søndag, 10 november 2019 11:50

TEST: TEAC TN-4D – Eleganse med silkemyk lyd. Spesial

Skrevet av

TEAC lanserte en ny direktedrevet platespiller tidligere i sommer. Den har såpass mange interessante aktiva at jeg falt for fristelsen å ta den inn til test.

En av fordelene med den åpenbare renessansen til LPer er at det kommer en masse nye platespillere i alle prisklasser. På årets Munchen-messe flommet det over av eksotiske vinylrigger, men det var også mange interessante nykommere i moderate prisklasser. Og Aqipa sin stand var en av de som viste frem et eksemplar av sistnevnte, med et eksemplar av TN-4D kledd i sort HighGloss.

Dette er langt fra den første platespilleren til TEAC i dette segmentet. De har ca. 10 spillere som er tilsynelatende bygget over mye av den samme lesten. Men det er ved første øyekast, for TN-4D skiller seg fra de andre på flere vesentlige punkt.

 

 

Direkte drift

Den kanskje viktigste forskjeller mellom TN-4D og alle de andre spillerne til TEAC er at dette er den første med direkte drift. Alle de andre med det samme litt Rega-inspirerte designkonseptet med en slank plint har remdrift. TEAC har greid å lage en spiller med like lav linjeføring som de remdrevne platespillerne takket være en nyutviklet børsteløs motor som driver tallerkenen direkte.

 

 

SAEC arm

Armen skiller seg også fra flertallet av dagens spillere med S-arm. Dette er ofte Technics-kloner laget av Hanpin, og med noe variabel byggekvalitet. Armen på TEAC TN-4D er utviklet i samarbeid med SAEC, en produsent som er kjent for ultimate HighEnd-konstruksjoner, som SAEC WE-4700 til godt over ti tusen. Dollar!

Armen på TN-4D gir da også et svært godt inntrykk. Den har såkalt «knife-edge» bæring som tar seg av de vertikale bevegelsene. Det er ingen VTA justering, mens stifttrykk og antiskating har konvensjonelle løsninger, med roterbar motvekt og et lite antiskatinghjul på armbasen.

Armen har en løsning med avtakbart headshell med SME-fatning, og det medfølgende headshell gir en god kvalitetsfølelse. Løsningen med avtakbart headshell er ellers en av fortrinnene med denne spilleren.

En annen side ved denne armen som jeg satte stor pris på var senkemekanismen. Den tar seg god tid med å senke stiften ned til platen – ca. 5 sekund. I tillegg til at det styrker kvalitetsfølelsen gir det god beskyttelse av både stift og plate.

Det eneste jeg savner på denne armen er VTA-justering. Men på en annen side er det få- eller ingen andre spillere i denne prisklassen som har det.

 

 

Innebygget RIAA

Teac har valgt å utstyre TN-4D med en innebygget RIAA for MM-pickup. Det er selvfølgelig en stor fordel hvis du ikke har phonotrinn i forsterkeren, eller en separat RIAA. Ofte er sånne RIAA-trinn i relativt rimelige platespillere av temmelig laber kvalitet. Det gjelder ikke for TN-4D. RIAA-trinnet spiller ganske bra, og gjør seg ikke bort sammelinget med RIAA-trinnet du finner i mange AV-receivere i moderate prisklasser. Selvfølgelig får du bedre RIAA-trinn i mange del stereoforsterkere, særlig i høyere prisklasser. For ikke å snakke om separate RIAA-trinn.

Det er selvfølgelig mulig å sende signalet utenom det intergrerte RIAA-trinnet dersom du bruker en ekstern RIAA, eller RIAA i forsterker.

 

Sumiko Oyster.

På denne platespilleren har TEAC valgt en dyrere pickup enn på de andre platespillermodellene i sortimentet. Sumiko Oyster koster rundt tusenlappen i løs vekt, omtrent det dobbelte av f.eks. Audio Technica AT-VM95E, som blant annet står på den remdrevne TN-3B som Teac lanserte kort tid etter TN4D. Sumikoen har en anelse lavere pris enn Ortofon 2M red, en MM-PU som er en annen aktuell kandidat i dette segmentet.

Og siden TEAC TN-4D har avtakbart headshell benyttet jeg anledningen til å ta en prøvetur med mange andre pickuper under testen. Men først tar vi med oss noen lytteinntrykk fra et lite utvalg av de platene jeg spilte med Sumiko Oyster.

Vi starter med Kari Bremnes sin LP Norwegian Mood, et album jeg har en lei tendens til å plukke frem når jeg tester et nytt produkt enten det er digitalt eller på vinyl. Generelt sett en flott gjengivelse, der det musikalske dominerer uten at detaljene tar overhånd. På låten Montreal serveres en magisk gjengivelse av trekkspillet til Bengt Egil Hansen, og låten Birds gjengis flott og utpreget musikalsk, selv om jeg i andre sammenhenger kan få enda flere detaljer.

På det legendariske nederlandske 70-talls progrock-bandet Focus sitt debutalbum In and Out of Focus er det innimellom en litt har klang, og den håndteres utmerket av Sumiko Oyster. Her kan andre PUer med mer utpreget analytisk klang slite mer. Eller egentlig er det kanskje plata som sliter. Men det må samtidig nevnes at dette debutalbumet er en veldig morsom introduksjon til Focus, og har en helt annen karakter enn de albumene som kom etterpå, der ikke minst det legendariske livealbumet At The Rainbow står frem som en historisk perle.

Til slutt et annet albm som utgjør en obligatorisk testløype i vinylsammenheng. Ken Lyon In Concert er et album som med sin enkle opptaksteknikk fanger opp den akustiske klubbatmosfæren på magisk vis. Sumiko Oyster er helt på høyden her, og gir flott kropp både til Ken Lyon sin vokal og gitar. Og også her konstaterer jeg at det kan være andre PUer som avslører de aller siste detaljene.

Oppsummert bekrefter jeg at Sumiko Oyster er et svært interessant i prisklassen rundt tusenlappen for en MM-pickup. Og som så ofte ellers er det smaken-, og ikke minst systemmatching som avgjør hva du skal velge. Aktuelle motkandidater kan være tidligere omtalte Ortofon 2M Red, eller Audio Technica sin AT-VM95EN.

 

TN-4D med Ortofon

En prøverunde med Ortofon 2M Red på TEAC TN-4D avslører som antatt en langt mer utpreget analytisk gjengivelse. Litt mer detaljer enn på Oyster, men samtidig mister du denne silkemyke gjengivelsen som Sumiko Oyster serverer generøst. Men igjen er det avhengig av preferanser og øvrig oppsett hva som er det riktige valget.

Går vi derimot opp i 2M Black er det en såpass åpenbar forskjell at det ikke blir reell konkurranse. Her snakker vi om en PU som er blant de aller beste MM-pickupene på markedet, og som har en pris alene som er i nærheten av platespilleren Teac TN-4d. Og likevel – Sumiko Oyster har fremdeles en silkemyk klang du ikke får av Ortofon 2M Black.

 

TN-4D med Audio Technica

Jeg nevnte AT-VM95EN lenger oppe, og her får du litt fra begge leirene. Det vil si litt av Sumiko Oyster sin behagelige og myke gjengivelse, og en del av 2M Red sine detaljer. Men ikke begge deler samtidig. Går du derimot opp til de to dyreste modellene AT-VM95ML og AT-VM95SH får du svært interessante oppgraderinger for et moderat beløp, og to PUer som gir uhyre mye for pengene. Her er vi på en ganske nøytral klangbalanse, men med veldig bra detaljgjengivelse. SH er nok den beste, men samtidig mest krevende. Og ML er et svært interessant alternativ for en noe lavere pris. Og det er ikke automatikk i at du foretrekker den dyreste.

 

Konklusjon

Med TN-4D har Teac servert en svært interessant platespiller i moderat mellomklasse. Den har flott finish og kvalitetsfølelse, og med direkte drift gir den et stabilt drivverk. En annen kandidat med noen av de samme egenskapene er Onkyo sin CP-1050, som vi testet for noen år siden. Den også et flott design, men har en mye mer klassisk stil. Men ikke minst på grunn av en skral pickup blir det en klar seier til TEAC for lyden med den medfølgende PUen. Og så er ikke Onkyoen i nærheten av å ha en like flott og god arm. Den noe rimeligere Audio Technica AT-LP5 er også et godt alternativ for de som er ute etter en direktedrevet spiller med løst headshell. Dette er en god spiller, men jeg foretrekker designet til både TN-4D og CP-1050. Og TN-4D har klart bedre lyd enn AT-LP5.

Armen er noe av det flotteste og mest tillitvekkende jeg har vært borti i denne prisklassen, i hvert fall hvis vi ser bort fra Rega sine armer, som har et totalt annet konsept. For meg er avtakbart headshell en gamechanger på grunn av den store fleksibiliteten det gir for hurtig bytting av pickup.

Også lyden er meget god, og gir en noe annen karakter enn mange andre i prisklassen. Jeg verdsetter at Teac har kostet på såpass med denne silkemyke Sumiko Oyster PUen. Og samtidig er den likevel ikke dyrere enn at du med god samvittighet kan foreta betydelige oppgraderinger av pickup dersom du havner på oppgraderingskjøret. Og det gjør du nok, du også... For dette drivverket med den flotte armen tåler godt en Pickup til 5-6 tusen, og kanskje vel så det. Noe forsøket med Ortofon 2M Black illustrerte godt.

Totalt er TN-4D en svært interessant og konkurransedyktig platespiller i den forsiktige delen av mellomklassen.

 

Veil pris for TEAC TN-4D er 6.498,-.

Les mer om TN-4D hos TEAC

Lest 6920 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.