torsdag mai 25 , 2017
søndag, 26 mars 2017 16:38

Denon PMA-2500NE – En klassisk forsterkerkonstruksjon i moderne inkarnasjon. Spesial

Skrevet av

 

Denne flaggskipforsterkeren fra Denon meldte vi om for et drøyt år siden. Nå har jeg hatt den på en svært grundig test, og det overrasker ikke at avskjedstunden ble en anelse tung.

Og da er det mer enn vekten jeg sikter til, for en såpass voksen forsterker som Denon PMA-2500NE kan være tung nok å skille lag med når den skal transporteres for hånd.

Men la oss spole tiden 14 år tilbake. Da hadde jeg nemlig tippoldefaren til PMA-2500NE på test. Den het PMA-2000 MkIV, og var siste modell med den gamle designlinjen. Lun i klangen, og med en imponerende bassgjengivelse vant den mitt hjerte uten særlig motstand.

Etter dette har jeg hatt et svakt øre for denne toppserien til Denon, og har blant annet sikret meg SACD-spilleren DCD-2000AE i mitt oppsett, som følge av et uforskammet godt bruktkjøp. Forsterkerne etter PMA-2000 MkIV har vært PMA-2000AE, PMA-2010 og siste modell før Denon la inn et ekstra gir i modellbenevnelsen var PMA-2020AE.

Som nevnt innledningsvis var det modellskifte for et drøyt år siden, og sammen med SACD-spilleren DCD-2500NE utgjør nå vårt testobjekt PMA-2500NE flaggskipsettet i stereo. Denon har for så vidt også lansert en streamer i dette sjiktet, men DNP-2500NE har ikke funnet veien til Europa enda. Og apropos Europa – når vi først har tatt på de historiske brillene må nesten nevnes det griselekre settet PMA-SX1 / DCD-SX, som meg bekjent ikke har fått utfolde seg så mye utenfor Japan. Skulle gjerne satt mine bein i et slikt sett…

 

 

PMA-2500NE

Som analog integrert forsterker er det svært mange likhetstrekk mellom PMA-2500NE og tippoldefaren PMA-2000 MkIV. En svært konservativ effektangivelse på 2x80 watt i 8 ohm, som dobles til 2x160 watt i 4 ohm – men da riktignok ved 1kHz. Jeg har en litt barnslig legning som setter ekstra pris på en 80-watts forsterker som veier 25 kg, forårsaket av to robuste ringkjernetrafoer. Her er det ingen klasse-D teknologi, som ellers dominerer stadig mer på forsterkermarkedet.

Også forsterkerens bakplate har forbausende mye til felles med PMA-2000 MkIV. Dette inkluderer den dedikerte Ext.Pre, som er Denon sitt bud på HT-bypass.

En platespiller inngang hører med på en integrert forsterker i denne klassen, og PMA markerer styrken ved å gi deg mulighet til å spille med både MM og MC pickup. Hvordan dette låter, kommer jeg tilbake til.

Det er ellers 4 sett med analoge innganger, og en rec-out. Men det overrasker noe at Denon ikke har tatt med et sett pre-out på denne toppmodellen. På forgjengere PMA-2020AE var dette på plass.

To sett høyttalerutganger kan benyttes til biwiring, men er ikke tilsiktet tilkobling av to alternative høyttalersett, siden det mangler en A/B-velger.

 

 

Digital avdeling

Det som er helt nytt på 2500NE er at den har en digital avdeling. To coax- og to optiske innganger suppleres av en USB-inngang. Og mens de førstnevnte kategoriene neppe trenger noe videre utdyping, kan det være nyttig å ta en gjennomgang av USB-inngangen, som gjør at det er en USB-DAC vi her snakker om.

På baksiden finner vi en USB-B inngangen, og det er denne du benytter hvis du skal koble til PCen eller MACen. Og den inngangen gir støtte for PCM med oppløsning inntil 384 kHz / 32 bits, eller DSD64, DSD128 og DSD256, med oppløsningene 2,8MHz, 5,6MHz og 11,2MHz. Spiller du av DSD-filer fra PCen vil disse bli overført ved hjelp av en protokoll kalt DoP, som innebærer at DSD blir konvertert til PCM under overføringen, og konvertert tilbake til DSD før DA-konvertering. I tillegg til at du unngår både PCens lydkort og mikser, har USB-B den fordelen at det benyttes asynkron overføring, med redusert risiko for jitter.

