lørdag, 06 mai 2006 23:00

Linn - Stuekino for musikkelskere

Skrevet av

I en periode framover har jeg tenkt å sette søkelyset på høyttalersett for multikanalsgjengivelse, men der hovedkravet er at de også skal fungere utmerket til gjengivelse av musikk i stereo. Eller faktisk kanskje primært sistnevnte.
Og så har jeg også som et krav at de skal ta seg godt ut i en stue.
Jeg kaller dette Stuekino for Musikkelskere™

 

 

Av Karl Erik Sylthe, den 7.5.06

 

Føst ut er det en høyttalerpakke fra Linn, som består av den gulvstående Linn Ninka, stativhøyttaleren Linn Katan, senterhøyttaleren Linn Trikan og subwooferen Linn Sizmik 10.25. I tillegg har jeg tatt med et par med en slags joker, Linn Classik Unik.

 

Egentlig er det kanskje ikke helt riktig å kalle dette en høyttalerpakke, siden de fra produsenten sin side primært blir markedsført som stereohøyttalere. Eller i hvert fall gjelder det for Ninka og Katan. Faktisk er det slik at Linn har en annen serie som grovt sett havner i prisklasse bare et nummer lavere, som i langt større grad markedsføres mot multikanal og hjemmekino. Denne serien heter Komponent, har kabinett i aluminium, og høy lifestyle-faktor. Ninka og Katan er derimot primært markedført i stereo sammenheng, noe som bl.a. illustreres tydelig ved at nettopp Ninka ble valgt som makker ved presselansering av den nye Majik-serien, en serie som skal være Linn sin tydelige to-kanals serie.

 

Men selvfølgelig har Linn tenkt muligheten for multikanal også for disse høyttalerne, for senterkanalen er godt klangtilpasset øvrige høyttalere, og har samme diskantelement.

 

 

Passiv eller aktiv

Det disse høyttalerne har til felles, er at man kan velge mellom aktiv eller passiv drift. Jeg snakker da om Ninka, Katan og Trikan. For på baksiden er det tilkoblingsterminaler som også gir muligheter for å gå utenom de innebygde delefiltrene. Det eneste man behøver å passe på er å sette på riktig terminalplate. Alle høyttalerne er to-veis, men på Ninkaene kan man i tillegg velge mellom bi- eller triamping, ved at hvert mellomtone-/ basselement får egen effektforsterker ved triamping.

 

 

Ninka

Bærebjelken i oppsettet er nok utvilsomt Ninka, som jeg har omtalt grundig tidligere. Jeg skal derfor ikke utbrodere egenskapene til Ninka her. Kort repetert er dette gulvståene høyttalere med 19mm diskantelemt, og to stk. 160mm mellomtone-/basselement.

Ninka i stereo

Med passiv drift er dette høyttalere som runder av litt tidlig i bassen, men til gjengjeld virker bassgjengivelsen veldig presis, muligens takket være at det er snakk om et lukket kabinett.

 

Også diskanten er en anelse forsiktig, men ikke mer enn at det rent subjektivt faller innenfor en litt romslig tolking av begrepet nøytral. Men til gjengjeld er det totalt fravær av enhver form for aggressivitet i diskantgjengivelsen til disse høyttalerne.

Mellomtonen er det frekvensområdet som virkelig skinner på Ninkaene, og det til tross for at det med passiv drift er en framheving av øvre mellomtone som ikke samsvarer helt med full nøytralitet. Nerven i musikken blir forbilledlig formidlet gjennom disse høyttalerne, selv med passiv drift.

Med aktiv drift skjer det en liten revolusjon med Ninkaene. De frekvensmessige avvikene blir langt på vei eliminert, samtidig med at den musikalske gjengivelsen blir kombinert med høye analytiske evner.

 

Linn Katan

Selv om stativhøyttaleren Linn Katan er svært mye mindre enn gulvmodellen Ninka, har den mye til felles med Ninka rent lydmessig. Diskantelementet er det samme i begge høyttalerne, mens mellomtone/bass blir ivaretatt av et enkelt 125mm element. Effektiviteten for Katan er vesentlig lavere enn i Ninka, med verdier på h.h.v. 85dB og 90dB.

