lørdag, 26 september 2020 12:31

KEF LS50 Meta og Wireless II – fornyede utgaver av suksessmodeller

Skrevet av

KEF har lansert oppgraderte versjoner av sine kanskje mest ettertraktede modeller. Vi snakker om stativhøyttaleren LS50 og dens aktive bror LS50 Wireless.

For åtte år siden lanserte KEF en stativhøyttaler med et litt originalt design og konsept. Denne relativt kompakte stativhøyttaleren skiller det fra høyttalere flest ved å ha en buet frontbaffel. I tillegg til at dette har en åpenbar fordel for å redusere innvendig stående bølger, gir den lyden en bedret spredning på sin vei til å forlate høyttaler og kabinett. Og så bidrar den selvfølgelig til et særpreget design med ganske moderate virkemidler.

Men et kanskje minst like interessant særtrekk er at KEF sammen med Tannoy er en av få høyttalerprodusenter som benytter seg av Dual Concentric, og i KEF sitt vokabular heter dette Uni-Q. Litt av filosofien bak Dual Concentric er at lyden skal fremstå som å komme fra et eksakt punkt. Og vi har hørt mange interessant inkarnasjoner av dette konseptet. KEF LS50 er en av disse, og det later til at det er mange som har fått ørene opp for denne modellen.

Høsten 2016 lanserte KEF en trådløs versjon av disse suksesshøyttalerne med navnet LS50 Wireless, og det later til å ha blitt en minst like stor suksess. Aktive, trådløse høyttalere har hatt en ganske enorm oppblomstring de siste årene, og det faktum at disse enkelt kan kombineres med strømmeteknologi gjør de ikke mindre aktuelle.

For to år siden lanserte KEF en enda mer kompakt variant av disse høyttalerne, med navn KEF LSX. Også dette er aktive trådløse høyttalere, men med en prislapp som minner mer om den passive varianten LS50. VI fikk en god demo av disse av en av KEF sine hyggelige representanter i Munchen i 2019, og den forbløffet både mag og de andre som var til stede på demoen.

KEF LS50 Meta

Med tilsynelatende bunnløs forakt for uttrykket «If it ain`t broken, don`t fix it» har KEF nå lettet på sløret for en nyutviklet versjon av de to fullskala LS50-modellene. Vi starter med basisversjonen som har fått KEF LS50 Meta som fullt navn i folkeregisteret. Og den siste delen av navnet peker her på Metamaterial Absorption Technology (MAT), som er en labyrintisk struktur som skal absorbere 99% av uønsket lyd fra baksiden av driveren. Og dette skal igjen eliminere forvrengning og gi renere og mer naturlig lyd. Alt dette ifølge KEF. Og sammen med forbedringer av Uni-Q driverne og en forbedret refleksport utgjør dette essensen i oppgraderingene i LS50 Meta.

Det er ganske interessant at KEF velger å introdusere denne nokså banebrytende nyheten på en høyttalermodell som befinner seg temmelig langt nede i mellomklassen, i stedet for å introdusere den på et høyere nivå, og så implementere det i rimeligere modeller senere, som er en langt mer utbredt markedsstrategi for tekniske nyvinninger.

Det innebærer at LS50 Meta fremdeles har en kurvet frontbaffel, en baffel som er konstruert av en Dough Moulding Compound, som på norsk skal bli noe sånt som deigstøpeforbindelse. Prøv å send inn det ordet til 20 spørsmål, så er du garantert å få tilsendt et 20-spørsmål-spill….

Og LS50 spiller fremdeles på et spennende spekter med fargekombinasjoner på kabinett og Uni-Q driver. Utvalget på den oppgraderte LS50 Mate er Carbon Black, Titanium Grey, Mineral White og Royal Blue Special Edition. Varianten i Titanium Grey med røde drivere er en spesielt tiltalende versjon.

Prisen for LS50 Meta i Norge er satt til 14.990,-

Les mer om LS50 Meta hos KEF

LS50 Wireless II

Det ville vært fullstendig meningsløs å utvikle en forbedret versjon av basishøyttaleren uten at forbedringene tilflyter også den aktiver versjonen. Og selvfølgelig har KEF oppgradert også den trådløse utgaven, men i stedet for å kalle den LS50 Mate Wireless har de valgt å heller døpe den LS50 Wireless II.

Det som skiller LS50 Wireless II fra LS50 Meta er at Wireless II er et høyttalerpar med integrerte effekttrinn. De har også en DSP og aktive delefiltre, noe som gir en stor fordel sammenlignet med et forsterker- og høyttalerkonsept med passive delefiltre.

KEF har utstyrt LS50 Wireless II med to effekttrinn i hver høyttaler, og det er forsterkere som er spesielt tilpasset de respektive oppgavene. I diskant og mellomtone sitter det en klasse A/B-konstruksjon på 100 watt, mens bassområdet drives av en klasse-D forsterker på 280 watt. Aktiv bi-amping på sitt beste.

Du kan ellers velge mellom kablet- eller trådløs forbindelse mellom kilde/forforsterker. Velger du sistnevnte variant får du en overføring med oppløsning på 24bit/192kHz.

Og en like interessant del er at du får en komplett streamerløsning, som kan betjene både Spotify Connect, men også strømmetjenestene Tidal, Amazon Music, Qobuz, og Deezer via KEF Connect App, eller spille internet radio og podcast.

Høyttalerne støtter også Roon, og ved hjelp av Chromcast eller AirPlay 2 kan du innlemme LS50 Wireless II i et komplett multiromsoppsett.

Prisen for LS50 Wireless II i Norge er satt til 29.990,-

Les mer om LS50 Wireless II hos KEF

KEF importeres til Norge av Neby AS

 

 

Sist redigert onsdag, 21 oktober 2020 08:20
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe