lørdag, 13 mai 2006 23:00

Denon AVR2807

Skrevet av

Denne modellen fra Denon fikk en flying start i markedsføringen ved at den vant Best of CES Award i 2006. Jeg var derfor ikke sen om å bestille et testeksemplar da det ble meldt at den var tilgjengelig i Norge fra et nyhetsoppslag i .....ehhh…..audiophile.no.

 

Av Karl Erik Sylthe, den 14.05.06

For det var ganske mange godbiter av nyheter på denne modellen, som i kraft av å være en slags 2007-modell er den ferskeste i Denon sitt rikholdige sortiment av AV-receivere og forsterkere. Og selv om en av de finessene som var satt søkelys på i denne CES-kåringen ser ut til å har forsvunnet ut i det blå på denne modellens vandring fra CES til all verdens butikklokaler, er det mer en rikelig igjen av nyheter her. Så da kan fortsatt storebror AVR4306 sole seg i å være alene om støtte for XM satelittradio, så lenge det varer.

Til gjengjeld er AVR2807 førstemann som er forberedt for Denon sin kommende iPod dockingstasjon. Dessuten har den en Faroudja de-interlacer med den romantiske modellbenevnelsen FLI-2310. På skrytelisten hører også Audyssey MultEQ XT med, et romkorreksjonssystem som først ble lansert på Denon sin flaggskipforsterker til femti tusen, og som nå altså har funnet veien til AVR2807 som den minste modellen som har fått dette privilegiet.

 

Design/finish

Ingen overraskelser på dette punktet fra Denon. Linjeføringen er velkjent, med den markante v-fugen som går igjen på hele modellinjen. Ikke plagsomt spennende, men unektelig harmonisk. Ellers vet jeg ikke helt om jeg burde bli overrasket over at jeg på ingen måte fikk en følelse av å ha havnet et trinn lavere på rangstigen sammenlgnet med min forrige testmodell AVR3805, men både vekt og finish ligger på samme nivå basert på øyemål og gamle minner.

Fjernkontroll / betjening

Også fjernkontrollen vekker gamle minner, men her må vi lengre tilbake i tid. Vi snakker om AVR3803. Og her er vel egentlig det første tegnet som viser at vi tross alt befinner oss et trinn ned sammenlignet med 38-modellene. For mens AVR3805 hadde en fjernkontroll som var svært så spektakulær, og 3806 har en enda mer tiltalende fjernkontroll, er dette altså mer pragmatiske greier.
Jeg var egentlig svært så fornøyd med fjernkontrollen da jeg testet 3803 for over tre år siden, og 2807 har altså en lettere bearbeidet utgave av denne. Det innebærer at ergonomien er bra, svært mange direktefunksjoner ved hjelp av et utall knapper. Oversiktligheten har vel egentlig også blitt forbedret, ved at man har brukt uilke farger for å visualisere grupperingen av funksjonene. Men samtidig har nok dette gått på bekostning av elegansen, som i utgangspunktet ikke var den sterkeste siden på 3803-kontrollen heller. Og når man ser på den svært sofistikerte fjernkontrollen til AVR3806 og 4306 – som jeg riktignok ikke har fått testet anvendeligheten av – blir det en aldri så liten blåmandag.

Et annet forhold er at det kreves litt tilvenning for å bli fortrolig med fjernkontrollen. Men dette er nok litt et resultat av at funksjonaliteten egentlig er aldeles utmerket, med veldig høy fleksibilitet. Og slikt krever noe av brukeren. For her er det masse detaljer, som at du kan lagre 3 ulike brukeroppsett under ”User 1-3”. Denon har også alltid vært veldig eksemplariske med detaljene i oppsettmenyene, og her er det ingen unntak. Med 3cm intervaller på høyttaleravstand er dette veldig tilfredstillende sammenlignet med de snarveiene en del av konkurrentene foretar seg.

I min stue har jeg en plassering av gjestebrygga som stiller fjernkontrollene på en prøve når det gjelder signalstyrke. Og selv om Denonfjernkontrollen har helt grei respons under normale

forhold, greier den ikke helt å måle seg med de aller beste i den hinderløypa jeg har utsatt den for.

