lørdag, 16 desember 2017 21:55

AUDIOFILT INNTRYKK: Radka Toneff / Steve Dobrogosz – Fairytales. Et legendarisk album for første gang på Hybrid SACD.

Skrevet av

AUDIOFILT INNTRYKK: Radka Toneff / Steve Dobrogosz – Fairytales.

For et par år siden ble det legendariske Fairytales utgitt i en remastret utgave på LP. Og både jazz-verden og vi audiofile ga det en stor oppmerksomhet. Nå har Odin nettopp ugitt dette albumet på SACD, og jeg har lyttet til det.

 

Fairytales ble utgitt i 1982, få uker før Radka sin tragiske bortgang. Og det var også da det den gang nystartede plateselskapet som sto for utgivelsen av denne duetten som besto av Radka Toneff og pianisten Steve Dobroosz – halvparten av Radka sin kvartett der Arild Andersen og danske Alex Riel (en av grunnleggerne av Savage Rose) utgjorde den andre halvparten. Og Fairytales ble legendarisk både på grunn av musikken og en fantastisk lyd.

Dette var Radka Toneff sitt tredje studioalbum, og ideen til albumet som et duo-album var det pianisten som hadde. Etter å ha fått tommelen ned fra de ledende norske plateselskapene, var det til slutt det da nystartede Odin som påtok seg oppgaven. Og Arild Andersen var produsent.

 

 

Tekniske utfordringer

Fairytales var en av de første norske albumene som ble tatt opp digitalt, og formatet var det nå ukonvensjonelle 16 bit / 50,36kHz. Dette ble spilt inn på den to-spors digitale spolebåndopptakeren Telefunken MX 80.

I etterkant av den opprinnelige utgivelsen på LP i 1982 ble det utgitt to CD-versjoner i hhv 1986 og i 2007. Mastertapen på Betamax som ble benyttet for disse utgivelsene var ikke veldig god, og da man for få år siden ønsket å lage den ultimate utgivelsen av Fairytales ble det ansett som nødvendig å lage en ny master fra originaltapen. Dette var lettere sagt enn gjort – den opprinnelige Telefunken MX 80 var defekt, og i tillegg fryktet man at den over 30 år gamle mastertapen bare ville tåle èn avspilling før den ble degradert eller ødelagt.

Etter hvert lyktes det å få til en ny avspilling, og den nye LP- og CD-utgivelsen så dagens lys for rundt to år siden. Disse utgivelsene fikk tittelen «The Original Master Edition», og mottok masse lovord og høye salgstall.

Men så dukket Morten Lindberg (2L) opp, og påpekte at dette neppe var i samsvar med den opprinnelige innspillingen. Konsertflygelet i Grieghallen hadde vært stemt i 442 Hz, mens de to CD-utgivelsene i 1986 og 2015 hadde en pitch som tilsvarte en A på hhv 442,55 og 446,66. Alt for høyt, med andre ord, og i følge bl.a Lindberg endret det karakteren på lyden / innspillingen. Og i tillegg var det en dirring, som trolig hadde bakgrunn i at et trappeløp hadde blitt benyttet som en akustisk resonator under innspillingen. Og i ettertid antas det at denne forhøyde pitchen hadde forsterket denne dirringen.

 

 

Fairytales 2017

Morten Lindberg i samarbeid med Bob Stuart og Peter Craven i Meridian / MQA ble engasjert for å forsøke å utbedre disse feilene, og har ved hjelp av MQA-relatert teknikk lyktes både med å få korrekt pitch, og å dempe- eller eliminere den omtalt dirringen. Resultatet er den utgivelsen som ble kom i går, og som altså er en Hybrid-SACD bestående av et spor i form av en MQA-CD, og et spor med stereo SACD (DSD).

Jeg har de siste par årene hatt LPen Fairytales som en av mine referanse-LPer, feilene til tross. Og det hjelper nok godt at jeg på ingen måte har absolutt gehør.

Og denne nye SACDen vil nok gå inn som en av referense-SACDene, i hvert fall i to kanaler. Fantastisk lyd, og fremdeles er det åpningssporet «The Moon Is A Harsh Mistress» som er favoritten på lydsiden, selv om Nature Boy er et av de desiderte musikalske høydepunktene.

Og for den som fremdeles sverger til vinyl, lover Odin at en påkostet vinylutgave kommer i løpet av 2018!

 

Les mer om Fairytales SACD hos Odin.

 

Lest 7185 ganger Sist redigert lørdag, 16 desember 2017 22:16
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.