tirsdag, 12 mai 2020 15:06

Lejonklou kommer til Majorstuen

Skrevet av

Den spennende svenske entusiastprodusenten Lejonklou får nå norsk forhandler. Eksakt HiFI tar i første omgang inn to phonotrinn.

Entusiastproduktene fra Lejonklou har ikke tidligere hatt forhandlere i Norge. Eksakt HiFi i Vibes Gate har nå blitt forhandler av Lejonklou sine produkter, og det starter med de to Moving Magnet phonotrinnene Slipsik og Gaio. Og det er neppe en tilfeldighet at det nettopp er Linnforhandleren Eksakt HiFi som starter med import av Lejonklou sine produkter. Mer om det senere

Fredrik Lejonklou

Konstruktøren Fredrik Lejonklou er mannen bak Lejonklou produktene. Han har tidligere blant annet bakgrunn som skribent for det svenske tidskriftet HiFi & Musik, og har også en fartstid som innbarket Linn-entusiast. Da webforumet Lejonklou ble opprettet på midten av forrige årtier var det i begynnelsen det eneste engelskspråklige Linn-forumet. Etter en tid opprettet Linn et eget forum, og Lejonklou sitt forum ble etter hvert et forum primært orientert rundt Lejonklou sine produkter.

MM-RIAA

Lejonklou sin første kommersielle konstruksjon var Hudik, en MM phonomodul for montering i Linn sine forforsterkere Exotik og Kinos. Disse forforforsterkerne var modulære, og hadde en slot for ettermontering av phonomodul, en modul som ikke var på plass enda på lanseringstidspunktet. Og siden det tok lang tid før de ble tilgjengelig kom Lejonklou dem i forkjøpet med tredjepartsmodulen Hudik.

Det er ellers ikke helt tilfeldig at Lejonklou hele tiden har hatt fokus på MM-phonomoduler. Han har vært av den oppfatning at MM er det beste konseptet i moderate prisklasser, og at rimelige MC-PUer låt dårlig. Han har også reagert på at det for rundt 15 år siden ikke fantes påkostede MM phonotrinn, og dette var noe av årsaken til hans satsing.

Lejonklou Slipsik

Etter at modulen Hudik var et faktum i 2005 var Lejonklou sin neste satsing phonotrinnet Slipsik. Dette har vært Lejonklou sin referanse RIAA helt siden lanseringen i oktober 2006. Men den har hele tiden vært under videreutvikling med hyppige oppdateringer, og de aller fleste oppgraderingene har vært tilgjengelige som oppgraderinger av tidligere versjoner. Nyest versjon av Slipsik er versjon 7.1, og den kom i februar 2020. Vi skrev om Slipsik 6 i 2015, og om Slipsik 7 da den var i emning i desember 2018.

Slipsik er håndbygget i Sverige, og også testet der av Lejonklou. Den har et dual-mono design.

Pris for Slipsik er satt til kr. 12.200,-

Les mer om Slipsik hos Lejonklou

 

Lejonklou Gaio

Gaio skrev vi om da denne rimeligste RIAAen ble lansert i 2013. Den erstattet da Kinki, den tidligere innstegs-RIAAen fra Lejonklou som ble lansert i 2007. I oppgraderingen som kom i 2018 ble det importert noen komponenter fra Slipsik. Den har også dette blitt oppgradert i flere stadier, og i 2020 kom versjon 2.4.

Også Gaio er produsert og testet i Sverige.

Pris for Gaio er kr. 6.500,-

Les mer om Gaio hos Lejonklou

MC-phonotrinn

Selv om Lejonklou hele tiden har fokusert på Moving Magnet, ble det en endret i 2019. Etter en lengre utviklingsperiode ble det da lansert to MC phonotrinn som vi skrev om på tampen av året. Flaggskipene SINGularity er ekstrem-HighEnd, og vil trolig ha en prislapp på rundt 200.000 hvis de blir tatt inn til Norge. Og det er pr stk., for dette er mono-trinn.

En mer moderat versjon er Entity, og selv om den utvilsomt vil være betydelig dyrere enn mono-trinnene, holder vi oss på et moderat nivå.

Entity vil komme på i underkant av 20.000,- i Norge.

Les mer om Entity hos Lejonklou

Sagatun og Tundra - Spennende forsterkersett

Etter hvert har Lejonklou også fått forsterkere på menyen. Det startet med effektforsterkeren Tundra 2.5 i 2012, tett fulgt av monoblokkene Tundra 2.2 Mono i 2013.

Men det var i 2014 de virkelig interessante produktene dukket opp. På nytt ble det lansert monoblokker, men denne gangen i form av forforsterkere. Sagatun Mono er monoversjonen av stereo forforsterkeren Sagatun, og koster også det samme – 33.000 SEK. Bakgrunnen for at Fredrik Lejonklou har laget denne ganske unike forforsterkeren er at han stilte seg spørsmålet: “You make power amplifiers in mono, why not pre amplifiers? .

Og minst like viktig – det elementet som gjorde dette mulig var at både mono- og stereovarianten av forforsterkerne har noe som heter «Control Link». Dette er en funksjon som gjør at et eksemplar av Sagatun – stereo eller mono – blir satt som «master», mens andre blir satt som Servant. For så vidt litt parallell til det som i mange tilfeller foregår med trådløse aktive høyttalere. Med dette systemet kan man sette opp så mange forforsterkere og kanaler som hjertet og lommeboken måtte begjære. Til slutt må det også nevnes at det som gjorde at Lejonklou fant det interessant med en monoversjon av forforsterkere var at han fant at det gir en overraskende stor lydgevinst.

Lejonklou TARANDUS

I 2016 kom den nyeste forsterkerkonstruksjonen fra Lejonklou. Den integrerte forsterkeren Boazu koster mindre enn både Sagatun og Tundra, og låt ifølge Lejonklou så bra at han ble nødt til å lansere oppgraderingene TARANDUS til Sagatun og Tundra der forbedringene i Boazu ble implementert.

Eksakt HiFi

Da jeg nevnte innledningsvis at det neppe var tilfeldig at det var Eksakt HiFi som ble den første norske forhandleren av Lejonklou sine produkter, har det sammenheng med det store likhetstrekket mellom Linn og Lejonklou. Fredrik sverger i likhet med Linn til konseptet Source First, og benytter Tune Dem som testmetode. Også i andre land er det notoriske Linnforhandlere som selger Lejonklou sine produkter.

Nå har altså Eksakt HiFi med Odd Rune Hegge blitt importør av Lejonklou sine produkter. I første omgang har han tatt inn de to MM RIAA-trinnene Gaio og Slipsik til hhv 6.500,- og 12.200,-, og disse er allerede på plass i Vibes Gate på Majorstuen. Men han jobber også med å ta inn MC-trinnet Entity. Dette antas å få en prislapp på i underkant av 20.000,-. Hvis noen også skulle få lyst til å kjøpe det ultimate monoblokk RIAA-settet SINGularity er det all grunn til å forvente at det eventuelt blir en bestillingsvare.

Forsterkerne til Lejonklou er også under vurdering, men endelig avgjørelse på dette kommer litt senere, i det minste etter at Korona-karantenen mot Sverige er tilbakelagt.. Odd Rune har ellers avslørt for Audiophile.no at det er flere nye agentur på gang. Dette kommer vi tilbake til i en annen artikkel – stay tuned!

Sist redigert tirsdag, 12 mai 2020 16:43
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.