torsdag, 06 august 2020 13:47

Galaxy Unpacked August 2020 – Nyheter og refleksjoner

Skrevet av

Samsung kjørte sitt halvårlige store lanseringsshow i dag. Mange produktlanseringer, der alle hadde et klart Premiumtouch.

På Frank Zappa sitt album The Yellow Shark, et konsertopptak med Ensemble Modern der Zappa er dirigent, starter han med å stille det retoriske spørsmålet «What`s the secret word for tonight». Hadde han ledet ettermiddagens Galaxy Unpacked og stilt det samme spørsmålet ville svaret ubetinget ha blitt: The secret word for tonight is Mystic Bronze. På en annen side ville han neppe ha ledet et lanseringshow verken for Samsung eller noen annen mobilprodusent selv om han fremdeles hadde vært i live.

Men det jeg prøver å få frem er at dette profesjonelt gjennomførte showet der også Samsung tok i bruk den velkjente one more thing som Apple har gjort udødelig mot slutten av showet, fikk en ekstra dimensjon og styrket Premuimfølelse av at de dyrket denne fargen Mystic Bronze som kveldens magiske element. Ikke for det, kvelden bød på andre Mystic farger også, men Mystic Bronze var fellesnevneren som skapte en Premiummagi.

 

Galaxy økosystem

Økosystem er et annet «secret word for tonight». Og dette er noe mange store produsenter av benytter som et magisk og salgsfremmende begrep for å skape en merkelojalitet. Vi har sett det hos Apple, Huawei, Xiaomi og Samsung. Samsung benyttet åpenbart denne gjennomførte bruken av Mystic Bronze som et visuelt element for å styrke den emosjonelle delen av økosystemet.

Men et økosystem kan definitivt også ha en reell nytteverdi og substans med en praktisk relevans når de ulike produsentene gjør grep for å gi forbedret samhandling mellom ulike produktkategorier. Dette har blant annet Huawei demonstrert med sin Huawei Share, der du enkelt kan speile og overføre filer fra en mobil til et nettbrett eller laptop. Og et tilsvarende grep har Samsung gjort i forhold til enkelt å kunne overføre filer og apper på tvers av platformene.

Samsung – Microsoft

Et viktig element i den sistnevnte byggingen av økosystemet er et utstrakt samarbeid mellom Samsung og Microsoft. I tillegg til at Microsoft har brukt sin spisskompetanse på å legge til rette for god samhandling mellom PCer og mobiler/nettbrett, har de bidratt med å gi de nye Note-modellene delvis X-box kompatibilitet. Det vil si at du kan laste ned og bruke en lang rekke av spillene til X-box også på en Galaxy Note20/20 Ultra.

 

Samsung Galaxy Buds Live

Men det var rikelig med substans i form av interessante produkter i denne lanseringen. Vi starter med den mest HiFi-relaterte lanseringen. Galaxy Buds Live er egentlig en ganske interessant nyskapning. I farten er det vanskelig å komme på andre helt trådløse hodetelefoner som verken har propper som skal mer eller mindre skrus inn i øregangen, eller stang ala AirPods eller Freebuds.

Den skal likevel angivelig sitte ganske godt, og har også aktiv støykansellering i motsetning til tidligere Galaxy Pods. Om dette fungerer godt i praksis gjenstår å se. I utgangspunktet kan man ha en bekymring for om de sitter tilstrekkelig godt på, men det leveres med en form for vinger i ulike størrelser som kan tenkes å gi tilstrekkelig feste. Dette er Samsung sin første åpne konstruksjon blant Earpods.

Prisen plasserer Galaxy Pods Live i et interessant segment, der det finnes andre vellydende alternativ, men likevel lavt nok til at den klart distanserer seg fra det øverste prissjiktet. Og et såpass klart annerledes formkonsept skaper en åpenbar nysgjerrighet på hvordan de låter.

Les mer om Galaxy Pods Live hos Samsung

 

Ny generasjon Note

Premium-mobilene Galaxy Note20 og Note20 Ultra 5G var vel de produktene som var viet størst plass i lanseringen. Og vi begynner etter hvert å bli vant til at Premium modeller ligger på femsifret beløp, ikke minst Samsung sine flaggskip.

Og tradisjonen tro er S-pen en del av Note-konseptet, men i år med fornyet effekt. For det som tidligere kan ha vært bokstavelig talt en festbrems var en latency på nærmere 50ms. Den er nå redusert til 9ms brukt i kombinasjon med toppmodellen, mens den er noe høyere på Note20. Og denne kraftige reduksjonen av forsinkelsen er blant annet oppnådd ved å ta i bruk AI, som forutser pennens bevegelser.

Galaxy Note20 Ultra

Toppmodellen Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G kommer på 14.990,-. Da får du en 6,9-tommers skjerm på 1440 x 3088 pixels (496 ppi) og en imponerende lysstyrke på 1500 nits, med Corning Gorilla Glass Victus, som er as Gorilla as it gets

Også refreshrate kjenner vi igjen fra S20 Ultra - 120Hz@FHD/60Hz@QHD. Du må altså gå ned i skjermoppløsning for å få 120Hz skjermoppfrisking.

Kameraseksjonen på baksiden er bestykket med:

  • 108 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.33", 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
  • 12 MP, f/3.0, 103mm (periscope telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom, 50x hybrid zoom
  • 12 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1/2.55", 1.4µm

Det er en litt krevende øvelse å ikke bli såpass fascinert av denne stilrene modellen, at man ikke får rykninger i kredittkortmusklene. Spesielt i utførelsen Mystic Bronze.

Les mer om Galaxy Note20 Ultra hos Samsung

 

Galaxy Note20

Hvis du heller nøyer deg med innstegsmodellen i Note-serien, Samsung Galaxy Note20 starter prisen på kr.12.290,-. Da må du greie deg med en 6,7 tommers skjerm på 1080 x 2400 pixels, (393 ppi), 60Hz refreshrate og plast bakside. Og bare for å ha nevnt det – plast bakside hører ikke helt hjemme på en modell som starter på over 12 høvdinger. Og du må også nøye deg med 8GB ram, der Ultra har 12GB. På toppen av dette har ikke basismodellen kortleser for microSD, så du er låst til den fysiske lagringen du velger fra start hvis vi ser bort fra skylagring.

Det interessante spørsmålet er om en prisdifferanse på 2.700,- er tilstrekkelig for denne degraderingen når du først har spyttet i et såpass høyt beløp. Eller sagt på en annen måte – Galaxy Note20 Ultra fremstår som en svært mye mer interessant modell enn Galaxy Note20, selv om du tar prisdifferansen i betraktning.

Det er også interessant å legge merke til at pristillegget for Ultra er relativ mindre i Norge enn i de internasjonale prisene i lanseringen. Der var pristillegget lagt ut som ca. 30%, mens det i Norge er på ca. 22%.

Les mer om Galaxy Note20 hos Samsung

Samsung Galaxy Z Fold 2

Det mest spektakulære produktet på Galaxy Unpacked var nok fremdeles Galaxy Z Fold 2, selv om den «bare» er en oppgradering av forrige modell. Det er forresten interessant å legg merke til at navnet har tatt opp i seg begge de to forutgående brettemodellene fra Samsung – Galaxy Fold, og Galaxy Z Flip. Galaxy Z Fold 2 har to hovedkonkurrenter – Huawei Mate Xs som ble lansert tidligere i år som en oppgradering av Huaweio Mate X, og Microsoft Surface Duo som fremdeles er litt uoffisiell. Og begge disse konkurrentene har et konsept som er vesentlig forskjellig fra Fold 2. Noe som illustrerer at dette med brettemobiler fremdeles er ganske upløyd mark, der det må foretas kompromisser mellom brukbarhet og robuste løsninger.

Når jeg skrev at det «bare» er snakk om oppgraderinger, må det også tilføyes at det er snakk om ganske betydelige oppgraderinger på områder som har betydning. Og holdbarhet er et nøkkelord her.

Samsung pekte litt vennskapelig nese av den høyt profilerte Youtuberen Marques Brownlee når de spilte av et klipp der han (fritt etter dårlig hukommelse) hevdet at det tross alt ikke er glass som sitter foran det indre displayet – glass kan tross alt ikke bøyes. For det er glass som befinner seg i dette displayet, også den delen som bøyes med en radius på bare noen millimeter. Ultra Thin Glass har åpenbart endret på naturlovene. Men det er ikke dermed sagt at det har en robusthet i Gorillaklassen, så det er nok all grunn til å fremdeles utvise en grad av varsomhet.

Galaxy Z Fold 2 skal ha en forbedret robusthet i strukturen, som igjen skal gi forbedret holdbarhet. Og så har de introdusert noen ganske spesielle børster som skal sørge for at lommerusk ikke gir skader på det indre glasset.

Hengslingen er tydeligvis et veldig viktig punkt, for i tillegg til at den ble forbedret underveis også på forgjengeren, har Samsung foretatt ytterligere forbedringer på den nye modellen. Nå vektlegger de at hengslene er lagt til rette for at mobilen kan holdes åpen i ulike vinkler. For mange vil det også være viktig at Galaxy Z Fold 2 har blitt slankere enn forgjengeren

For mange vil det være viktig at den ytre skjermen har blitt betydelig større, og har nå en størrelse på 6,2 tommer. Samsung oppga som begrunnelse at de har fått tilbakemelding om at det er langt flere som benytter denne skjermen på forgjengeren enn det de tidligere har antatt.

