søndag, 08 august 2021 09:22

TEST: REL Acoustics T/9i – Subwoofer for audiofile Spesial

Skrevet av

I den tredelte rapporten fra sommerens test av Linn sitt Majik-oppsett har vi kommet til den tredje og siste delen, en del som egentlig ikke omhandler Linn i det hele tatt. Derimot handler den om REL Acoustics sin utgående flaggskip-subwoofer i den møblerte Ti-serien, og hvilken betydning den har for Majik-komponentene sin ytelse.

REL Acoustics ble grunnlagt i 1990 av en herre med navn Richard Edmund Lord, og holder til i byen Bridgend sør i Wales, like ved der elvene Ewenny River og River Ognore samles til en elv før den samme elven renner ut i Bristol Channel. REL Acoustics sin opprinnelse var fundert på en misnøye med den tids subwoofere, og et ønske om å skape noe som var bedre. Og det mente de at de fikk til etter hvert.

Dette er en skapelsesberetning som eksisterer i svært mange varianter, og fritt etter hukommelsen var vel en tilsvarende historie også Ivor Tiefenbrun sin motivasjon for å skape LP12 et par tiår tidligere.

Allerede fra opphavet var dette med høynivå-inngang et tema for REL sine subwoofere, og dette er et tema vi skal komme tilbake til også i denne testen av REL Acoustics T9i

REL Ti-serie

REL Acoustics har subwoofere i et ganske stort spekter av prisklasser, fra den rimeligste T-serien til Reference Series med modeller som strekker seg mot sekssifrede beløp. Ti-serien har befunnet seg midt i dette spekteret, det vil si hvis vi bedømmer i antall serier som befinner seg lavere- og høyere i pris. Men vurdert bare etter prisnivå er vi nok likevel et stykke under midten.

Og så må det tilføyes at T/9i egentlig er en utgående modell. For alle de tre modellene T/5i, T/7i og T/9i fikk sine annonserte arvtakere rett etter påsken i år, i form av henholdsvis T/5x, T/7x og T/9x. Eller rett og slett Tx-serien, som vi ville sagt på Vestlandet for noen år siden. Og apropos Vestlandsmentalitet – der ville de nok ha spyttet litt dypere i glasset når de skulle gi de respektive et navn på modellnummeret. For hvem skulle vel tro at T/5x har en 8-tommer. Eller at T/9i har to 10-tommere innabords.

Den nye Tx-serien er ellers vesentlig dyrere enn den utgående Ti-serien. Nesten 35% for flaggskipmodellen, som har steget fra 13.390,- til 17.990,-. Da er det betryggende å vite at x-en i modellnavnet står for eXtra.

Det klassiske dilemmaet Mk.1 – Musikk eller hjemmekino

La oss innrømme det – livet består av en hel rekke dilemmaer der vi må ta en del eksistensielle valg. Ikke minst gjelder det for oss i den litt utdøende rasen med denne smale hobbyen. Og i dette tilfellet støter vi på tre av disse dilemmaene. Vi tar dem for oss etter tur.

Det første av disse eksistensielle dilemmaene vi støter på er om vi skal bygge opp vårt kjære- og i mange tilfeller dyre lydanlegg med prioritet på musikk eller på hjemmekino. Dette er for så vidt kanskje det enkleste av disse dilemmaene, særlig siden det er opp til den enkelte. Og blant våre lesere er det nok en ganske kraftig slagside over mot dem som prioriterer musikkgjengivelse for sine anlegg. Men så er det også noen som tar en liten Ole Brum da, og tenker ja takk, begge deler. Disse kan f.eks. være hyppige gjester i vår eksklusive oversikt over stereo (for)forsterkere med HT-bypass.

REL Acoustics tilhører også litt denne Ole Brum-gjengen, for også de har en agenda om å appellere til både musikk- og hjemmekinoentusiaster. Men når sant skal sies tror jeg at det også der er en litt markant slagside i den ene retningen. Det kommer vi tilbake til etter hvert.

Det klassiske dilemmaet Mk.2 – gulvstående eller stativhøyttalere

Her har vi kommet til et punkt som er litt av det som er utgangspunktet i denne testen av REL Acoustics T9i. For evalueringen av T/9i er litt uløselig knyttet til stativhøyttalerne Linn Majik 109. Dette er et sett fantastiske høyttalere som har en klar begrensning i dypbassen. Og det er selvfølgelig en velkjent fortelling om stativhøyttalere med begrenset kabinettvolum, selv om det er ulike grader av akkurat det fenomenet.

Og mange HiFi-entusiaster løser dette problemet med å velge vekk stativhøyttalere til fordel for en gulvmodell til en litt høyere pris. Eller i mange tilfeller en ikke så rent lite høyere pris. Og det er selvfølgelig en god løsning for de fleste, men likevel er det litt synd at den litt klassiske varianten med stativhøyttalere supplert av en god subwoofer blir litt oversett av mange. For situasjonen er ofte den at du gjerne kan få minst like god lyd med den varianten enn du får med et par gulvhøyttalere til samme pris som varianten med stativhøyttalere + sub. Kunsten er bare å velge riktig subwoofer. Og da begynner vi selvfølgelig å nærme oss dagens tema.

Det klassiske dilemmaet Mk.3 – lavnivå eller høynivå tilkobling

Jeg har vært vitne til mange diskusjoner på nettforum av typen Hifisentralen der lavnivå eller høynivå tilkobling for subwoofere har vært et tema. Jeg har også selv vært forsiktig bidragsyter i enkelte av disse diskusjonene. Forsiktig, siden jeg ikke har hatt egen erfaring og kanskje gjort meg noen litt forhastede refleksjoner basert på teoretiske tilnærmelse uten å ha satt meg helt tilstrekkelig inn i konseptet med høynivå tilkobling.

Og så er det også en kjensgjerning at dette valget gjerne også handler om musikk vs. Hjemmekino. For til hjemmekino med mange parametere som f.eks. LFE- og bassmanagement og automatisk oppsett basert på målemikrofoner mister man mye funksjonalitet ved å benytte høynivå-innganger.

Som nevnt i innledningen har REL allerede fra start for mer enn 30 år siden vært på ballen når det gjelder høynivåtilkobling, selv om det har vært en veldig omfattende utvikling i dette konseptet. Og trolig som en følge av det har REL samtidig vært en subwoofer som har appellert mer til Hifi-entusiaster enn til hardcore hjemmekinoentusiaster. For selv om det er flere enn REL Acoustics som tilbyr høynivåtilkobling i sine subwoofere, er dette en utpreget REL-greie.

Og en av fordelene med høynivå tilkobling til subwoofer for stereo er at du ikke er avhengig av å ha en stereoforsterker med dedikert subwooferutgang. Eller i det minste pre-out. Og apropos stereoforsterkere med HT-bypass – hvis du skal ha en subwoofer som benyttes både til musikk og hjemmekino kan du ha du et problem. Hvis du da ikke har en Parasound forforsterker med sin suverene tilnærming til HT-bypass også for subwoofere. Eller en subwoofer fra REL…

REL Acoustics T/9i - konstruksjon

T/9i er som alle de andre REL-subene konstruert av John Hunter, som har vært sjefsdesigner hos REL Acoustics i nesten to årtier. I T/9i har han benyttet en aktiv longthrow 10-tommer i fronten med membran i en sammensatt fiberlegering, og i tillegg befinner det seg en passiv nedovervendt 10-tommers slavebass i bunnen. Kabinettet er en kraftig konstruksjon, med 25mm tykke kabinettvegger. Disse suppleres av innvendige avstivninger for å gi tilstrekkelig stivhet til kabinettet.

Den aktive 10-tommeren blir drevet av en klasse A/B-forsterker som er konservativt oppgitt til 300 watt. For etterfølgeren T/9X sin del har REL antydet at med litt mindre konservative målinger kunne den vært spesifisert til opp mot 600 watt, og det kan være fristende å anta at noe lignende vil gjelde også for T/9i. Men engelskmenn er konservative, og det strekker seg sikkert over grensen til Wales også. Så vi holder oss til 300.

Design og finish

REL Acoustic sine subwoofere i Ti- og nå Tx-serien er noe av de mest stuevennlige subwooferne jeg har sett. Det nesten kubiske kabinettet har en nydelig finish med 5 lag pianolakk, og har en 10 dagers prosess bak seg for å oppnå denne fine overflaten. I tillegg til testeksemplarets sorte pianolakk finnes den også i hvit utførelse.

