torsdag, 04 februar 2021 22:24

Focal Celestee – ny lukket hodetelefon fra Saint Etienne

Skrevet av

I oktober 2018 lanserte Focal sine første lukkede HighEnd hodetelefoner. Nå får de avløsning av en ny modell med den klingende musikalske navnet Celestee, og vi benytter anledningen til å ta et overblikk over Focal sin modellrekke siden introduksjon en av HighEnd hodetelefoner for snaut fem år siden.

Franske Focal lanserte sine første hodetelefoner i 2012. Det var modellen Focal Spirit One. I dette budsjettsegmentet fikk den etter hvert fått selskap av flere modeller. Nå er det bare Listen Wireless igjen i budsjettsegmentet, Focal sin eneste Over-Ear trådløse modell.

HighEnd hodetelefoner

Utopia og Elear

Men det var sommeren 2016 det braket løs for alvor. Da lanserte Focal sine førte HighEnd-modeller av hodetelefoner, og det var ingen forsiktig start. Og da tenker jeg ikke primært på Elear, en modell som nå ligger på 12.490,- og som sjarmerte meg i senk da Isak i Multirom bød på en prøvelytt på Hortenmessen samme høst. Men jeg sikter til Flaggskipmodellen Utopia som vi også fikk en prøvelytt til i Horten, og som nå har en pris på en femtitusenlapp. Den var inspirert av Focal sine Utopia høyttalere, og hadde i likhet med disse en driver med membran i beryllium. Den mingler med flaggskipmodellen til Stax og bare Sennheiser sine eventyrlige flaggskiphodetelefoner HE-1 kan si pytt-pytt til Focal Utopia.

Clear

Både Utopia og Elear var åpne konstruksjoner, og det gjaldt også for den tredje modellen Clear, som kom året etter, og som nå har en pris på 18.995,-. Men der Utopia hadde beryllium-membran, hadde Elear og Clear en membran i aluminium / magnesium.

Lukkede modeller

Først i 2018 kastet Focal seg ut i en lukket HighEnd-konstruksjon. Det var med modellen Elegia, som ble lansert høsten 2018 i omtrent samme prisklasse som Elear. Og den 4. mars så en ny lukket HighEnd dagens lys på en premiere hos Stereofil på deres 15-års jubileum. En liten prøvelytt ga et overbevisende inntrykk av at Stellia var en verdig kandidat til å fylle gapet mellom Utopia og Clear, men en prislapp som nå ligger på 37.495,-. Og her er det berylliumdrivere, som i flaggskipmodellen Utopia

Focal Celestee

Nå har altså Focal lansert en arvtaker til Elegia. Celestee er basert på den samme driverteknologien som Elegia, men hevder at både det lydmessige resultatet og designet har blitt forbedret. Puter og hodebøyler er trukket i semi-aniline lær, og har detaljer i metall. Øreklokkene er også trukket i lær for å hindre mikrofoni ved berøring.

Focal later til å ha lagt stor vekt på å få med lukkede hodetelefoner sine fordeler, samtidig som klassiske ulemper med lukkede konstruksjoner har blitt forsøkt eliminert. Her snakker vi om dekompresjon ved hjelp av ventilering som minner om bassrefleks i miniatyr.

Celestee kommer med et robust og elegant bæreetui, og kabler som kan skiftes ut til balanserte kabler.

Prisen for Focal Celestee er satt til kr. 11.995,-, og forventes å være tilgjengelig i løpet av februar.

Multirom AS importerer Focal til Norge

Les mer om Celestee hos Focal

 

 

Sist redigert lørdag, 06 februar 2021 21:00
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.