søndag, 26 april 2020 07:50

4. generasjon Dynaudio Contour får sin «i»

Skrevet av

Dynaudio lanserer en oppgradert 4. generasjon Contour-serie. Countour i er et resultat av lyst-oppgradering, skal vi tro den danske produsenten.

Dynaudio sin høyttalerserie Contour fikk sin store oppgradering i 2016 da tredje generasjon ble lansert, med blant annet nye drivere og membraner. Men dette var langt fra den opprinnelige serien med Contour. Den ble lansert i 1986, og utgjorde en utvidelse av spekteret i forhold til Premium-serien Consequence som ble lansert i 1983.

Contour i

Modellene i 4. generasjon Contour er stativhøyttaleren Contour 20 i, den toveis gulvmodellen Contour 30 i, senterhøyttaleren Contour 25 Ci og den treveis toppodellen Contour 60 i.

Dynaudio hevder at hvis du forlater en Dynaudio-utvikler alene sammen med en høyttaler vil han forbedre den. Det har også skjedd når Contour-serien har blitt til Contour i, og Dynaudio hevder at den ikke ble endret fordi de måtte gjøre det, men fordi de kunne. Og det er ikke alle endringen i nye Countour som er like dramatiske, men produsenten hevder at alle aspektene med høyttalerne har blitt gjennomgått og revidert.

Ny Esotar 2i diskant

Alle modellene i Contour i har fått denne nye diskanten med navn Esotar 2i. Den har en Hexis innerdome som skal redusere resonanser. Det er også en sterkere neodymium magnet og større absorbsjonskammere på baksiden. Dynaudio hevder at disse tiltakene har ført til lavere forvrengningsverdier og en jevnere frekvensrespons.

Bass / mellomtone

De nye bass- og mellomtonedriverne i toveiskonstruksjonene 20i, 30i og 25Ci har fått en senter-spiss som nå er laget av Nomex, kjent fra seriene Special Forty and Confidence. Konstruksjonen er ellers den samme som i Contour 3. gen. fra 2016.

Toppmodellen Contour 60i har fått nye basselementer med større magnetsystem og et annet voice-coil design. Mellomtonen i 60i er uendret fra forrige generasjon.

Forbedrede delefiltre og demping

Toveis-modellene har oppdaterte delefiltre. Og siden de siste endringene av diskantene har resultert i en flat frekvensrespons har det vært mulig å eliminere de impedanskorrigerende kretsene, som i sin tur har ført til at en forenklet og bedre konstruksjon.

Contour 60i har fått helt nye delefiltre på grunn av de nye elementene. Dynaudio har også benyttet muligheten til å løfte delefrekvensen til rundt 300Hz, som ifølge Dynaudio skal gi bedre mellomtone.

Også den interne dempingen i høyttalerne har blitt forbedret på 4. generasjon Contour.

Les mer om Contour i hos Dynaudio

Dynaudio importeres i Norge av Soundgarden

Sist redigert søndag, 26 april 2020 10:28
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe

Beslektede artikler