 

Video

Denon har lenge vært på hugget når det gjelder video-fleksibilitet, med både opp- og nedkonvertering til alle videoformater. Nå er HDMI supplert til. Kompetanselisten, og alle analoge videosignaler kan konverteres til HDMI, slik at kabelføring til prosjektor forenkles.

 

iPod

Denon kommer senere i år med en egen dockingstasjon for Apple sin iPod, og AVR2807 er altså den første modellen som støtter denne. Dette er en dockingstasjon som også har videostøtte, og innebærer at du kan se på film og slideshow, i tillegg til at iPod-menyer er framme på display.

 

2807 – en romAudyssey

Mitt forrige møte med rom-korreksjon fra Denon var på AVR 3805, for halvannet år siden. I

løpet av den tiden har det rent en del vann i sjøen, og Denon har i mellomtiden innledet samarbeid med et firma som heter Audyssey Labs. Dette er et firma som har involvert bl.a. Tom Holman (THX), og benytter en metode de kaller MultEQ (i Denon sitt tilfelle MultEQ XT). Et av hovedpoengene med metoden er at det benyttes mange målepunkter, som i etterkant kalkuleres for å finne de optimale algoritmene for FIR-filtrene (Finite Impulse Response).

Jeg må innrømme at jeg var ganske skeptisk til denne tilnærmingen da jeg først hørte om den. Ingen ting i veien med demokrati, men hjemme hos meg er det 1 stk. person som er opptatt av godlyd™, og han har stående reservasjon på sweetspot. Så hvis jeg skulle lide for at mer perifere sitteplasser skulle få bedre lyd, var jeg slett ikke med på notene. Men dette skal altså slett ikke være tilfelle, iflg. konstruktørene av programmet. De mener faktisk at selv sweetspot får bedre lyd av at filtrene tilpasser seg hele rommet. Derfor er det også i manualen en egen illustrasjon av hvordan man skal måle selv med bare en lytteposisjon i rommet.

Det er viktig å merke seg at dette med mange målepunkt bare gjelder for romkorreksjonsdelen (equalizer), mens de ordinære innstillingene fremdeles bare forholder seg til sweetspot. Heldigvis - for det ville bare blitt tøv dersom tidsforsinkelse (avstandsinnstilling) også skulle ha en demokratisk tilnærming.

Under måleprosedyren er det en egen første målerunde som bare gjelder generelle innstillinger, etterfulgt av målerunder hvor du skal flytte målemikrofonen rundt i rommet etter anvisning fra en prinsippskisse i manualen.

 

Ok, masse teori, men hvordan smakte puddingen? Min erfaring med romkorreksjonen i Denon AVR3805 var egentlig veldig blandet. I stereo var utslagene så dramatiske at jeg egentlig ganske entydig avviste det som ubrukelig i mine ører. Samtidig som jeg var klar over at man lett blir avskiplet av at ting låter veldig annerledes enn det man er vant til. På en annen side var jeg veldig fornøyd med modusen ”front” i AVR3805, en modus der Høyre/Venstre frontkanal var uberørt, mens oppgaven besto i å tilpasse resterende høyttalere til klangen i disse, og til rommet.

Og for å ta sistnevnte først – på Audyssey MultEQ XT var også modusen ”front” en sikker vinner i all multikanalsgjengivelse av film eller musikk. Denne innstillingen sørger for at det blir en større sømløshet over gjengivelsen, og høyttalerne forsvinner mer i rommet.

Men langt mer interessant er det som skjedde med de andre avspillingsmodusene ”Audyssey” og ”Flat”. For avspillingsresultatet her er noe helt annet enn det jeg opplevde med ”Flat” på AVR3805. Det har virkelig skjedd noe drastisk med gjengivelsen, for nå var det til og med aktuelt å vurdere bruk av romkorreksjon selv i stereo. Og når jeg til syvende og sist foretrakk ”Pure Direct” framfor romkorreksjon i stereo, ser jeg ikke bort fra at min stokk konservative grunnholdning har et ord med i laget.

