lørdag januar 20 , 2018
lørdag, 25 mars 2017 18:28

AUDIOFILT INNTRYKK: See the Woman – Mari Boine

Skrevet av

 

Mari Boine har vært uløselig knyttet til musikk med samiske røtter og samisk tekst. På sin nye utgivelse bryter hun helt med dette. I hvert fall på et av punktene.

Mari Boine har vært en institusjon i norsk musikkliv, og har trolig betydd svært mye for brobygging mellom stornorsk og samisk kultur. Hun har brøytet upløyd mark, og skapt grobunn for at andre har kunnet kommet etter. Og det har de gjort…

Kanskje litt skremmende da at dette fyrtårnet plutselig sliter seg fra båsen, og begynner å skape sanger med engelsk tekst. Og med en musikals inspirasjon der det ikke alltid er et element fra samisk tradisjonsmusikk? Nå er det det litt vanskelig å skille hvor mye språket gjør i den musikalske helhet, så jeg skal være litt forsiktig med å være bastant på at det rent musikalske har mindre samisk inspirasjon på See the Woman enn på tidligere utgivelser.

See the Woman har Mari Boine hentet en stor del av tekstene fra andre tekstforfattere. John Trudell er et eksempel – en sanger med uramerikanske røtter, og som har satt dype spor med låten Crazy Horse på albumet Bone Days.

 

 

INNTRYKK

Today starts Now.

Dette åpningssporet er egentlig en veldig enkel låt, med et arrangement på grensen til det naivistiske. Men som ofte ellers er det enkle gjerne det geniale, og på Today starts Now gir denne enkelheten en ramme rundt Mari Boine sin fantastiske detaljering i vokalfremføringen. Helheten blir magisk.

 

Chasing myself into reality.

Dette er den første av to låter med tekst av John Trudell. Og en låt jeg trengte litt tid på å verdsette fullt ut, og når det først skjedde ble den kandidat til min toppfavoritt på albumet. En suggererende bassgroove er et av fundamentene, sammen med en del syntklanger det er lett å assosiere helt tilbake til 80-tallet.

Men igjen – det er resultatet som teller. Og også her blir det helt magisk.

 

See the Woman

Også denne tittellåten har tekst av John Trudell. Den er ellers sterk kandidat til å være min favorittlåt på albumet.

 

Some Say I Got Devil

Jeg tar det for gitt at det er et høyst bevisst valg at denne låten så til de grader er druknet i klang, men for meg blir det litt uforståelig at noen har tatt det valget. I mine ører ødelegger det som ellers kunne vært en veldig fin atmosfære.

 

Happily ever after.

Også på denne låten syns jeg at det er litt for mye bruk av klang. Men i motsetning til på forrige låt greier ikke det helt å maskere for at det befinner seg en gripende tekst der, som gjør at dette blir interessant å lytte til. Det skapes noen klare bilder. Og Mari Boine synger selvfølgelig magisk også her.

 

2-4-6-7-8-9 in One

Denne låten er en av gigantene på albumet. Kanskje den aller største. Der tekst, en enkel melodi og Mari Boine sin vokal går opp i en fornemmere enhet. Noen sensuelle elementer finner vi også, der Boine sin aksent i den engelske fremførelsen er medskyldig. Et slags slektskap med Sean Connery sin engelsk.

Husket jeg å nevne at det er noe magisk i basslinjen.

 

Yes.

Etter en intro der man må forsikre seg om at det ikke er Simply Red sin «Do the right Thing» som er i anmarsj, blir vi brakt til en veldig sterk låt. Både tekst og musikk er i toppsjiktet her. Enda en kandidat til albumets beste, og det gjør ingen ting at dette er både liflig og fengende.

 

Teepe Room.

Her har vi enda en låt der det er brukt ganske mye klang. Men i motsetning til på Some Say I Got Devil og Happily Ever After syns jeg det fungerer bra. En bra låt, men den når ikke helt opp blant mine favoritter på albumet.

 

This Is My Heart

En veldig sterk sang.

 

Twin Soul

Det later til at bruk av klang skal bli et gjennomgangstema her. På Twin Soul er det kanskje all time high når det gjelder å dra i klangspakene. Og det fungerer strålende – klangen er en viktig bærebjelke, i det som ellers er litt sånn midt på treet på dette albumet.

 

Adine & Isak.

En sterk låt. Og også her er bruk av klang en viktig bærebjelke, selv om det enkelte steder er farlig nær i å tippe over.

 

Crowded Streets of Blue.

En sterk avslutningslåt, som finner en plass blant albumets beste.

 

Lyden på See the Woman.

Mari Boine sine utgivelser har i mange tilfeller vært viktige referanser for audiofile platesamlere, og see the Woman føyer seg in i denne rekken av utgivelser med god lyd. Jeg har kommentert bruken av klang på noen av låtene, men dette er mer utslag av ulike preferanser. Det generelle inntrykket her er at det er svært god lyd på See the Woman.

Når det er sagt, må jeg tilføye at det er CD-versjonen og TIDAL HiFI som er benyttet i vurderingen. Dette albumet utgis også på vinyl, men vinylutgaven har ikke vært tilgjengelig for meg.

 

 

See the Woman er en viktig milepel for Mari Boine – både som det første studioalbumet på åtte år, og ikke minst som det første engelskspråklige albumet i moderne tid.

Det er et særdeles vellykket album, og det vil være et viktig album for å bringe Mari Boine sin musikk til et enda bredere publikum. Og så tar vi med at Mari Boine har forsikret om at hun ikke har forlatt utgivelser på samisk.

 

 

 

Lest 1293 ganger Sist redigert lørdag, 25 mars 2017 20:21
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...
 • Dereneville Magic-Mat og Headshell Contact-Mat:
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen skal jeg ta for meg en platematte og mellomleggs plater for bruk mellom pickup og head-shell fra det tyske firmaet Dereneville. Konstruktørene i dette firmaet er tydlighvis klar over problematikken som resonanser utgjør og forsøker og lage produkter som skal hjelpe på problemene.

  Les mer...
 • Vossa jazz 2017 - fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som “førtidspensjonert” hadde eg i år betre tid enn nokon sinne til å førebu meg på årets Vossajazz (07.-09 april), og hadde gått gjennom samtlege artistar på Spotify og You Tube for å kartleggja kva grupper eg ville høyra på. 

  Les mer...
 • Vårpuls 2017
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  I år fikk undertegnede skviset inn et par besøk i Oslo under vårpuls 2017 og her er noen av inntrykkene mine. Det ble kun tid til besøk hos Duet audio's for meg nye lokaliteter i Akersgata og en tur innom Sterofil i Grensen.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser