fredag, 15 august 2003 23:00

Dynaudio Special 25

Skrevet av Stian Gårdsvoll

Dynaudio er en velrenommert dansk høyttalerprodusent som har vært viden kjent for sin elegante lyd og det lekre håndverket i produktene de lager. Esostar-diskanten har vært regnet for å være blant de aller aller beste i flere tiår. Når Dynaudio slår på stortrommen og feirer 25-års jubileum gjør de det på det mest naturlige viset; de lager en jubileumshøyttaler: Special Twenty-Five (S25).

 

av Stian Gårdsvoll, 16.august 2003

"31 000 kroner for de skoeskene der??" - min samboer trodde ikke sin egne øyne da hun kom hjem fra ferie og jeg satt i sofaen og lyttet til musikk fra S25. For de ER relativt små. De er store for å være "bokhylle"-høyttalere, men i det store og det hele er dette en liten høyttaler. ("Bokhyllehøyttaler" er forresten et helt perverst begrep. Intet menneske med sinnet i behold ville finne på å plassere en så flott høyttaler i en bokhylle...).

Men hva har de fått plass til i kabinettet? Jo; en 1" Esostar2 diskant og en 8" bass. Det er svært sjelden man ser så store basselementer i en stativhøyttaler, men her fungerer det meget godt. Mer om det senere. De har også lagt inn et meget forseggjort delefilter med topp komponenter og voldsom kjøling. Dette er bassreflekskonstruksjon med åpning på baksiden, rett bak diskanten.

Crossover with integrated cooling plate.Jeg satte opp høyttalerne identisk plassert med mine tidligere Nautilus 805, koblet til mitt Parasound Halo-sett med Kimber 4VS høyttalerkabler. Jeg fikk litt for udefinert bass og flyttet dem frem ca. 15 centimeter slik de stod 70 cm fra bakvegg, svakt vinklet innover mot lytteposisjon. Dette viste seg å gi beste lydbildet. Kommer høyttalerne for nært bakvegg så går det både utover presisjonen i bassen og dybden i lydbildet, særlig om man har et stort objekt som f.eks. en stereobenk m/tv mellom høyttalerne. Det følger med skumgummiputer til å sette i bassrefleksrørene, men det fikk jeg aldri til å fungere særlig godt. Da jeg endelig fant et passe stille så kom de sprettende ut når jeg skrudde opp litt...

Iflg. Norsk Audio Teknikk så tar det 500 til 1000 timer å spille inn denne høyttaleren! Så lang innspillingstid er selvfølgelig uholdbart for enhver som skal lytte til høyttaleren for å gjøre seg opp en mening, men det skjedde mye ved lyden allerede i løpet av første ukene jeg hadde dem. Ikke minst kom bassen bedre frem og ble mer presis.

Det første man legger merke til med en sånn høyttaler er at ens fordommer mot eventuelt manglende bassfundamentet blir totalt utslettet. S25 spiller DYPT, iflg. spesifikasjonene helt ned i 35 Hz. Dette er intet annet enn meget imponerende mtp. størrelsen til høyttaleren. Bassen har ikke den stramheten vi får fra f.eks. B&W Nautilus 803, men så skal det i rettferdighetens navn tilføyes at det er også en helt annen type høyttaler uten de fysiske begrensningene som S25 åpenbart har. Når det gjelder bass spiller S25 i ring rundt Nautilus 805, som er en mer sammenlignbar høyttaler.

New Esotar TweeterMen smykket i kabinettet er diskanten. Den er uhyre oppløst, tindrende klar, men er samtidig fløyelsmyk. Mange av de hyperoppløste diskantene har en tendens til å bli litt harde, men det er absolutt ikke tilfelle med Esostar. Cymbalene på Diana Kralls - Live in Paris har aldri vært så deilige sprø og samtidig så besnærende myke. Dynaudio viderefører absolutt arven fra Esostar.

S25 Shown with Stand2Høyttalerne evner å gjengi et meget godt stereoperspektiv, med rikelig dybde i lydbildet. De gjør dette bedre enn Nautilus 805, og omtrent på nivå med Nautilus 803. De er litt mindre fokusert enn Nautilus 803, men ikke mye. De mangler den siste milimeternøyaktigheten i plasseringen av instrumentene i forhold til N803.

Mellomtonen er meget oppløst, men jeg føler den mangler litte grann i nedre mellomtone/øvre mellombass. Iflg. Dynaudio-kjennere jeg har snakket med via nettet er dette et kjent fenomen på Dynaudio sine høyttalere og de passer visst perfekt med rørforsterkere, nettopp av denne grunnen.

Jeg hadde dessverre ingen rørforsterker tilgjengelig for å sjekke ut dette, men ryktene sier at S25 + en seriøs rørforsterker skal være vel verdt å sjekke ut...

Jeg kunne godt tenkt meg enda mer "makrodynamikk", eller "fart og bang" som en kamerat kaller det, men dette er ingen rockehøyttaler. Dette er en raffinert og "snobbete" musikkformidler som på ingen måte er laget for å spille DDE med tilhørende lysebrun kaffe...

Helheten
Som vi alle vet; det er helhetsinntrykket som teller. Og det er formidabelt. S25 er noe så sjelden som en vaskeekte musikkformidler, med MASSE gøy-faktor og i tillegg en uhyre veloppløst formidling av musikken! Jeg hadde alvorlig vondt for å levere fra med disse; de får min varmeste anbefaling. Som jeg skrev i min Parasound Halo-omtale for noen uker siden; denne høyttaleren gjorde meg meg imponert over hva Dynaudio har fått til. Et elegant kabinett med to svært gode elementer som makter å hamle opp med alt annet jeg har hørt av stativhøyttalere!

Hvis du har 31 000 kroner å bruke på et par høyttalere, klarer deg uten den siste oktaven med bass og vil ha både morsom OG analytisk gjengivelse; ja, da kan du ikke la være å lytte til Dynaudio Special Twenty-Five før du handler. For den er noe helt spesielt.

Link: [importør/forhandler]

Lest 3471 ganger
Mer i denne kategorien « Dali Ikon 7 Energy Vertias 2.4i »