søndag, 22 desember 2013 12:21

PLATEANMELDELSE - Som Den Gyldne Sol – Reiersrud/Kleive/Dissing - KKV

Skrevet av

I begynnelsen av november meldte vi om Som Den Gyldne Sol i PLATENYTT. Nå har vi lyttet til den.

Les mer:

Musikkhistorien er full av dem. Jeg snakker om synergiene – samarbeidene der summen er utrolig mye mer enn summen av enkeltelementene. Frank Zappa var en mester i å finne makkere der slike synergier oppsto. To av de mest opplagte synergiene jeg kommer på i farten er Zappa / Captain Beefheart og Zappa / George Duke. De skapte musikk som aldri kunne blitt skapt uten et fruktbart samarbeid mellom to musikkunivers. Mer åpenbare synergier er selvfølgelig de som oppstår i en lang rekke band, og er i veldig mange tilfeller hovedårsaken til at de lykkes.

Når det gjelder den synergien som oppstår når Knut Reiersrud og Iver Kleive samarbeider, hører den utvilsomt med i den første nevnte kategorien, siden de begge har størstedelen av sin aktivitet på hver sin arena. Likevel, etter min oppfatning det mest interessante jeg har hørt av det de har skapt, er deres felles plateprosjekter på KKV, innspilt i Odense Domkirke / Sankt Knuds kirke.

Det første prosjektet var helt tilbake i 1991 med Blå Korall, fulgt av Himmelskip i 96. Disse to platene hadde en enhetlig karakter, men kanskje med den forskjellen at jeg fristes til å si at Iver Kleive har en litt større dominans på Himmelskip enn på Blå Korall. Felles for begge er at det er gammel kirkemusikk, i tillegg til enkelte innslag med komposisjoner av Knut Reiersrud.

Himmelskip hadde også Povl Dissing gjesteopptreden på sporet I Al Sin Glans Nu Stråler Solen. Dette har trolig vært så fruktbart at de senere ønsket å lage en hel CD med Poul Dissing i 2001, Den Signede Dag. Denne fikk naturlig nok en annen karakter enn de to foregående albumene – Povl Dissing er ikke sangeren som går i ett med tapeten. Nordmenn flest kjenner han med Svantes lykkelige dag, den dagen da kaffen var klar. Men han har selvfølgelig langt mer i CVer, og noe av det mer interessante er hans samarbeid med den danske jazzinspirerte progrockgruppen Burnin` Red Ivanhoe, som hadde sin storhetstid i starten av 70tallet, omtrent samtidig med storhetstiden med de 8 første LPene til landsmennene (og kvinnene) i Savage Rose.

Som Den Gyldne Sol - muskken

Etter å ha utgitt den rene Reiersrud/Kleive-platen Nåde over Nåde i 2006, har Kirkelig Kulturverksted nå kommet med platen Som Den Gyldne Sol, som igjen inkluderer Povl Dissing. Og igjen er det gammel kirkemusikk som er temaet, og åstedet er som alltid Odense Domkirke med sin storslagne akustikk og renommerte orgel. Den har også det til felles med Den Signede dag at det er et knippe Julesalmer fra det norske grunnutvalget – selvfølgelig i særpreget arrangement og tolking.

Knut Reiersrud og Iver Kleive har i sitt samarbeid skapt et eget magisk musikalsk univers, og dette preger selvfølgelig også Som Den Gyldne Sol. Men som tidligere skapes det automatiske et sideunivers når Povl Dissing er med, et univers som er minst like unikt. Det er unødig å nevne at det vil være utenkelig å erstatte en av disse figurene med en stand-in ved sykdomsforfall, i hvert fall uten at det musikalske universet kollapser. Reiersrud sin gitarstil og Kleive sin helt spesielle egenart er helt nødvendige bestanddeler, og sammen med Povl Dissing sin stemme, innlevelse og intensitet i vokalfremførelsen blir dette et fyrtårn i skandinavisk musikkhistorie.

Selv om Som Den Gyldne Sol er uten svake elementer, er det noen av sangene som skiller seg spesielt ut. Vi starter med Far Verden, Farvel, som i mine ører er det desiderte høydepunktet på utgivelsen. Og samtidig det dystreste. Teksten er ikke skrevet av Anne Cath Vestly - her er det sterke ord. I den kraftig bluesinspirerte drakten Reiersrud gir dette, blir det utrolig sterkt.

Glade Jul er egentlig en på grensen til umusikalsk melodi komponert av Franz Gruber i 1818, men her har Reiersrud og Kleive greid å gi den en veldig interessant vri. Kanskje spesielt Knut Reiersrud, som med et nesten muntert grep legger inn greskinspirerte riff med sterke assosiasjoner til tittelmelodien Harry Lime's theme fra filmen Den Tredje Mann.

Krist stod op af døde er også et av høydepunktene og har et kraftig rytmisk driv. Her er en del virkemidler gjenkjennelig fra den fantastiske tolkingen av Kimer i KlokkerDen Signede Dag.

Som Den Gyldne Sol - lyden

Lyden på samtlige av de fem innspillingene med Reiersrud / Kleive (/ Dissing) har vært fremragende. Og likevel står Som Den Gyldne Sol over de 4 andre lydmessig. Men da må jeg samtidig skynde meg å legge til at mens de 4 andre i min samling er CD, er Som Den Gyldne Sol avspilt som download i 96kHz/24 bits. På grunn av en noe kaotisk situasjon umiddelbart etter flytting er det benyttet to ad-hok anlegg, bestående av UPnP-streaming til Linn Akurate DS/Linn Kinos/Xavian Mia II, og USB-streaming til HRT Music Streamer II / Denon DRA-F102 / Tannoy Mercury M2. Det var på førstnevnte oppsett at den helt store lydmagien ble åpenbart. KKV greier mesterlig å utnytte akustikken i Domkirken, uten at musikken på noen måte drukner i klang. Dette har blant annet med mikrofonvalg- og plassering å gjøre. Vi blir presentert for et utrolig presist og gjennomsiktig lydbilde.

I forkant av sporet Deilig er Jorden blir vi minnet om at Sankt Knuds kirke ligger midt i Odense, idet lyden fra en ambulanse trenger gjennom. Også på Himmelskip er det enkelte steder mulig å oppfatte trafikklyder i bakgrunnen. Noen plateselskap ville kanskje sett dette som forstyrrende og fjernet det. Jeg støtter KKV fullt ut i valget å la det ligge – det gir et fint perspektiv til tid og sted.

KKV har valgt å tilby en del av sin produksjon som 24 bits filer, og en del av disse i 96 kHz. Jeg har et sterkt ønske om at de skal inkludere bakkatalogen med Reiersrud / Kleive (/ Dissing) i dette utvalget. Forutsatt selvfølgelig at master har en tilsvarende oppløsning. Bare en liten dråpe malurt til slutt - jeg skulle også ønske at KKV foretok en fullstendig tagging av filene som legges ut for download. Det ville gjort det lettere å sette de opp i et bibliotek, som f.eks. Twonky Media eller Asset UPnP.

Som Den Gyldne Sol et veldig flott supplement til en allerede fantastisk bukett innspillinger med denne duoen og trioen. For de av oss som er hektet på dette musikalske universet er den selvfølgelig uunnværlig.  Og alle dere andre kan være trygg på at dette er en juleplate bedre enn noen.

Les mer hos KKV:

Lest 18348 ganger Sist redigert onsdag, 30 august 2017 17:47
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.