Noen streamer er det ikke i PMA-2500NE, så på den sektoren må det eksterne krefter til. Her har Denon en veldig spennende komponent i DNP-2500NE, men den er altså ikke tilgjengelig i Europa enda. Et annet interessant alternativ kan være Denon sin HEOS Link HS2, som samtidig kan gjøre PMA-2500NE til en del av et multiromoppsett, der du kan styre 2500NE via HEOS-APPen på mobilen.

 

Testoppsett.

I testperioden ble dette utstyret benyttet sammen med Denon PMA-2500NE

 

Lydkilder:

 • Vinyl:
  • Thorens TD 160B Mk2 - Hadcock 228 - Sonus Blue Gold
  • Onkyo CP1050 - Ortofon 2M Bronze / Van den Hul DDT 2 Special
  • Vertere SG-1 Standard Groove – Ortofon Cadenca Black
  • RIAA: Vertere preamplifier Phono 1
 • CD / SACD:
  • Denon DCD2000AE
 • Streaming:
  • Linn Akurate DS/0

Høyttalere:

 • Arendal Sound 1723 Monitor
 • Linn Ninka
 • Monitor Audio One Gold

 

 

 

Musikk

Vi starter med noen av inntrykkene fra CDer og SACDer, avspilt via analoge innganger fra Denon DCD-2000AE

 

Asamisimasa – Sound of Horse

Asamisimasa sitt spennende album Sound of Horse har uhyre minimalistisk musikk skrevet av Laurence Crane. Lyden på denne utgivelsen er svært usminket, og gjengis glimrende via 25ooNA.

 

 

Mari Boine – see the Woman

Går vi videre til Mari Boine sin See the Woman, bidrar PMA-2500 til å gjengi de fine nyansene i Mari Boine sin stemme, noe som er en av bærebjelkene i dette albumet. Det er nesten så man kan få nærkontakt med stemmebåndet i låtene Today Starts Now. For ikke å snakke om 2-4-6-7-8-9- in one.

 

 

Anders Eidsten Dahl – Elementa pro Organo

Litt orgelmusikk setter bassgjengivelsen på prøve i LaWo sin SACD Elementa pro Organo med Anders Eidsten Dahl sin fremførelse av komposisjoner av Egil Hovland. En ellers svært luftig og flott innspilling som gjør seg godt i multikanals gjengivelse. Men også i stereo kan PMA-2500NE bidra til at man får inntykk av å befinne seg i Bragernes Kirke i Drammen.

 

Himmelrand

Mer Kirkemusikk – denne gang fra 2L med den fantastiske utgivelsen Himmelrand innspilt i Uranienborg Kirke. Når Jerusalem (som jeg faktisk først stiftet bekjentskap med i Keith Emerson sin tapning tidlig på 70-tallet) setter i gang etter en orgelimpovisasjon, er gåsehuden obligatorisk. Det eri det hele tatt en utrolig gjengivelse av korsang åp denne utgivelsen. Korsang er noe av det mest krevende man kan gjengi på plate, og her er det praktfullt. Og PMA-2500NE er på høyden, og vel så det.

 

TIDAL HiFi

Streaming via TIDAL ble forsøkt både via analoge innganger fra Linn Akurate DS, og via USB-B inngangen direkte fra laptop.

 

Sigfrid Molland - Forvandling

Sigfrid Molland sin utgivelse Forvandling fra 2016 har en utrolig flott nærhet, og den vakre sangen Lovsong til verda som kan gi assosiasjoner til Jacques Brel sin legendariske Ne Me Quitte pas gir gåsehud. Mats Eilertsen sin bass er distinkt og fin, og Baden Powell sin trompet står klar frem i rommet.

 

 

Siri Svale Band - Blackbird

Det ble litt for uimotståelig å dra frem Siri Svale Band sin gamle audiofile klassiker Blackbird. Her er det et utrolig flott nærvær i Siri Gellein sin vokal, og Magne Gridseth sin fretless bass er legendarisk. Inderberg sin sax står uhyre presist i rommet.

 

 

Erik Friedlander - Oscalypso

Oscalypso er en innspilling jeg nærmest snublet over på TIDAL, og jeg har siden benyttet den jevnlig som en referanse i testsammenheng. Et spooky perspektiv gjengis her med PMA-2500NE, sammen med en voldsom mikrodynamikk.

 

 

Tid for å snurre vinyl.