Katan i stereo

De lydmessige egenskapene til Katan har store felles trekk med Ninka. Det vil si at vi her har å gjøre med høyttalere som passer spesielt godt for entusiaster som er enda mer opptatt av å høre hvorfor musikerne står på scenen, enn hvor de står på scenen. Nerven i musikken står også på Katan i høysetet for gjengivelsen. Kanskje i enda større grad enn på Ninkaene. Og selv om det selvfølgelig er naturgitte begrensninger i bassresponsen, er ikke dette et dominerende trekk for den subjektive opplevelsen av høyttalerne. Og heldigvis later det til at Linn ikke har falt for den fristelsen som mange andre produsenter av relativt små stativhøyttalere har gitt etter for – å gi høyttalerne et løft i mellombassen for å kompensere for avrullingen helt i bunnen.

 

Det er to fallgruber det er lett å gå i når man skal bedømme Katan. Den første er å skue hunden med hårene. Små stativhøyttalere til under 10 store lapper er det lett å overse. But make no mistake – Linn Katan er høyttalere som velges av mange Linnister, gjerne i kombinasjon med elektronikk til betydelige sekssifrede beløp.

Den andre fellen det er lett å gå i, er å bedømme Linn Katan i kombinasjon med moderate forsterkere. Kanskje spesielt siden disse har vært et populært tospann med Linn sitt alt-i-ett-anlegg Classic Musikk. For selv om Katan spillere meget pent med moderate forsterkere, får de ikke vist sitt fulle potensiale før de blir trukket av potent forsterkeri, og aller helst med aktiv drift.

 

Vurderer man så Katan i kombinasjon med dette oppsettets subwoofer, Sizmik 10.25 til 14.000,-, er det ikke til å unngå at dette gir et løft i gjengivelsen av dypbass, og langt større pondus over gjengivelsen. Likevel er ikke dette mitt førstevalg dersom en oppgradering av Katan fra passiv drift som hovedhøyttalere skal vurderes. Med mine personlige preferanser ville jeg langt heller valgt å gå over fra passiv til aktiv drift som et første steg. Nå hadde jeg ikke fullgode forutsetninger for å vurdere dette i mitt oppsett, der min Chakra C6100 er utstyrt med aktive delefiltre for Ninka, og ikke Katan. Mens diskantfilteret er det samme for disse to høyttalerne, er mellomtone/bass-filteret litt annerledes for Katan. Iflg. Linn er det fullt mulig å benytte begge filtrene også for Katan, men det gir ikke 100% optimale forhold.

Og likevel gir altså aktiv drift med Katan en gevinst som er tilnærmet like stor som for Ninka, selv med suboptimale filtre. Det vil si at det er en magisk gjengivelse, og da spesielt i mellomtoneområdet. Jeg hadde vel egentlig ikke tenkt å beholde disse Katan-høyttalerne da de ble bestilt inn for test, men heller satse på en rimeligere løsning for surroundhøyttalere i kombinasjon med mine Ninka i front, men ble aldeles trollbundet av nærværet i Carol Kidd sin gjengivele av standarden ”Never let me go” på SA-CD en Debut på Linn Records. Hvem greier vel å stå imot en så innsmigrende presentasjon av strofen ”You wouldn`t leave me, would you? You Could not hurt me, could you?” Eller hva med: ”What would I be without you. There`s no place for me without you!” Jeg ble bare nødt til å beholde dem…

 

Trikan

En dedikert senterhøyttaler, men som senterhøyttalere flest selvfølgelig også kan benyttes som et stereosett dersom kjøper to av dem. Også her er det samme diskantelement som i Ninka/Katan, mens det for mellomtone / bass er to stk 130mm elementer.

Også Trikan er forberedt for aktiv delt biamping.

 

 

 

 

Linn Classik Unik

Dette er jokeren i oppsettet, og som designmessig skiller seg klart ut fra resten av selskapet. Og som navnet antyder er denne primært markedsført sammen med Linn Classik.

Men selv om utseendet skiller Unik fra resten av oppsettet, har også denne det samme diskantelementet som de øvrige fullrange-høyttalerne, noe som gjør den til en velegnet makker i et multikanalsoppsett. Med et mellomtone/bass-element på 100 mm sier det seg selv at bassresponsen er begrenset, selv om dette aspektet ikke skal overdrives. For i en auto-oppsett prosedyre med Denon AVR2807 valgte denne receiveren til min store overraskelse å definere høyttalerne som ”Large”!