Hoveddisplayet er på 7,6 tommer i åpnet tilstand, og har en refreshrate på 120Hz. Det er et selfiekamera både på ut- og innsiden av kameraet.

Hovedkameraseksjonen har disse elementene:

  • Ultra Wide: 12mP H2.2
  • Wide-angle: 12MP F1.8
  • Telephoto: 64MP F2.0

Det er ingen tvil om at Samsung har gjort en veldig stor innsats for å forbedre ankepunktene til første generasjon av denne brettemobilen. Så gjenstår bare vurderingen om hva som er det optimale konseptet. Og der regner jeg med at det vil være veldig mange ulike synspunkt.

Prisen er foreløpig ukjent, men forgjengeren ligger på rundt 23 tusenlapper.

 

Samsung har stjålet Apple sine klær mens de badet

Dersom den gamle høyrelederen Jan P. Syse fortsatt hadde levd og attpåtil hadde vært designsjef i Apple, er det ikke helt utenkelig at han kunne hevdet noe sånn som: Samsung har stjålet våre klær mens vi badet. Og han kunne selvfølgelig også denne gangen ha tilføyd Men vi har fremdeles garderoben full. Og hele tiden ville han hatt Galaxy sin nye generasjon nettbrett i Premiumsegmentet i tankene.


Nei, dette er ikke Jan P. Syse

For det er nok Galaxy Tab S7 og Tab S7+ som er de produktene som ble lansert under Galaxy Unpacked August 2020 som gir størst grunn til bekymring for konkurrenten Apple. Disse nettbrettene begynner nå virkelig å kunne mingle med Ipad Pro, og det til en betydelig lavere pris. Og designet er som snytt ut av Apple sin designsjef for Ipad Pro, med sin litt firskårne kantprofil i metall og slanke rammer. Og også disse drar nytte av den oppdaterte S-pen.

Tab S7 har fått et 11-tommers display i LTPS LCD med oppløsning 2560 x 1600 (16:10), mens toppmodellen Tab S7+ har et AMOLED-display på 12,7 tommer, og en oppløsning på 2800 x 1752 – også den i 16:10. Begge modellene har en refreshrate på 120HZ. Batteriet på toppmodellen er på formidable 10.090mAh på toppmodellen, og 8.000mAh på den minste.

Også det avtagbare tastatur er forbedret, med en større touchpad.

Les mer om Galaxy tab S7 og S7+ hos Samsung

 

Galaxy Watch3

Det har en stund vært kjent at Samsung ville gå tilbake til sin opprinnelige navnefilosofi for den neste toppmodellen av smartklokke, etter at den forrige sportsorienterte toppmodellen het Galaxy Watch Active 2. Det innebærer ikke nødvendigvis at Galaxy Watch3 er mindre sportslig enn forgjengeren, men forklaringen kan kanskje være at det hersker en litt ureflektert holdning der ute om at en sportsklokke nødvendigvis er mindre smart enn en smartklokke. Sannheten er nok at det ikke finnes noen skarpt definerte skiller mellom smartklokke og sportsklokke.

Uansett er Watch3 en veldig interessant oppgradering av Samsung sine sportsklokker, og her tar de et nytt grep i kampen om å være konge på haugen blant smartklokker, en kamp der Apple Watch av mange kanskje noe ufortjent automatisk blir satt som defaultverdi.

Samsung har klokelig beholdt den roterende kransen som de er alene om, og som må være et funn når man skal navigere rundt på noe såpass smått som et armbåndsur.

At også Samsung vil være med i kampen om helseovervåking er åpenbart, for i tillegg til puls (som selv de enkleste sportsband har som standard, har de fått med EKG og SP02, selv om EKG ikke er godkjent over alt enda. Det jeg ikke har registrert før på noen smartklokke er måling av blodtrykk. Trolig ikke veldig presist, for Samsung anbefaler at man tar en kalibrering mot the real thing en gang pr. måned. Men det vil uansett være et aktivum at man har tilgang på en kjapp hurtigmåling.

Med over 120 Fitnessprogram slår Galaxy også Huawei sine 100 av sorten på GT 2e, som vi testet tidligere i sommer.

Med over 80.000 tilgjengelige klokkedesign tilgjengelig bør de flest kunne finne noe som passer. Og i motsatt fall er det enkelt å mekke noe selv. Litt synd at det bare er 41mm utgaven som kommer i Mystic Bronze. Men så er den kanskje litt for …ehhh… damete uansett? Og de andre variantene er tiltlende de også.

Les mer om Galaxy Watch3 hos Samsung

 

Se også Samsung sin hovedside for Galaxy Unpacked August 2020

 

Sist redigert fredag, 15 januar 2021 18:44
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.