onsdag, 31 desember 2003 23:00

Linn Kinos / Chakra C6100 - langtest

Skrevet av

Mange audiophile setter alle pengene på den ultimate High-end musikkgjengivelse i to kanaler, mens andre sier ja takk til en film eller musikk mange kanaler når muligheten byr seg. Linn har en løsning som tilfredsstiller begge kategorier.

 

Skrevet av Karl Erik Sylthe

Dette forsterkersettet som består av forforsterker/prosessor Linn Kinos og sekskanals effektforsterker Linn Chakra C6100 til henholdsvis sekstitre og trettiogethalvt tusen runder en samlet sum som har passert nitti store lapper. Med denne prislappen har man definitivt passert prisnivået til selv de grommeste japanske flaggskipreceiverne med svært god margin. Derfor er det også naturlig å stille med skyhøye forventninger til prestasjon.

Linn Kinos

Kinos er nestkommanderende på Linn sin rangstige av Multikanals forforsterkere/prosessorer. Helt på topp finner vi modellen Kisto til 109.680,-, mens ”lillebror” Akurate Kontrol ligger på 41.800,-.

For første gang på lengre tid var det denne gangen helt uten tanke på mulig innkjøp at jeg bestilte et Linn-produkt til test. På bestillingstidspunktet var jeg ganske innstilt på at det var en Exotik jeg ville finne lykken med, men litt uavklart om det skulle bli en hel-analog utgave, eller den (da) kommende digitale utgaven. Det var vel mer for å utvide horisonten at Kinos ble hentet inn i ventetiden. Jeg har tidligere testet den analoge Exotik, og har altså ventet på at den digitale utgaven skal bli tilgjengelig.

Utseendemessig er det svært lite som skiller Kinos fra Exotik, bare aluminiumsluken under displayet som skjuler front-tilkoblingene avslører at dette er den langt dyrere Kinos. For øvrig er det den samme elegante finishen på kabinettet til både Kinos og Exotik, en finish som bærer preg av at dette er håndlagede kabinetter fra Linn sine produksjonslokaler i Drakemire utenfor Glasgow.

På baksiden er det derimot åpenbart hva som er en av de store hovedforskjellene på Exotik og Kinos. En omfattende gruppe med videotilkoblinger, i motsetning til Exotik (/ Akurate Kontrol) som er et rent audioprodukt. Linn har valgt å ikke tilby konvertering av videosignalene på tvers av formater. Dette gir redusert fleksibilitet i noen brukssammenhenger, men til gjengjeld økt fleksiblitet i oppkoblingen. For en gruppe på 6 par RCA-kontakter kan valgfritt konfigurerers som hele 12 stk. compositt-innganger, eller 4 stk. komponent. Eller en hvilken som helst kombinasjon av dette antallet, bare summen stemmer. Men du må holde tunga beint i munnen under oppkoblingen, for denne fleksibiliteten gir ikke akkurat topp oversiktlighet. Og bedre blir det ikke av at tekstingen er heller kryptisk, og at rekkefølgen på komponentkablene ikke er den samme som den du finner på andre produkter. Supplert av to sett scart, 4 S-video inn / 2 ut, og alle varianter av analoge videoutganger inkl. H/V-synk for RGB, er det bare HDMI man kan finne på å savne av video-tilkoblinger.

For audiotilkoblinger er det lett å finne slektskapet med analoge Exotik. Det innebærer at det er 6 par RCA-innganger på bakplaten, hvorav 3 par kan settes opp som analog 5.1-inngang. Dette kan fort bli litt lite, og her er det nyttig at man på Kinos kan supplere med adapter på en Scart-inngang eller to- dersom det skulle knipe, i tillegg til at det er et sett RCA i fronten. 3 inn / 1 ut av både toslink og SPDIF er rikelig utstyrt med digitale innganger. Ellers finner vi hele 4 sett 12v triggere, Rs232 inn/ut, og kanskje mer spennende – en ethernet tilkobling.