Er det så bruken av mange målepunkter som gjør at framgangen fra Denon sin forrige generasjon romkorreksjon er så formidabel? Kanskje, men ikke bare det. For innledningsvis testet jeg ut dette etter å bare ha registrert et eneste målepunkt, og selv da var det en stor forbedring sammenlignet med romkorreksjonen i AVR 3805. Nå må jeg for så vidt også skynde meg å tilføye at hele høyttaleroppsettet er utskiftet siden AVR3805 var inne til test, og dette kan selvfølgelig ha en betydelig innvirkning. Min erfaring tilsier at dette med digital romkorreksjon ikke er noe enhodet troll, og erfaringer fra et spesielt oppsett i et rom slett ikke kan overføres til en annen situasjon.

 

AVR2807 til musikk

De Denon modellene jeg har testet tidligere har hatt en veldig klar profil når det gjelder kvaliteten på lydgjengivelsen, og jeg hadde ingen problem med å gjenkjenne dette hos AVR2807. For det første dreier det seg om en veldig utpreget analytisk gjengivelse. Detaljeringen er veldig god, og det er ikke mange detaljene du går glipp av her. Kanskje heller klangbalansen litt mot det lyse, men i tilfelle ikke mer enn at det greit faller innenfor en litt grovmasket ”nøytral”-kategori.

Et annet kjennetegn er at forforsterkerdelen har en enda høyere kvalitet enn effektdelen. Også dette ble veldig greit demonstrert ved at jeg periodevis benyttet den ”as is” , mens jeg i en enda større periode benyttet den i kombinasjon med min effektforsterker Linn Chakra C6100. Og ikke uventet er det en god del å hente på separat effektforsterker av en så høy kvalitet. Noe jeg faktisk syns er en god nyhet for Denon sitt vedkommende, for det gjør at den har et klart oppgraderingspotensiale for den som ønsker å nå enda større høyder. For et tilsvarende høyere beløp.

 

Greier så AVR2807 å hamle opp med forgjengerne fra et høyere trappetrinn i ren stereoytelse? Når det gjelder AVR3803 er dette såpass lenge siden at jeg rett og slett må melde pass i en såpass subtil øvelse. Avr3805 er tross alt mye nærmere i tid, så jeg får vel driste meg til å ta den på husken. Og uten mulighet for direkte sammenligning får jeg vel bare begrense meg til å konstatere at jeg ikke husker AVR3805 som noe svakere stereogjengiver enn denne nykommeren. For tross alt er det grenser for hvor mange gjerdestolper som kan flyttes på halvannet år, når man i tillegg skal ut og oppfinne massevis av krutt!

 

Film

Ved utgangen av testperioden må jeg bare konstatere at jeg har sett veldig mye mer film enn jeg pleier å gjøre i de tre ukene jeg har hatt AVR2807 på besøk. Og den slags pleier å være veldig klar tale - med AVR2807 er det rett og slett moro å se på film. Eller rettere sagt, å høre på film. Og Audyssey har nok en god del av æren for dette.

 

 

Konklusjon

For ca ni tusenlapper får du altså atter en gang en svært vellykket receiver fra Denon. Jeg begynner å bli så vant til dette at jeg kanskje ikke benytter like store krigstyper denne gangen, men det må ikke mistolkes dit hen at AVR2807 ikke innfrir de høye forventningene.

Høydepunktene er nyheter som gode HDMI-funksjoner, iPod kompabilitet og Audissey romkorreksjonssystem, i kombinasjon med gamle Denondyder som høy lydkvalitet og særlig god gjennomføring av prosessorfunksjonene.

I sum gir dette et produkt det er veldig vanskelig å slå dersom man skal handle surroundreceiver for et firesifret beløp.

Pris Denon AVR2807: Kr. 8.998,-

Forhandlser/imortør: Hi-Fi klubben

Sist oppdatert : 14.05.2006 20:04:06

Lest 7228 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien « Denon AVC-A1XVA Denon AVR3803 »