mandag, 11 november 2013 10:19

Kuniko Kata – Cantus – Linn records – Plateanmeldelse av Multikanals SACD

Skrevet av

Denne utgivelsen fra Linn Records befinner seg godt utenfor allfarvei. Kuniko Kata har laget tolkinger av Arvo Pärt, Steve Reich og Hywel Davies.

Les mer:

Kuniko Kata er født i Japan, men flyttet under utdannelsen til Europa. Hun fikk sin primære marimbautdannelse av Keiko Abe i Tokyo, og fikk videre utdanning av Robert Van Sice i Rotherdam.

På Cantus har KUNIKO laget egne tolkinger for Marimba og slagverk av komposisjoner av Arvo Pärt, Steve Reich og Hywel Davies. Det innebærer at det er en veldig stor spennvidde i materialet. Arvo Pärt representerer en særpreget- men moderat samtidsmusikk, mens Steve Reich er en langt mer moderne komponist.

Dette er ikke KUNIKO sin føste utgivelse på Linn Records. I 2011 utga plateselskapet KUNKO plays Reich – en tolking av den samme Steve Reich sin musikk. Dette er en litt dristig, men veldig aktverdig satsing fra Linn Records sin side, og illustrerer at de ikke er redd for å gå utenfor allfarvei.

 

Musikken på Cantus.

Vi starter med Arvo Pärt, siden tittelsporet er en tolking av hans komposisjon i forbindelse med Benjamin Britten`s død. Åpnngssporet «Für Alina» er i sin opprinnese et pianostykke som først ble fremført i 1976. Det er også i originaltapnngen et ganske fåmælt musikkstykke, og det er beholdt i KUNIKO sin tolking. KUNKO tilfører stykket en helt ny karakter. Det er litt som om tiden stopper i dette stykket, der en ganske radikal surroundmiks blir en viktig del av opplevelsen for min del. Stykket er innspilt i en liten fjellkirke nær Nagano, og klangen i kirken preger lyden.

Cantus i KUNIKO sin tapning har en veldig sterk karakter, der også Arvo Pärt sin personlige stil er veldig mye bevart. Stykket har en repeterende synkende sirkulær bevegelse, et motiv det er lett å assosiere Pärt med. Denne karakteren gjenkjennes fra den originale orkesterversjonen, men KUNIKO sin vibrerende svært polyfone Marimba gir en helt ny dimensjon. Stykket er innspilt i Lake Sagami Hall, valgt på grunn av akustikken.

Fratres er for meg den kanskje aller mest fascinerende komposisjonen av Pärt. Den finnes i et stort antall variasjoner, og har også den en sterkt repetitiv struktur. Den har også et «stop-start» element som man i et frekt øyeblikk kan assosiere med Miles Davis på første halvdel av 70-tallet. Ta en fordomsfri lytt til Great Expectations på albumet Big Fun fra 1970, og se om du ikke gjenkjenner dette motivet, om enn i en uhyre annen inkarnasjon. Tilbake til Fratres, der KUNIKO har skapt en veldig særpreget tolking, med en nesten mystisk stemning i en svært klangfull, nesten grotteaktig akustikk i BankART 1929 NYK Studio.

Spiegel im Spiegel er et annet av Arvo Pärt`s mest profilerte komposisjoner. En langsomt vandrende karakter er beholdt i KUNIKO sin tolking. Den samme harde akustikken fra BankART 1929 NYK Studio tar litt overhånd, og er for meg litt krevende å forholde seg til. Den er i mine ører langt fra like vellykket her som på Fratres.

Krevende er også lyden på Hywel Davies sin komposisjon Purl Ground, som er den eneste komposisjonen som opprinnelig er skrevet for Marimba. Her drukner den akustiske Marimbalyden i en slags intermodulasjoner, og gir et svært fjernt bilde. I skrivende stund er dette stykket enda ikke fullt ut absorbert av denne anmelderen. Men hvem har det travelt?

Til gjengjeld er Steve Reich sitt stykke New York Counterpoint en svært fascinerende musikk i KUNIKO sin tolking. Her blir Marimbane en svært dynamisk og rytmisk groove. Vibrerende er vel det mest dekkende uttrykket.

 

Linn Records har gjort en liten bragd her. Vi får muligheten til å utvide vår musikalske horisont, gjennom et svært virtoust Marimbaspill og kreative tolkinger av flere samtidskomponister. Arvo Pärt er dominerende i volum, og det er fristende å la de to andre komme i skyggen av de nyskapende tolkingene av Arvo Pärt. Er du åpen for å utforske nytt musikalsk terreng, er det ingen grunn til å la denne muligheten gå forbi, med sin nyskapende lyd i mange kanaler. Carpe Diem!

 

Les mer, og hør på smakebiter hos Linn records.

Lest 5834 ganger Sist redigert søndag, 02 februar 2020 10:50
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.