Som kontrast til den sorte pianolakken har REL Acoustics valgt ben i aluminium. I likhet med logoplaten som sitter på toppen har disse REL-logoen innfrest. Og på toppen av det hele er logoen eksponert på selve membranen til den 254mm store aktive driveren. Her er det en gjeng som er stolte av produktet sitt…

Tilkoblinger

Bakpanelet på T/9i er dominert av store kjøleribber i tillegg til innganger og diverse justeringsratt. Den tidligere omtalte høynivåinngangen er ivaretatt av en Neutrik Speakon-terminal, og skal benyttes sammen med en medfølgende spesialkabel. I et senere avsnitt går vi litt mer i dybden på logistikken i denne tilkoblingen.

I tillegg til høynivåinngangen er det to lavnivåinnganger. En vanlig lavnivåinngang som kan kobles til pre-out fra en normal stereoforsterker, og som tar turen innom tilsvarende lavpassfilter som for høynivåinngangen. I tillegg er det en dedikert .1/LFE-inngang. Denne går naturlig nok utenom lavpassfilter i subwooferen, siden signalet allerede har fått adekvat behandling.

Og så finner vi tre justeringsratt på bakpanelet. To av dem er nivåjusteringer for henholdsvis høy- og lavnivåinngangen og for .1/LFE-inngangen, mens den tredje justeringen er lavpassfilter, som kan justeres mellom 30 og 120Hz.

Arrow trådløs forbindelse

REL Acoustics har sitt eget system for trådløs forbindelse mellom forsterker og subwoofer. Dette har tidligere hatt benevnelsen LongBow Wireless, men har nå fått en oppgradert versjon kalt Arrow. REL Acoustics hevder at dette er en utpreget hurtig trådløs forbindelse, uten typisk latency som ofte oppstår i forbindelse med AD-konvertering.

Jeg har ikke forsøkt dette selv, men det kan være en åpenbart praktisk løsning for mange for å unngå lange kabelstrekk. Løsningen med trådløs subwoofer ses ellers ofte i forbindelse med lydplanker og sub for stuekino.

Oppkoblingen

Velger man høynivåtilkobling må man være spesielt oppmerksom dersom stereoforsterkeren er en klasse D-forsterker. Grunnen til det er at der du vanligvis kobler til både pluss for begge høyttalerutganger samt minus til en av dem, må du velge en annen løsning for klasse D-forsterkere. Og grunnen til det er at der minus vanligvis bare går til jord, er det på rundt 90% av klasse D-forsterkerne en konstant spenning på minus-terminalen, ifølge REL. Derfor skal du i stedet koble til jord på forsterkeren i stedet. Dette kan f.eks. skje ved at du kobler en RCA til RCA på en ledig utgang på forsterkeren. REL Acoustics har laget en egen veiledning om dette med tilkobling til klasse D-forsterkere.

Hvis du har valgt en høynivåtilkobling, kan du ikke samtidig koble til stereoforsterkeren med lavnivåtilkobling. Derimot kan du kombinere høynivå med .1/LFE-inngangen fra en tilsvarende utgang på en hjemmekinoprosessor- eller receiver. Dette gir en fin fleksibilitet også for dem som velger å benytte en egen stereoforsterker via HT-bypass i et kombinert musikk- og hjemmekinooppsett. Hvis du bruker en sånn tilkobling, anbefaler REL at du definerer fronthøyttalerne som «Large» i setup-menyen på prosessor/receiver. Dette for at signalet til disse høyttalerne skal få et fullrange signal som subwooferen i sin tur får kose seg med.

Lytteinntrykk med høynivåinngangen

Under testen ble Subwooferen tilkoblet sammen med Linn Majik via høynivåinngangen, og siden Majik DSM er en klasse D-forsterker måtte den sorte minusterminalen droppes. I tillegg ble den tilkoblet med RCA-kabel via subwooferutgangen på Sommerhusets Onkyo TX-NR696. Men siden jeg først i etterkant av testen ble klar over at det er greit å tilkoble begge deler samtidig bare man holder seg til .1/LFE-inngangen på subwooferen, koblet jeg fra Neutrik Speakon-pluggen før jeg koblet til RCA-kabelen.

