søndag, 21 mars 2010 09:30

Jienat - Mira

Skrevet av

Jienat med base i Hammerfest har laget en utgivelse i det spennende nye formatet Pure Audio Blu-Ray. Og vi burde vel egentlig ikke være overrasket over å finne en gammel kjenning i kulissene.

Les mer:

Foto Allan Klo, artwork Dario Muhafara


Jienat er en gruppe – eller snarere et prosjekt – der hovedpersonen er Andreas Fliflet. Fliflet er tidligere kjent fra gruppen Link, også den fra Hammerfest. Fra før har Jienat utgitt platen Daja. Det var for over 10 år siden, så noe stort utgivelsesvolum er det ikke snakk om.

Musikken består av vokal og rytmeinstrumenter. Og sag,  et varemerke for Andreas Fliflet som blir brukt på sporet Tudeer.  Besetningen varierer, og består av musikere fra Finnmark i tillegg til innslag fra Sør-amerika.

World-musikk er en etikett det er nærliggende å bruke på musikken på Mira, men det er et begrep jeg helst unngår. Hvis vi i stedet forøker å se på bestanddelene i musikken, utgjør samisk tradisjonsmusikk / joik et viktig bakteppe, mens sør-amerikanske rytmer gir et sterkt preg til mange av låtene. Disse to hovedfundamentene har Jienat gitt en moderne musikalsk drakt med sterk egenart. Låten Dancehall har fått navnet fordi den i følge komponisten egner seg for å spilles høyt der mennesker er samlet. Og nettopp dette syns jeg er et av særtrekkene på mange av låtene – kanskje også som en hovedtråd for hele utgivelsen. Nyskapende dansbar og suggerende musikk med tydelige røtter. Ellers som opphavsmannen har uttalt til argentinske El Tribuno – ”Jeg tror folk som hører på musikken min er mennesker med sans for humor og åpne for nye rytmer og stiler”.


Pure Audio Blu-ray

Formatet Pure Audio Blu-ray ble lanser i fjor høst. Undertegnede ble først kjent med det under pressetreffet i København, der Denon promoterte  formatet. Vi har tidligere omtalt rene lydutgivelser på Blu-ray som m”Blu-ray Audio”. Det som kjennetegner Pure Audio Blu-ray er at det er musikkutgivelser som ikke har videomateriale. I tillegg er det gjort noen grep for å gi et godt brukergrensesnitt uten bruk av display, ved at man ikke trenger å benytte meny for å spille platen, og at det er standard fargekodeknapper for valg av alternative lydspor (oppløsning / antall kanaler). De aller fleste Pure-Audio utgtivelser er en dobbel-utgivelse av både Blu-ray og SA-CD. Det gjelder også for Jienat sin Mira. Et fantastisk pluss for bruker – det både sikrer kompabilitet med tilgjengelig spiller, i tillegg til at man kan benytte platene i ulike anlegg.

Foreløpig er det bare en håndfull utgivelser, der 2L er svært dominerende. Men det geniale med formatet er nettopp at det ikke er avhengig av stor utbredelse, siden det rent teknisk er en standard BLu-ray. Dermed risikerer det ikke å få samme skjebne som DVD-audio som i tillegg til å ha svært dårlig utbredelse på HW-siden også led under å være bortimot ubrukelig uten display på mange utgivelser.


Lyden på Mira.

Lydgjengivelsen på Mira har to krystallklare signaturer. Den ene er en uhemmet dynamikk – et veldig viktig virkemiddel på denne typen musikk. Dynamisk kompresjon later til å være totalt fraværende, eller i det minste holdt på et minimum. Den andre signaturen er en frisinnet multikanalsmiks, der hele sirkelen er tatt i bruk. Også dette et viktig virkemiddel på denne musikken.

Og hvem er så dette sine signaturer? Personen vi antydet i kulissene i innledningen er selvfølgelig Morten Lindberg i Lindberg Lyd. Han har både stått for lymiks og mastering av SA-CDen, i tillegg til å være rådgiver for Andreas Fliflet for mikrofonoppsett. Resultatet har blitt en utgivelse som er svært spennende lydmessig selv om den soniske kvaliteten på alle sporene ikke er helt på høyde med de aller beste fra 2L.


Alt i alt en veldig spennende utgivelse i Pure Audio Blu-ray fra Jienat, både musikalsk og lydmessig.

Lest 6127 ganger Sist redigert søndag, 06 oktober 2013 20:26
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.