Det produseres egne stativer til Classik Unik, eller man kan velge veggbraketter.

 

Vurdert som stereohøyttalere føler jeg at Classik Unik havner litt mellom barken og veden.

Mangelen i bassområdet er tilstrekkelig til at jeg syns at det er litt problematisk å velge Unik uten hjelp av Sub dersom man skal ha hovedhøyttalere på lavbudjett. Da stiller det seg veldig annerledes dersom de skal benyttes i et biroms-oppsett, som soverom og kjøkken. Eller hvis man supplerer dem med en subwoofer. Men på en annen side har Unik også ubestridte kvaliteter i dette prisområdet, og i direkte sammenlgning med et par Tannoy M2 som jeg har stående, foretrekker jeg helt klart lyden fra Linn Unik. Og det til tross for at M2 ikke har like påfallende mangellapp i bassområdet.

 

Sizmik 10.25

Subwooferen i oppsettet er bestykket med et 10” element. Jeg innbilte meg opprinnelig at produktnavnet indikerer at det er snakk om en tiogenkvarttommer, men da jeg oppdaget at kabinettvolumet er 25 på liter ble jeg i tvil. Det vil være i tråd med mitt inntrykk av Linn sin navnefilosofi å uttrykke både kabinettvolum og driverdiameter i navnet.

Uansett er det her snakk om en forsterker med Chakra-teknologi, og 500W kontinuerlig effekt (1000W peak).

Subwoferen er rimlig fleksibel, og har to linje innganger som enten kan benyttes til et stereosignal som lavpassfiltreres, eller til et subwoofersignal fra en surroundreceiver /  prosessor. I sistnenvte tilfelle skal man selvfølgelig ikke velge noe filter i subwooferen, siden dette er ivaretatt av receiver/prosessor.

Eventuell delefrekvens og en del andre parametre kan velges via et en-sifret display. Og her finner vi eneste ankepunktet jeg har mot subwooferen – på grunn av det knøttlille displayet blir oppsettmenyen såpass kryptisk at man må finne frem brukermanualen hver gang man skal justere på innstillingene.

For så vidt har jeg et annet ønske også. Det hadde vært sabla kjekt om det var en separat inngang for ufiltrert LFE-signal slik at man både kunne ha tilkoblet et LFE-signal og et stereosignal (fra pre-out) samtidig. Men siden jeg ikke vet om noen annen subwoofer med denne tilkoblingsmuligheten, sorterer ikke dette under avsnittet ”kritikk”. Bare fromme ønsker.

 

Det finnes utvilsomt subwoofere som er i stand til å lever høyere lydtrykk ned mot 20 Hz, men jeg er ikke sikker på at disse er i stand til å spille like bra musikk. I hvert fall ikke alle.

For Sizmik 10.25 er en meget musikalsk subwoofer som det er lett å integrere med hovedhøyttalerne for et velspillende totaloppsett. EN slik type mintegrering der du egentlig ikke hører at Subwooferen er tilstede, du bare merker at det blir litt slankere dersom den forsvinner.

 

Design / finish

Både Ninka, Trikan og Katan har som fellestrekk en trapesformet grunnflate. I tillegg til å gi et designmessig særpreg, har denne som funksjon å redusere stående bølger inne i konstruksjonen. Høyttalerne leveres i finer med meget god håndverksmessig utførelse, og på mine eksemplar er det kirsebær som gjelder. Alternativt kan de leveres i sort ask, maple eller hvit utførelse. Sistnevnte er merkelig nok veldig uvanlig, men kan sees på websidene til den danske forhandleren Scala-Hifi.

Som standard leveres høyttalerne med et metall-gitter foran mellomtone/bass-element. Dette gir en visuell nedtoning av selve elementene som er ganske elegant. For de som er tilhengere av full diskresjon, kan det mot pristillegg leveres heldekkende stoffront for Ninka og Katan. På Trikan er dette inklusiv i prisen.

 

Stuekino for musikkelskere™.

Fullversjonen av et 5.1-oppsett i denne serien fra Linn vil altså bestå av et par Ninka i front sammen med en Trikan senterhøyttaler, supplert med et par Katan som surroundhøyttalere og en Sizmik 10.25 som subwoofer. Dette er en pakke som kommer på i underkant av 44.000,-, og skal du ha polymersokler til Ninka og originalstativer til Katan, begynner totalprisen å nærme seg femti lapper. Til gjengjeld har du da et multikanlsoppsett som er nydelig avstemt, og gir et sømløst perspektiv i hele sirkelen. Stereoegenskapene har jeg vært behørlig gjennom, og multikanals musikkgjengivelse tilfører musikkopplevelsen en ny dimensjon gjennom dette oppsettet.

 

Dette multikanals oppsettet har en lang testperiode vært benyttet i kombinasjon med følgende elektronikk:

-        Linn Kinos

-        Linn Chakra C6100 (passiv/aktiv)

-        Yamaha DSP-AZ2

-        Denon DVD1400

-        Thule Space DVA250B Digit II

-        Thule Spirit IA255B

-        Sony DVP-NS9100ES

-        Sony STR-DA7100ES

-        Sony DSP-EP90ES

-        Proton AA2580

-        Denon AVR 2807

 

Enkelte vil kanskje hevde at det prismessig er en litt for høy beskatning på surroundhøyttalerne i forhold til fronthøyttalerne – at det er litt overkill med Katan i en såpass underordnet rolle. Jeg er selv ikke helt fremmed for en slik vurdering, og hadde som tidligere antydet vurdert å benytte Classik Unik i denne posisjonen. Men for meg ble det utslagsgivende at jeg med Katan i denne posisjonen opplevde en så god integrering og et så helstøp surroundbilde at det overgikk alt jeg tidligere har opplevd i min egen stue med god margin. I tillegg er det altså en god bonus at Katan innimellom kan få oppgaver som referanse som stereo stativhøyttalere.

 

Senterhøyttaleren Trikan gjør en bra jobb i dette oppsettet. Det er likevel viktig å understreke betydningen av å kalibrere nivået på oppsettet riktig, spesielt siden Trikan er en god slump mer tungdrevet enn Ninka. I likhet med Katan har Trikan en oppgitt følsomhet på 85dB, mot 90dB i Gulvhøyttalerne Ninka. Uten en nivåjustering vil rett og slett dialogen fra senterhøyttaleren drukne. Nå er det jo en selvfølge at nivå og forsinkelsestid settes opp korrekt uansett høyttalerkombinasjon. Men jeg understreker dette likevel, siden det er et hyppig forekommende fenomen at folk slurver med dette.

 

Som et kinooppsett består altså Linn-oppsettet også oppgaven med glans. Og p.g.a. den høye finishen er det et oppsett med høy stuefaktor, som bør tilfredsstille selv kongelige…

Men likevel er det som musikkformidler jeg setter aller størst pris på dette settet.

 

7.1-oppsett

Hva skjer så når vi tar dette grunnoppsettet og tilsetter et par Classik Unik som SurroundBack-høyttalere. Du vet disse ekstra høyttalerne som gir 7.1-surround, og er helt håpløse å plassere siden de skal stå omtrent rett bak sofaen din. Og akkurat der er det noen som har satt fra seg en vegg, kanskje til og med veggen inn til naboen. Her er det at Classik Unik kommer inn som en reddende engel. For alle som har forsøkt å henge opp et par B&W 801 Nautilus over sofaen vet at det ikke alltid faller i like god jord blant samtlige familiemedlemmer (jeg skal ikke nevne kjønn her). Men med et par Classik Unik er det ingen problem. Disse høyttalerne ruver så lite i dybden at det er ganske uproblematisk å henge de på veggen selv om sofaen er plassert helt inn til bakveggen. Selvfølgelig er det ikke en helt optimal plassering i forhold til lytteposisjon, og selvfølgelig hadde det vært ideelt om det ble benyttet Katan også til SurroundBack. Men like selvfølgelig er det for meg at dette er et skikkelig løft i forhold til basik 5.1 når jeg lytter til resultatet i scener som har rikt innhold i bakre sektor på surroundmiksen. Med andre ord gjør tilstedeværelsen av Classik Unik at de som velger dette multikanalsoppsettet fra Linn at man kan velge et 7.1-oppsett, der andre må nøye seg med 5.1.

 

Stuekino Light

Ok – for rundt 50 lapper får du altså et visuelt tiltalende oppsett som fungerer glimrende til både musikk og film i mange kanaler, og der du har svært gode odds til å få godkjentstempelet av selveste ”hu mor”. Og så har du altså kanskje ikke disse pengene liggende og slenge. I hvert fall ikke sånn på rappen. Er det så mulig å få til noe fornuftig for et betydelig lavere beløp uten å gi avkall på gjengivelse av musikk og film i multikanal? Og uten å kompromisse med kvaliteten på gjengivelsen i stereo?

Yes sir! Faktisk kan du strekke deg helt ned i ca 40% av denne prisen for det aller enkleste oppsettet der Ninka fremdeles får lov til å spille førstefiolin. Du simpelthen bare tilsetter et par Classik Unik som surroundhøyttalere for et 4.0-oppsett. Mange er ikke oppmerksom på muligheten til å droppe senterhøyttaleren, men det er altså fullt mulig uten at du mister noe informasjon av den grunn. Du må bare passe på å forteller surroundprosessoren at du ikke har senterhøyttaler, så sørger den for å nedmikse innholdet i senterkanalen til venstre- og høyre frontkanal. Glemmer du å gjøre de, vil dette signalet forsvinne, og dermed også 90% av all taleinformasjon.

 

Selv om det ikke er helt den samme sømløsheten over denne 4.0-kombinasjonen med Ninka  / Classik Unik som med komboen Ninka / Katan, er det mer enn tilstrekkelig bra til at den som primært spiller stereo, eller simpelthen er nødt til å begrense budsjettet kan leve meget godt med dette. Og så har du selvfølgelig muligheten til å supplere etter hvert hvis/når du får lyst- og råd til det. Classik Unik kan etter hvert erstattes av Ninka som surroundhøyttalere, eller du kan beholde Unik og supplere med enda et par for Surround Back. Sistnevnte variant vil gi den fordelen at du får maksimal sømløshet mellom Surround og SurroundBack.

 

Men hva med bassen – blir det noe hjemmekinofølelse uten at Sizmik tar seg av dypbassen?

Det kan selvfølgelig diskuteres, og det er ikke tvil om at en subwoofer vil savnes i de aller heftigste scenene dersom du (les: prosessoren) ber Ninka om å ta over oppgaven. Og derfor er vel kanskje en god subwoofer det første punktet du bør supplere et slikt light-oppsett med. Likevel er savnet av Sizmik litt avhengig av om du benytter passiv eller aktiv drift av Ninkaene. Med aktiv drift er det en helt annen respons i den dypeste oktaven. Og dessuten vil du ha en helt annen kraftreserve i effektforsterkeren til å ta seg av dypbassen med aktiv drift. Dermed er det også lettere å leve med fraværet av en Sizmik med aktiv drift av Ninka.

 

Jeg vet at det er en god del eiere av den utmerkede analoge stereo-/ multikanals forforsterkeren Linn Exotik som benytter denne i ren stereo, i kombinasjon med f.eks. Ninka. Og for disse vil det være en utmerket løsning å få en rimelig oppgradering til multikanal for en meget moderat pris, ved simpelthen å bare tilføye et par unik og en passende effektforsterker. Og så kan eventuelt fullblods multikanal komme etterhvert.

 

Konklusjon

Dette oppsettet gjorde et så sterkt inntrykk på meg, at jeg har latt det bli mine følgesvenner i en hverdag der store deler av fritiden benyttes sammen med musikk. Og for meg var det de musikalske egenskapene i kombinasjon med et tiltalende ytre som gjorde utslaget. Det bør vel også tilføyes at muligheten for aktiv deling har en meget stor del av æren for at jeg ble hektet på dette oppsettet, selv om jeg i første omgang har begrenset den aktive driften til Ninka. Den dagen jeg investerer i aktive delefiltre og ekstra Chakra-effektforsterkere til SurroundBack-høyttalerne kommer jeg vel til å kaste mange stjålne blikk rundt meg etter unge menn i hvite frakker…

 

Dette oppsettet vil også fungere som referanse i kommende tester av andre høyttaleroppsett, i en jakt på flere gode kandidater til Stuekino for Musikkelskere™.

 

 

Veil. Priser:

Linn Ninka: Kr. 14.000,-

Linn Trikan: Kr 6.750,-

Linn Katan: Kr. 8.900,-

Linn Sizmik 10.25: Kr. 14.000,-

Polymersokler Ninka: Kr. 3.000,-

Stativ Katan: Kr 2.000,-

 

Norsk importør: http://www.kontrapunkt.no/

Link til produsent: http://www.linn.co.uk

Lest 7354 ganger
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.