Hvis du har lest rapporten fra testløypa til høyttalerne Majik 109, og da særlig den delen som foregikk i kombinasjon med forsterkersettet Kolektor/LK100, kan du se at en utsøkt gjengivelse i mellomtone og diskant ble litt hemmet av savn i dypbassen. Dette forholdet ble selvfølgelig dramatisk endret etter at REL Acoustics T/9i ble tilkoblet.

På Friedlander sin Bohemia After Dark ble det så til de grader «Dark» med T/9i i loopen at jeg et øyeblikk kan angre på at jeg ikke har med Leonard Cohen sin You Want It Darker i min obligatoriske testløype. Eneste haken ville vært at den påfølgende strofen … We kill the flame i sangen må antas å ville ha vært direkte retorisk misvisende…

Men på det påfølgende sporet i testløypa - The New Four Seasons: Summer: 8 Fear - registrerte jeg et minst like interessant fenomen, interessant fordi det var langt mer overraskende enn at dypbassen plutselig gikk fra lett mangelfull til voldsomt tilstedeværende. Det jeg snakker om er at Subwooferen også bidro vesentlig til en mer helhetlig frekvensrespons langt opp i mellomtonen, der jeg tidligere hadde savnet litt varme i Vivaldi-passasjene på Nigel Kennedy sin moderne inkarnasjon av de evindelige Vivaldi-årstidene.

Og på samme måte er det ikke bare Jaco sin fretless som får enda litt mer dypbass på Overture/Cotton Avenue. Også Joni Mitchell sin vokal får langt mer kropp og varme, og det gjelder også for gitaren som jeg tar det for gitt at det er Joni som trakterer.

På Arild Andersen sin Hyperborean savnet jeg litt dypbass på den innledende testrunden med Kolektor/LK100 og selvfølgelig uten REL`n. Og samtidig var jeg litt spørrende til om noe av den preisjonen jeg opplevde i bassen var et utslag av mangelfull dypbass. I ettertid opplevde jeg helt åpenbart at med T/9i får du både dyp og presis bass! Det gjaldt forresten også for det imponerende 70-tallssporet Rubber Shirt av Frank Zappa.

Og så er det unødvendig å nevne at den dypbassen jeg savnet i Iver Kleive sitt orgelspill på Kimer i Klokker fra den signede dag og Spor 12 fra Himmelskip, imponerte stort fra T/9i. Det er få ting i livet som kan sette meg ut så mye som de aller dypeste tonene fra et kirkeorgel med sin naturlige- men samtidig voldsomme og autoritære dypbass. Ikke minst når det er så praktfullt fanget opp som på disse KKV-utgivelsene fra Odense Domkirke. Og REL Acoustics T/9i leverer.

Lytteinntrykk fra .1/LFE-inngangen.

Med denne oppkoblingen der T/9i ble tilkoblet på ganske tradisjonelt subwoofervis valgte auto-oppsett i Onkyo TX-NR696 en delefrekvens på 60Hz sammen med stativhøyttalerne Majik 109. Og her ble altså ikke fronthøyttalerne satt til Large, siden det ikke var en høynivåtilkobling parallelt.

Det er helt klart at det er fullt mulig å nyte film uten en subwoofer. Også med stativhøyttalere som Majik 109, men du verden så mye mer moro det blir med en skikkelig potent sub tilkoblet, ikke minst hvis du ser på handlingsspekkede filmer der det er lagt til en del effekter i bassen. Det er ikke bare snakk om hva du hører, men hva du faktisk føler rent fysisk. For på noen scener kjente jeg bassen vibrere i kroppen, og det er da du vet at du ikke har glemt å plugge inn SUBen. Den samme fysiske følelsen av dypbass fikk jeg forresten også på en del musikkspor.

