fredag, 05 desember 2014 12:30

Meridian MQA Lossless

Skrevet av

I går lanserte Meridian sitt nye lydformat MQA Lossless. Det man vise seg å bli en merkedag for deler av musikkdistribusjonen.

Meridian er en vel renommert aktør i audiobransjen. Robert (Bob) Stuart er et navn med minst like stor signifikans, ikke bare som medgrunnlegger av Meridian, men også som skaper av lydcodec som får betydning.

 

I begynnelsen av dette århundret, da DVD-Audio kjempet om det de trodde skulle bli CD-dødaren, var MLP en viktig brikke for DVD-Audio. MLP står for Meridian Lossless Packing – en lossless codec som var en viktig del av det tekniske grunnlaget for plateformatet DVD-Audio. Senere har MLP også hatt en rolle i formatet Dolby TrueHD.

Nå er Robert Stuart igjen på banen, i det som i går 4. desember ble lansert under navnet MQA Lossless, der MQA står for Master Quality Authenticated. Dette er en codec som i ugangspunktet er bærer av HD-kvalitet, inntil 32 bit /384kHz. Dette blir så datakomprimert og encodet etter en helt ny metode, som etter tilksvarende dekoding skal være lossless. Filstørrelsen skal derimot være på nivå med vanlig redbook CD. MQa lanseres under et slagordet vi kan dra kjensel på fra Apple sin lansering av iPod – Music will never be the same again.

En av de glupe egenskapene med MQA er at man ikke er avhengig av dekoder for å avspille de, bare for å oppnå lossless HD-kvalitet. I sistnevnte tilfelle er man avhengig av dekoding, noe som enten krever at HW har dette, eller eventuelt at en app for iOS eller annet har MQA-dekoding. Dersom filene blir avspilt uten MQA-dekoding vil de bli avspilt med en kvalitet som hevdes å tilsvare CD-kvalitet.

 

 

Et av de interessante satsingsområdene for MQA vil være streaming. WiMP og TIDAL har allerede gitt streaming med CD-kvalitet. Og dersom MQA tas i bruk vil ikke HD-streaming kreve mer i forhold til båndbredde. Men det vil selvfølgelig være ne omfattende jobb på enkodingssiden.

Det gjenstår å se i hvilken grad markedet tar i bruk MQA. Men det er ingen tvil om at codecen har et potensiale som kan vise seg å være svart interessant for streamingleverandører.

Se videointervju med Robert Stuart i Meridian.

Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.