tirsdag, 29 juli 2003 23:00

Cambridge + Gale - komplett anlegg til 6000!

Skrevet av Stian Gårdsvoll

Hifiklubben fikk i vår to nye agenturer; Cambridge Audio og Gale. Begge erkebritiske merker, produsert i lavkostland med dertil hyggelig prislapp. Cambridge har tidligere vært solgt i Norge mens Gale, så vidt jeg vet, er en nyhet på norsk jord. Etter å ha sett prisene så var det nok flere enn undertegnede som var nysgjerrig på hva slags saker dette var....

 

av Stian Gårdsvoll, 30.juli 2003

Jeg valgte ut komponentene Cambridge A300, en integrert 2x35 watts forsterker, Cambridge D300 CD-spiller og Gale 3040 høyttalere. Til sammen koster dette 5192 kroner. Såvidt dyrere enn de dyrere "plastic-fantastic"-anleggene du får på Elkjøp, med andre ord... Men her får du vesentlig mindre blinkende lys og plastikk for pengene....

Cambridge minner ved første øyenkast om NAD. Her har de kun ansatt elektronikkdesignere og ingen industridesignere...selv om jeg personlig synes Cambridge har ett litt penere utseende enn NAD. De har iallefall klart å holde alle knappene i samme farve... Et ryddig og enkelt design!

Byggekvaliteten er bra. Jeg tok en kikk "under panseret" og konstruksjonen var pent utført med avsatt plass for phonotrinn, blant annet. Kjøleribbene var det eneste som såg litt billigere ut enn vanlig, men det skal ikke så mye til for en såpass liten forsterker. CD-spilleren virket også bra, med unntak av track-velgeren, som er et hjul du vrir enten til høyre eller venstre. Skal du ha flere spor fremover må du vri frem og tilbake mellom 0 og ytterstilling. Tungvint!

 

 Forsterkeren - Cambridge A300
Man forventer ikke all verdens når en forsterker koster bare 1498 kroner. 2x35 watt og en vekt på 6,5 kilo vitner om at dette ikke er bygget for å drive de største monstrene iallefall. Men sammen med Gale 3040 så leverte A300 mer enn nok krefter, og koblet på mine B&W Nautilus 803 klarte den faktisk også å gjøre en respektabel jobb! Så man skal slett ikke undervurdere denne forsterkeren! Positivt; meget åpen og fin øvre mellomtone, god rytmikk og et godt stereoperspektiv. Byggekvaliteten er meget bra og det føles veldig "riktig" når man betjener forsterkeren. Den har mulighet for å ettermontere en phono-seksjon også. Negativt; litt for lett i bassen og ingen fjernkontroll. Bassen er velkontrollert, men det siste dypet mangler. Men denne siste oktaven er vanligvis svært sjelden under 10 000 kroner, og da er den ofte ikke så velkontrollert akkurat.... Så forsterkeren får så absolutt ståkarakter på dette!

 


CD-spilleren - Cambridge D300
Dette er etter min mening virkelig perlen i dette settet. CD-spilleren var VESENTLIG bedre enn min Sony DVP-NS900 på de fleste felter. Litt slankere i bassen, men bedre på alle andre punkter. En sprudlende diskant og øvre mellomtone fikk virkelig frem rikheten i Diana Kralls flygel. Man får den søte myke pianoklangen samtidig som man får det rette raspet i anslaget. Strålende!

Lydbildet er generelt litt "frempå" og det låter rett og slett svært friskt. Enkelte litt kjedelige plater fikk litt ekstra liv når de ble avspilt på denne spilleren. Denne spilleren kunne fint kostet det dobbelte og fortsatt være verdt prisen!

Det eneste jeg har å utsette på CD-spilleren er hjulet for å velge spor, som nevnt tidligere i omtalen.

Høyttalerne - Gale 3040
2000 kroner for et par gulvstående høyttalere som skal klare å spille ned til 39 Hz??? Nesten for godt til å være sant - og det er det nok. 39 Hz er oppgitt fra fabrikken uten at det er angitt toleranse, men jeg vil tippe at 39 Hz er ved -6dB. For de har ikke veldig mye skikkelig dypbass. Men de har mye annet! I forhold til Proson Reality 62SA som jeg nettopp har lyttet til hjemme i stuEN (omtale kommer) så gir 3040 både bedre stereoperspektiv og litt bedre mellomtone.

Typiske problemer med såpass billige høyttalere er "bokslyd", vibrasjoner i kabinettet og tvilsom byggekvalitet. Gale 3040 klarer seg nokså bra i forhold til disse kriteriene; kabinettet er ikke helt dødt og gir endel klang, så noe bokslyd er det - men slett ikke blant det værste jeg har hørt.  Kabinettet virker bra snekret sammen, med vinylfinish. Når de så har klart å unngå de værste problemene med billige høyttalere og i tillegg levert mer enn respektabel lyd for pengene så synes jeg dette er svært bra.

Helheten
"Jamen, de koster jo bare en tyvende del av anlegget ditt" fikk jeg rimelig kvikt høre fra min bedre halvdel da jeg kommenterte de manglene jeg har påpekt over. Og hun har jo rett, som vanlig. Dette oppsettet koster 5192 kroner, ikke mer enn 3-4 helaftener på byen! Og sett i lys av prisen, som man alltid må gjøre, så er dette sjokkerende billig. Her er det masse spilleglede, forholdsvis god transparens og ingen klare mangler som vil oppfattes som plagsomme. Anlegget kan spille høyt nok for de aller fleste og takler alt fra Diana Krall til Bon Jovi med god karakter.

Dette er et nokså "edruelig" oppsett, uten særlig amerikansk pondus eller vanlig imponator-effekt. Men det er dønn ærlig, det formidler musikk meget godt og gir veldig mye musikkglede, fra de fleste sjangre. Oppsettet kan kanskje kalles "erkebritisk" med sin relativt analytiske tilnærming og stramme bass - men for meg er det et hedersord!

Er du ute etter et rimelig, men godt, anlegg til hybelen til høsten så har du virkelig en kandidat i dette oppsettet. Er du ute etter et helt OK anlegg og ikke har noe stort forhold til hifi så vil du være strålende fornøyd med dette. Er du en hardbarket audiofil og skal ha et anlegg på hytta, så kan absolutt dette være noe for deg. Som den tidligere nevnte bedre halvdel spurte meg om i all sin frekkhet; "Er anlegget ditt egentlig like mye bedre som det er dyrere?". Jeg er redd svaret er "nei".

Rått parti? JA. I forhold til prisen; NEI.

 

 

Sist oppdatert : 01.06.2004
Lest 6482 ganger