Bak aluminiumsdekselet på fronten finner man også et rikholdig utvalgt tilkoblinger, der PS2-inngang for tastatur kanskje er det som mest indikerer at Kinos også er en maskin for Custom-install oppsett. For det er når man tar steget inn i den formidable menyustrukturen at man får det første innblikk i at Linn Kinos er et virkelig imponerende instrument for spesialtilpasning av oppsettet. Jeg har ikke tidligere opplevd en oppsettmeny som har vært tilnærmelsesvis like kompleks og omfattende som Kinos sin struktur, selv ikke på flaggskipreceivere. Og likevel er det faktisk et godt sted å være, inne i disse menyene! Det er langt mer enn man kan si om flertallet av receivermenyene, men sin grell-blå grafikk og knapt leselige bokstaver. Linn-menyen har behagelig grafikk, meget god oppløsning, og har eksemplarisk logikk og struktur – noe som er en forutsetning for at det skal være overkommelig å bevege seg i en så omfattende menystruktur. Og på toppen av det hele er det en ”help”-funksjon som du kan trykke på hvor som helst inne i setup-menyen (eller i ordinære funksjoner for den del), som gir detaljert veiledning av akkurat den funksjonen du er inne i. Jeg har ikke telt opp, men jeg regner med at det må være mange hundre ulike veiledningsmeldinger man kan få opp på skjerm/lerret. En unik funksjon som gjør at Kinos har denne unike kombinasjonen av kompleksitet og brukervennlighet.

Den digitale dekoderen har full 5.1/7.1-pakke fra Dolby og DTS. Noe overraskende var det at DPL IIx og Neo6 manglet ved ankomst, mens DPL II var på plass. Dette kunne vært en skikkelig mangellapp, hadde det ikke vært for at prosessorer av Kinos sitt kaliber selvfølgelig er oppgraderbare. Og et stykke ut i testperioden tikket det inn en melding om at software versjon 5 var tilgjengelig for installasjon på Kinos, med nevnte codecs på plass, i tillegg til en del mer snadder. For ethernet-inngangen skal få oppgaver via KINIK, et nytt program som gjør at Kinos skal kunne kontrolleres fra en PDA. Dette har selvfølgelig også etter hvert blitt utprøvd, og rapport blir lagt ut på audiophile.no i en senere omgang.

Og mens vi først er inne på oppgraderinger – Kinos har plass for en ekstra digitalmodul utover den som sitter inne i produktet som standard. For øyeblikket er det tilgjengelig en tilleggsmodul som heter Linn Record. Første gang jeg leste om den kvapp jeg litt – hadde Linn her lagt inn hele back-katalogen til sitt renommerte plateselskap Linn Records på en digital modul? Neida, dette er en modul som gir økt fleksibilitet ved opptak, ved at en egen DSP kan håndtere digitale signaler i tillegg til hovedkilden. Jeg vil vel tippe at denne modulen egentlig har interessant mer i multiroms-konstellasjoner enn for opptaks-freaker…

Kankje mer interessant er det at denne ekstra plassen for digitalmodul kan gi rom for framtididige behov. Vi ser allerede nå at HD-formater bringer muligheter for lydformater som ikke kan overføres digitalt med dagens standarder. HDMI 1.3 er det som skal til for disse. Og ser man enda lengre fram, er det store muligheter for at nye digitale løsninger vil kunne få plass på en tillggsmodul. For en prosessor i en prisklasse som Kinos er det essensielt at produktet har en såpass åpen ”arkitektur” at det gis en rimelig fremtidssikkerhet.

RIIA-trinn er ikke på plass i Kinos, og her er vi inne på en annen oppgraderingsmulighet. For i den nye forforsterkeren Majik Kontrol sitter det et phonotrinn for både MM og MC som ifølge ryktebørsen skal komme i en utgave som også passer for Kinos. Foreløpig er den bare tilgjengelig for Exotik for ettermontering. Det er satt av plass til et slik trinn i disse også i Kinos, men for øyeblikket er det ingen tilgjengelig fra Linn. Bare en tredjepartsløsning produsert av en Linn-entusiast over kjølen.

 

 

Linn Chakra C6100

Linn Kinos / Chakra C6100 - langtest

Denne 6-kanals effektforsterkeren kom på markedet for et par snaue års tid siden, og testeksemplaret har vært i mitt eie i like lang tid. Det er med andre ord en velvoksen testperiode det er snakk om, og den har da også fått bryne seg i mange ulike oppsett.

