm 5x optisk zoom
  • 10 MP, f/2.4, 67mm tele, 3x optisk zoom
  • 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ ultravidvinkel

De to mindre modellene er litt enklere utstyrt, med denne kolleksjonen som er lik på begge modelllene:

  • 50 MP, f/1.8, 24mm vidvinkel
  • 10 MP, f/2.4, 67mm tele, 3x optical zoom
  • 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ ultravidvinkel

 

Generativ Edit

Generativ Edit er en funksjon som gir sterke assoisiasjoner til de nye mulighetene vi har opplevd med Pixel 8 og 8 Pro fra Google. Det inkluderer mulighet for å manipulere bilder ganske heftig, uten å sette sin ben i Photoshop. Verd å merke seg er at disse bildene blir tagget spesielt med metadata som forteller t d4t er et manipulert bilde. Det er betryggende i en verden der AI er eet begrep man kan skremme barna med…. Og det er for øvrig en egenskap Galaxy deler med Pixel-mobiler.

MODELLENE:

Galaxy S24 og S24+

I liket med modellserien i en lang årrekke er det også i år tre modeller. Og det er veldig gjenkjennelig modellstruktur, der de to minste er mer eller mindre identiske i design, bortsett fra størrelsen. Galaxy S24 og S24+ har ellers et design som har svært store likhetstrekk med nyere generasjoner iPhone. Det er kameralayouten som er den mest åpenbare forskjellen, der Galaxy har sine kamera i en vertikal rad, men iPhone har den velkjente gruppestrukturen. S24 og SA24+ har også beholdt forrige generasjon sin materialbruk, mens dette er en av nyhetene på flaggskipet.

Galaxy S24 Ultra

For flaggskipmodellen S24 Ultra har konvertert til en ramme i Titan, og med en initieres også de vesentlige oppdateringene i designet. For der man ved første øyekast kan bli misledet til å tro at designet er uendret, er det faktisk en del oppgraderinger i den sektoren fra S23 Ultra, som vi testet i fjor.

Flat skjerm

Det er nesten litt morsomt å konstatere at det som har vært et av flaggskipmobilenes kjennetegn i nesten ti år med en skjerm som bøyer av mot kanten, nå er et avsluttet kapittel. Vi så dette også for noen måneder siden med Pixel 8 Pro, og nå har også S24 Ultra fått en helt flat skjerm. Og nettopp S24 Ultra har et tilleggsbehov for denne helt flate skjermen siden de kan skilte med sin unike medfølgende S-pen som får enda bedre arbeidsvilkår med en flat skjerm.

Og mens vi er inne på skjermen, har alle de tre modellene fått en vanvittig heftig lysstyrke, på 2600 nits (peak). Det er vel kanskje All Time High, og overgår selv Pixel 8 Pro med sine 2400 nits. Og denne lysstyrken gjelder for alle de tre nye S24-modellene. Derimot er glasset med sin nye versjon Corning Gorilla Glass Armor unikt for flaggskipmodellen. Dette nye glasset skal være betydelig sterkere og mer skrapesikkert enn konkurrerende glass, hva nå enn det er.

Samsung har ellers beholdt det utpregede kantede grunnflatedesignet på flaggskipmodellen, et designtrekk jeg opprinnelig var skeptisk til, men etter hvert har gått over til å være sterk tilhenger av. PÅ 24-modellen har Samsung også valgt å fremheve titanrammen litt mer en tilfellet var på 23-modellen med hel aluminiumfinish.

Farger

Galaxy S24 Ultra er tilgjengelig i fargene Titanium Grey, Titanium Black, Titanium Violet og Titanium Yellow. Og de tre førstnevnte alternerer om å være mine favoritter, der tetplassen skifter med dagsformen. Kjøper du mobilen fra Samsung sin nettbutikk har du i tillegg tilgang til fargene Titanium Blue/Green/Orange.

Galaxy S24 / S24+ er tilgjengelig i fargene Cobalt VIolet, Amber Yellow, Onyx Blaxk og Marble Grey. Og også her får du noen tilleggsvalg i Samsung sin webshop, med fargene Sapphire Blue, Jade Green og Sandstone Orange.

Priser

Prisene for de to minste modellene har steget med 500,- i forhold til lanseringsprisen for tilsvarende 23-modeller for de to miste modellene. Flaggskipmodellen S24 Ultra har steget med to tusen sammenlignet med S23 Ultra. Det gir disse lanseringsprisene for S24-serien:

  • Galaxy S24 fås fra 11.490,-
  • Galaxy S24+ fås fra 14.490,-
  • Galaxy S24 Ultra fås fra 17.990,-

Les mer om Galaxy S24 og S24+ hos Samsung
Les mer om Galaxy S24 Ultra hos Samsung

 

Sist redigert søndag, 21 januar 2024 18:00
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.