Tilbake til de eksistensielle spørsmålene

Innledningsvis dro jeg opp tre eksistensielle dilemmaer som jeg drodlet litt rundt, og det første var dilemmaet rundt prioritering av musikk eller hjemmekino. Og det er ingen tvil om at REL med denne- og andre subwoofere har prestert å lage en sub som er godt egnet til hjemmekino, men som likevel kanskje i enda større grad er egnet til å få HiFi-entusiaster sitt hjerte til å slå litt fortere. Eller kanskje litt mer høylydt, som på introen til Speak to me på Dark Side…

På det neste spørsmålet om stativ- eller gulvhøyttalere med sub må det selvfølgelig tilføyes at du selvfølgelig også kan ha et oppsett med gulvhøyttalere + sub. Hjemmekinofolk gjør dette hele tiden, og enkelte stereoentusiaster også. Men poenget er at du i svært mange tilfeller får et bedre resultat for like mange- eller endog ofte langt færre penger ved å velge stativhøyttalere + en musikalsk sub enn du gjør med en gulvhøyttaler alene. Og Linn Majik 109 + REL Acoustics T/9i er et strålende eksempel på dette, der du ikke bare får en utsøkt helhet, men der det også er en spesiell synergieffekt ved at REL overtar akkurat der Majik 109 har sin eneste begrensning av betydning.

Og så til det siste- og kanskje mest interessante spørsmålet, der jeg har fått et helt nytt perspektiv på grunn av min første ordentlige erfaring med høynivåinngang, i hvert fall i eget oppsett. Og fra å være skeptisk har jeg nå fått den holdningen at subwoofer tilkoblet via høynivåinngang faktisk er en veldig interessant variant – i hvert fall når det er gjort på den måten REL gjør det. Og det må selvfølgelig ikke forveksles med en passiv subwoofer, som i sin helhet dras av stereoforsterkerens effektdel. Jeg har ikke innsikt i REL sin signallogistikk etter at de har mottatt dette høynivåsignalet via Neutrik Speakon-terminalen, men det er ingen tvil om at det er REL sin 300 watter som drar lasset. Og min positive holdning til løsningen skyldes rett og slett hvor godt T/9i blir integrert med stativhøyttalerne, til tross for at innstillingene skjer på gehør. En grei prosedyre for nivåmatching mellom høyttalere og sub kan forresten minne litt om min ungdoms lærdom fra studietiden på NTH om hvordan trønderne mikset en kark. Man skulle legge et kronestykke i bunnen av en kopp, fylle koppen med kaffe til du ikke lenger så kronestykket, og så etterfylle med HB til kronestykket ble synlig igjen. Ville man ha en sterkere kark var det bare å erstatte kronestykket med en femøring…

Og så er det faktisk ganske befriende at du faktisk kan hå både en høynivåoppkobling og en lavnivåoppkobling til .1/LFE-inngangen samtidig. Det fjerner en del bekymringer hos hjemmekinoentusiaster.

Konklusjon

Denne testen av REL Acoustics sin sub har åpnet mitt sinn for helt nye løsninger når det gjelder subwoofere. Det har fått meg til å innse at en tilkobling med høynivåinngang faktisk kan være en veldig god løsning i mange tilfeller, i hvert fall hvis det er musikk som står på menyen. Og den gode nyheten er at du ikke behøver å velge, men kan ha tradisjonell tilkobling via LFE-inngangen, samtidig som du har en høynivåtilkobling til f.eks. en HighEnd stereo forsterker med HT-bypass. Eller kanskje du fremdeles sverger til stereo også for film? I så fall er en 2.1-løsning via en utsøkt strømmeforsterker med HDMI-inngang(er) som f.eks. Linn Majik DSM er kanonløsning.

Det løftet T/9i presterer sammen med stativhøyttalerne Majik 109 er ganske magisk. For en samlet sum på langt under tretti tusen spiller denne duoen bedre enn det aller meste i sammenlignbar prisklasse. Og det gjelder hele frekvensområdet helt ned til 28Hz, som er den frekvensen der T/9i ifølge spesifikasjonene vipper under -6dB.

Og så kan det godt tenkes at du kan oppnå langt på vei det samme med en mindre modell i den utgående Ti-serien eller den påtroppende Tx-serien til REL, selv om disse modellene ruller av et par Hz høyere og har mindre forsterkereffekt. Uansett blir dette en ren skrivebordsøvelse så lenge jeg ikke har hørt dem.

 

Veil pris for den utgående T/9i er kr. 13.390,-

Les mer om T/9i hos REL Acoustics

Takk til Eksakt HiFi for lån av REL Acoustics T/9i

Les også den relaterte testen av Linn Majik DSM

Les også den relaterte testen av Linn Majik 109

Lest 3198 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.