Lykkelige omstendigheter gjorde at Denon PMA-2500AE blant annet kunne testet i kombinasjon med en vinylrigg til ca. 15 ganger prisen av forsterkeren. Vi snakker om en Vertere SG-1 Standard Groove, med en Ortofon Cadenca Black.

 

Satchmo - St. James Infirmary.

Dette låter helt rått, men så befinner innspillingen seg også i vinylens Champions League. Man kommer ikke nærmere å få besøk av Satchmo i stua, drøyt 45 år etter hans død. Særlig hans lavmælte «chuckling» er helt spooky, på denne 45RPM-utivelsen fra Audio Fidelity.

 

Belafonte at Carnegie Hall

Og mens vi er i modus for legendariske innspillinger, kan vi trekke frem Belafonte at Carnegie Hall – en dobbelt LP innspilt i 1959. Dessverre er det ikke den nypresningen fra Analogue Productions som Arve skrev om for et drøyt år siden, men en engelsk presning fra tidenes morgen. Som også den låter eventyrlig, og gir en fantastisk gjengivelse gjennom Denon PMA-2500NE med den integrerte RIAAen. Og enda et hakk bedre med Vertere sin Phono-1…

 

Arve henriksen – The Nature of Connections

Vi tar også med oss Arve Henriksen sin innspilling The Nature Of Connections, innspilt i Rainbow Studio. Og selvfølgelig er det Jan Erik Kongshaug som har lydregien. Og vi finner igjen både bassen til Mats Eilertsen og Nils Økland sin fele fra Sigrid Molland sin plate Forvandling. Og det låter minst like flott her.

 

 

Radka Toneff - Fairytales

Til slutt lytter vi til gjenutgivelsen av Fairytales – Radka Toneff sin fantastiske plate fra 1982. The Moon Is A Harsh Mistress låter så inderlig den bare kan gjøre på vinyl, og både MC-RIAAen og resten av PMA-2500NE er på hogget.

 

Lytteinntrykkene oppsummert

De lytteinntrykkene som er gjengitt ovenfor er bare et lite utvalg av det Denon AVR-2500NE har fått oppleve av musikk i testperioden, men denne forsterkeren har aldri hatt noen som helst problem med å takle de utfordringene den har blitt bydd på. Den har drevet Arendal Sound sine mellom-tungdrevne stativhøyttalere uten en svetteperle på pannen, og har også fått prøve seg på Linn Ninka og Monitor Audio One Gold. Til tross for at effekten på papiret kan virke moderat, har forsterkeren aldri møtt noen som helst begrensninger i mitt 50m2 store lytterom. Den har spilt med svært stor autoritet, kombinert med en veldig flott gjennomsiktighet. Den kan også være silkemyk når det trengs, samtidig med at PMA-2500NE ikke viker unna for å virkelig rocke når det står på menyen.

Forsterkeren har også fått vært med på vinylavspilling for viderekommende. Vertere SG-1 Standard Groove med Ortofon Cadenca Black begynner å nærme seg «as good as it gets» når det gjelder vinylrigg, og den integrerte RIAAen i Denonen gjorde en god figur, omtrent på høyde med Doxa 010 MC-RIAA. Men i forhold til Vertere sin helt ferske RIAA må den naturlig nok se seg forbigått. Dette er ren RIAA som alene koster bortimot det samme som PMA-2500NE, og den er attpåtil et godt kjøp som RIAA.

Den digitale avdelingen har også stått seg svært bra i testen. Selv om størstedelen av testen har foregått med DA-konverteringen foretatt utenfor forsterkeren, har en testrunde med TIDAL avspilt via USB-B avslørt svært høy kvalitet på DACen i 2500NE.

 

 

Konklusjon

Denon har gjort det igjen. De har klart å fornye min fascinasjon for disse tunge HiFi-komponentene i toppserien sin.

Ikke nok med at PMA-2500NE er et uforskammet godt kjøp, rent nøkternt sett. Det er en svært kompetent integrert forsterker i moderne inkarnasjon med integrerte DACer, som bør være en tøff konkurrent til tilsvarende tungvekts-integrerte fra Yamaha og Parasound.

I tillegg greier den å spille på noen udefinerte strenger som trigger disse evindelige «må-ha» musklene. Det var bare så vidt jeg slapp unna denne gangen, og det skyldes nok ene og alene det faktum at jeg er så godt gift fra før…

 

 

Veil pris for Denon PMA-2500NE er 21.998,-

Denon importeres av Hi-fi klubben

 

 

Lest 1212 ganger
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

 • EVIG EIES KUN EN LP: Blood Sweat and Tears – in Concert

   

  Det amerikanske bandet Blood Sweat and Tears dukket opp på slutten av 60-tallet, og var et av de to store bandene som kombinerte rock med en blåserrekke. Det grepet har forledet mange - inklusiv meg selv – til å kalle musikken for Jazz-rock. Men etter at Chicago med James Pankow i spissen i nyere tid har avvist fullstendig at musikken deres har hatt noe med jazz å gjøre, har jeg innsett at det stort sett gjelder for BS&T også. Vi holder oss til «rock with a horn-section».

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Grateful Dead – Live Dead

  Grateful Dead var et fantastisk band, som det samtidig er litt vanskelig å sette i bås. Og i min bok er det vanligvis et kvalitetstegn for et band eller en musiker. I dette tilfellet snakker vi om et band som var noe inspirert av jazz, men samtidig blir det veldig feil å ta i bruk ordet jazz på inn- eller utpust hvis musikken til Grateful Dead skal beskrives.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Gino Vanelli – Storm at Sunup.

   

  For et år eller to siden spurte jeg min svært gode venn Stig Arne Skilbrei om han har lyttet noe til Gino Vanelli. Jeg tror det var på turen til- eller fra den årlige tradisjonsrike HiFi-messa i Horten. Og svaret hans vippet meg litt av pinnen: «Gino Vanelli – e ikkje det ein italiensk smørsangar?» (Stig Arne er etnisk Vossing…), svarte han med litt halvdårlig skjult forakt i stemmen. Og i beflippelsen greide jeg bare å svare noe sånn som «Jo, for så vidt, men han er veldig god!», mens jeg flakket litt med blikket. Ble ikke noe særlig schvung over det.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Colosseum II – Strange New Flesh

   

  Colosseum II var et band med ganske begrenset levetid. De oppsto i 1975, i kjølvannet av (selvfølgelig) Colosseum, og deretter Tempest.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Elton John – Goodbye Yellow Brick Road

   

  Vanligvis bruker jeg en god del spalteplass på å beskrive musikeren før jeg skriver om selve plata. I dette tilfellet tro jeg at det vil være feil å skrive veldig mye om Elton John. Både fordi han er veldig godt kjent blant folk, og fordi det er veldig mange som vet utrolig mye mer om denne profilerte sangeren og låtskriveren.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan – Ravel Poulenc Prokofiev

  Guro Kleven Hagen fascinerte meg første gang da hun utga sitt debutalbum med Max Bruch sin fiolinkonsert No. 1, og Prokofjev sin fiolinkonsert No. 2. Med en gjenkjennelig nerve i tonen ble musikken fremført utrolig sterkt.

  Les mer...
 • 2L med Europapremiere for MQA på CD, på utgivelsen Mass for Modern Man!

   

  2L har på ny utgitt en Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos. Og så er det en enda mer grensesprengende nyhet på denne utgivelsen Mass for Modern Man.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Nattsongar – vakkert og utforskende av Erlend Apnaseth

  Erlend Apneseth fremførte et bestillingsverk på Førdefestivalen i 2016. Det har blitt til CDen Nattsongar, og jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Recurrence – Praktfull musikk i Dolby Atmos

   

  Iceland Symphony Orchestra har en ny utgivelse på plateselskapet Sono Luminus. Det er dette plateselskapet sin første utgivelse med lydspor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: See the Woman – Mari Boine

   

  Mari Boine har vært uløselig knyttet til musikk med samiske røtter og samisk tekst. På sin nye utgivelse bryter hun helt med dette. I hvert fall på et av punktene.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: 2L – ORGANISM – Terje Winge

  Terje Winge har laget en innspilling på 2L, med verker av tre norske komponister. Jeg har lyttet til ORGANSM på Blu-ray Audio, med spor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Ken Thomson - Restless

  Komponisten Ken Thomson har utgitt en LP med to av sine komposisjoner. Jeg har lyttet til albumet Restless.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Trondheimsolistene – Reflections. Musikk i Dolby Atmos fra 2L

   

   

  For 10 år siden hadde jeg mitt første møte med en av 2L og Morten Lindberg sine produksjoner. Det var en innspilling med Trondheimsolistene, og åstedet for innspillingen var Selbu Kirke. Denne gangen er det de samme Trondheimsolistene som står for musikken, og også denne gangen er innspillingen foretatt i Selbu Kirke.