Forsterkeren tilhører en rikholdig serie med effektforsterkere på h.h.v. 100 og 200 watt pr. kanal i 4 ohm. Linn har tradisjon for å ha effekten i 4 ohm i modellnavnet, mens spesifikasjonene selvfølgelig oppgir effekt både i 4 og i 8 ohm. 100watterne kan leveres i konfigurasjoner med alt fra to- til seks kanaler, mens fire kanaler er det maksimale for 200-watteren.

Chakra-serien har etter hvert skiftet navn, som et ledd i en tydeligere profilering av Linn sine produktserier, eller system. Det har resultert i at hundre-watterne har fått gruppenavnet Majik, mens forsterkerne på 200 watt har inngått i Akurate-serien. Etter navneendringen har altså dette testobjektet skiftet benevnelse til Linn Majik 6100

Et av særtrekkene med Chakra-serien (og de fleste andre effektforskerne fra Linn i senere tid) er at de er forberedt for installasjon av aktive delefiltre for Linn sine høyttalere. Og til denne Chakra-serien har det blitt utviklet nye, forbedrede delefiltre sammenlignet med de som var tilgjengelig for LK-serien og tidligere modeller i AV-serien.

Mitt eksemplar av C6100 er utstyrt med tre sett delefiltre for Linn Ninka, for mulig aktivt delt tri-amping når alle filtrene er på plass. Ellers er også aktiv bi-amping av Ninka en mulighet, som selvfølgelig frigir to av kanalene til andre formål. Du kan ellers lese mer om dette i min test av Ninka.

 

Lyden av Kinos

Alle herligheter knyttet til Kinos sin fleksibilitet og brukervennlighet (og sensualitet) er fånyttes hvis den ikke oppfyller forforsterkerens reason d`etre – den skal kunne gi magiske opplevelser i samværet med lydgjengivelse. Og for mitt eget vedkommende er dette primært gjengivelse av musikk. Og aller helst skal denne magien overgå det som kan leveres av Majik Kontrol.

Det er ikke vanskelig å kjenne igjen kvalitetene fra forforsterkeren Linn Exotik her. Og det er kvaliteter som ligger på mange plan. Et av disse kjennetegnene er at Kinos har en egen evne til å senke terskelen for hvor høyt man må spille for å få utbytte av musikken. I større grad enn hos mange andre forforsterkere kan man få en livlig gjengivelse selv på lave nivåer, en livlighet som kanskje best beskrives som mikrodynamikk. Det er forresten ikke bare forforsterkerne til Linn som bærer dette kjennetegnet, også effektforsterkerne er med på å understreke den opplevelsen.

Gjennomsiktighet er et annet særtrekk som i stor grad preger gjengivelsen fra Kinos. Og det som er så bra, er at Linn har fått til en svært høy grad av gjennomsiktighet uten at det har gått noe som helst o på bekostning av musikaliteten. Og nettopp denne egenskapen var det som gjorde at jeg i sin tid falt pladask for Linn Exotik, lillebroren til Kinos.

Et svært interessant spørsmål er selvfølgelig hvor Kinos plasserer seg i forhold til Linn sin toppmodell av forforsterkere, Linn Klimax Kontrol. Er det slik at Kinos puster Klimax Kontrol i nakken, eller er det bare en forbedret utgave av Exotik. Nå må det selvfølgelig tas all verdens forbehold om at det etter hvert har gått en del tid siden jeg testet de andre to forforsterkerne jeg sammenligner med her - særlig Klimax Kontrol.

Men likevel har jeg nok en klar forestilling om at forskjellen opp til Klimax Kontrol er langt større enn forskjellen ned til Exotik. Dette gjelder selvfølgelig for gjengivelse i stereo, via analoge innganger. Og nettopp derfor er det selvfølgelig et ekstra tankekors i det øyeblikket man er i ferd med å investere i en forforsterker der prislappen begynner å nærme seg en Klimax Kontrol, den ultimate forforsterker. Men så er det altså at realitetssjekke kommer inn, og forteller at Kinos kan så uendelig mye mer enn Klimax Kontrol.

Lyden av Chakra C6100

Egentlig har jeg hatt to ulike eksemplar av C6100 til utprøving i mitt oppsett. Det første eksemplaret var en korttidsvisitt et par dager av et førprodusksjonseksemplar, der jeg ikke hadde aktive filtre til Ninka tilgjengelig. Og likevel var det allerede fra første takter et av de mest slående opplevelsene jeg har hatt i mitt oppsett. For selv om de gikk inn og erstattet en amerikansk multikanals effektforsterker med over doble effekten som jeg hadde inne til test på den tiden, var det enda mer rytmisk driv og engasjement over gjengivelsen fra C6100. Og også innsikten i musikken var klart bedre enn hos amerikaneren. Og jeg var ikke et øyeblikk i tvil om at jeg var nødt til å ha en grundigere utprøving i en senere omgang, og da med aktive filtre.

Men selv om jeg aldri har vært i nærheten av å møte veggen med C6100 på mine Ninka, verken med aktiv eller passiv drift, må det erkjennes at 6x100 watt i 4 ohm ikke er ensbetydende med ubegrensede kraftresurser. Og er det svært krevende høyttalere som står på menyen, vil det nok ganske sikkert være et bedre valg å satse på en forsterker i Akurate-serien.

 

Konklusjon

Med duoen Kinos Chakra C6100 har Linn et forsterkersett som ikke bare spiller stereo i ekte High-End, men også glitrende multikanal. Dette er altså forsterkersettet for den som verdsetter full innsikt i musikken uten å måtte gi avkall på å ha full glede av film- eller musikk gjengivelse i mange kanaler.

 

Og dette oppsettet er nok mye mer aktuelt for nettopp den musikkelskende delen av entusiastmarkedet, enn for dem som pynter kjellerkinoen med THX-plakater.

Kanskje kan man si at det er litt ubalanse mellom kvalitet på forforsterker/prosessor og effektforsterker, noe som illustreres av at førstnevnte har en pris på over det doble av effektforsterkeren. Og ytterligere understreking av denne ubalansen får man indikert av at effektforsterkeren nå inngår i Majik-serien, mens Kinos er definert inn i Artikulat Movie system – to nivå lengre oppe i Linn-hierarkiet.

For meg er dette likevel en meningsfylt og riktig kombinasjon, fordi C6100 benyttes med aktive delefiltre til aktiv tri-amping av Ninka. Foreløpig er dette oppsettet supplert av rimeligere effektforsterker til surroundkanalene, men ingen vet hva en senere oppgradering kan bringe.

I et oppsett med krevende høyttalerlaster og passiv drift kan det godt tenkes at en effektforsterker i Akurate-serien er et riktig valg. Eller hvorfor ikke en kombinasjon av Akurate 2200 i front, og Majik i valgfritt antall kanaler til de øvrige kanalene?

Og for den som innledningsvis merket seg at Kinos egentlig ikke var aktuelt kjøpsobjekt for meg da den ble innlånt, må det bare konstateres at jeg ble forført. Først og fremst av lydgjengivelsen selvfølgelig, selv om avstanden til Exotik som jeg hadde testet tidligere ikke var like stor som prisforskjellen skulle tilsi. Det som gjorde utslaget, var alle de små tingene som til sammen betyr ganske mye. Kinik-kompabilitet, bedre Custom-install funksjoner, Video, Hodetelefonutgang med Dolby Headphone, og større mulighet for framtidige oppgraderinger på grunn av ekstra digital kortplass.

For meg har dette settet ført til at oppgraderingsspøkelset har tatt en lang hvil. Selv om forforsterkeren nå har tjenestegjort i over et år, og effektforsterkeren i snart to, er det tvilsomt at de blir avløst innen overskuelig framtid. Ikke dermed sagt at de ikke kan få selskap av annen elektronikk i samme klasse etter hvert. Signalkilde, for eksempel…

 


 

 

Pris Linn Kinos:                                                               kr. 62.910,- (testobjektet)

Pris Linn Kinos + DSP                                                        kr. 68.590,-

 

Pris Linn Majik 2100 (2x100W)                                           kr. 18.200,-

Pris Linn Majik 3100 (3x100W)                                           kr. 22.280,-

Pris Linn Majik 4100 (4x100W)                                           kr. 25.068,-

Pris Linn Majik 5100 (5x100W)                                           kr. 27.845,-

Pris Linn Chakra C6100 (Majik 6100):                           kr. 30.633,- (testobjektet)

 

Pris aktive delefilter pr. filter (element),  stereo:            kr. 2.400,- (testobjektet (3 stk))


Importør: Kontrapunkt

Link til produsent:

 

 


Sist oppdatert : 17.06.2007 14:24:02
Lest 7035 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.