  Les mer...
 • 10cc i Alvøen

   

  Det er noe nesten naturstridig med settingen – 10cc på Alvøen Hovedgård låter nesten like surrealistisk som om Stones skulle spille til dans på samfunnshuset på Bremsnes. Eller Bruhagen. Og tro meg - der har jeg vært for et halvt århundre siden omtrent, men Stones dukket slett ikke opp.

  Les mer...
 • Evig eies kun en LP: Mahavishnu Orchestra / John Mclaughlin – Inner Worlds

   

  John McLaughlin “sitt” Mahavishnu Orchestra var en institusjon innen Jazzrock på begynnelsen av 70-tallet. Det ble betraktet som en av grunnpilarene innen jazz-rock, der begrepet «jazz-rock» ikke må forveksles med den jazzinspirerte rocken som bandene Chicago og Blood Sweat and Tears jobbet med. Her har vi arven etter Miles Davis, og Mahavishnu Orchestra var en av gigantene, sammen med Chick Corea sitt Return to Forever. For ikke å glemme Weather Report.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Pictures & Reflections - helt nye bilder på en utstilling.

   

   

  Tacet har gjenutgitt albumet Pictures & Reflections på Blu-ray Audio. Det er Markus Schirmer som har spilt inn suiten Miroirs av Ravel, og den legendariske Pictures at an Exhibition av Mussorgsky. Jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • Jeg lytter, altså er jeg.

   

  - Lytting som eksistensiell erfaring

  Kan opptaksteknologien bli redningsbøyen som gjør oss i stand til å oppfatte det store bildet i en verden av fragmenter?

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk: Marita Sølberg - opera arias

   

  Sopranen Marita Sølberg er en betydelig størrelse innen operaverden. Nå utgis hennes første soloalbum, og jeg har lyttet til det.

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk – Mozart – Complete String Quartets

   

  Auryn-kvartetten er en gammel kjenning fra det tyske plateselskapet TACET. Denne gangen har de alliert seg med den profilerte fiolinisten Nobuko Imai for å lage en boks med komplette innspillinger av Mozart sine strykekvartetter.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 3 - søndag

  Søndag var avslutningsdag på Vossajazz, og Stig Arne var selvfølgelig til stede også denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 2 - lørdag

  Stig Arne var til stede på Vossajazzen også lørdag, og her noen inntrykk fra denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 1 - fredag

  Det er så mange gudar for tida, som eg ikkje bryr meg katten om, men vergudane var i alle fall på vår side i år, og jazzturistane strøymde utan hue og vottar, smilande i solskinet, frå toget på jernbanestasjonen mot billettbua på Park Hotel Vossevangen, for å løysa billettane inn i armband.

  Les mer...
 • Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen

   

   

  Vi starter nå en ny serie med stemningsrapport fra vinylplater, og denne omtalen av Leonard Cohen sitt debutalbum e først ut. Artikkelen utgjør samtidig den første i en serie der målet er å skrive om samtlige av Leonard Cohen sine studio-album som er tilgjengelig på vinyl. God tur!

  Les mer...
 • The art of Freedom - en hyllest til Boulez

   

   

  Tirsdag den 5 januar 2016 gikk Pierre Boulez, en av musikkens absolutte pionérer ut av tiden. Både som dirigent og komponist står Boulez som en bauta og et referansepunkt for samtidige og påfølgende komponister og musikere. Han levde og virket i en tid da vestlig kunstmusikk bredte seg ut i et delta av pluralistiske stiler og tendenser og utfordret lytteren som aldri før, med klanglige og formmessige eksperimenter og systemer - et speilbilde av en kontrastfylt tid hvor gamle verdenssystemer og ideologier krakelerte og nye tanker sprang opp; en tid full av konflikt men også av kreativitet, utforskning og musikalsk nybrottsarbeid

  Les mer...
 • Musikk for ører og øyne

   

  Dagens omfattende opptaksteknologi gir oss i dag tilgang på musikk overalt og i alle settinger. Musikk er på sett og vis blitt et legemsløst fenomen: det er i dag fullt mulig å ha hørt flere hundre pianokonserter uten noen gang å ha sett et flygel. Har det noe å si? Tatt i betraktning i hvor stor grad sansene våre vikler seg inn i hverandre og påvirker hverandre så er det fristende å tenke at  det ligger en lite forskjell her - at det visuelle aspektet ved en musikkopplevelse kan ha noe å si for den totale lytteropplevelsen.

  Les mer...
Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser