søndag november 18 , 2018
søndag, 13 mai 2018 09:16

Plateslipp uke 19

Skrevet av

Utvalget av interessante utgivelser er kanskje ikke like stort som vanlig denne uken. Men det svekker ikke de fire platene vi har trukket frem i løpet blant alle kandidatene.

 

Bizet – Les Pêcheurs de perles

En referanse.

Like sikkert som at Carmen skygger for Perlefiskerne som Georges Bizet sin ledende opera, er det at Perlefiskerne overskygger resten av produksjonen til denne franske operakomponisten. Bizet hadde ikke overdreven suksess i sin levetid, og selv Carmen fikk ikke den store anerkjennelsen før etter Bizet sin død, tre månder etter urfremførelsen.

Perlefiskerne ble uroppført 12 år før, og har klare musikalske fellestrekk med Carmen. Vi finner nesten musikalske sitater fra Perlefiskerne i Carmen - en soleklar musikalsk identitet hos Bizet. Perlefiskerne har hatt mange endringer etter Bizet sin bortgang, og mye av dette skyldes at originalmaterialet fra Bizet ble solgt av enken, og har ikke vært tilgjengelig for offentligheten.

I denne rykende ferske innspillingen er det en fremførelse mest mulig lik urfremførelsen. Det er et samarbeid mellom operakoret Les Cris de Paris og Orchestre National de Lille. Hovedpersonen Leila synges av sopranen Julie Fucks, som gjør en strålende figur. Men også de tre andre solistene Cyrille Dubois, Florian Sempey og Luc Bertin-Hugault har flotte fremførelser.

Kombinert med en fremragende lydkvalitet med god dynamikk og godt perspektiv gjør dette at denne hybride SACDen fra Pentatone vil være en viktig referanse-tolking av Les Pêcheurs de perles

 

Les mer om Les Pêcheurs de perles hos Pentatone.

 

 

Dark Roast – First Brew

Flott førstebrygg

Dark Roast er et Osloband, men typisk nok er det ingen av bandets medlemmer som kommer fra hovedstaden. De har i løpet av det siste året utgitt tre singler, og nå er tiden moden for debutalbumet First Brew. Vi har å gjøre med et pop-rock band med en liten blåserrekke. Og denne gjengen har helt åpenbart hentet en god del inspirasjon fra 70-tallet. Det er fullt mulig å tenke Stewe Winwood uten blåserrekke, men det er etter hvert mer nærliggende å trekke frem Chicago som en viktig referanse, riktignok med noe mer soulinspirasjon.

I mine tanker sliter jeg litt med å datere denne Chicago-inspirasjonen, tenker bare at det må være et sted rundt siste halvdel av 70-tallet. Kanskje rundt Hot Streets, det første albumet etter at Terry Kath tragisk forsvant? Helt til det slår meg at det selvfølgelig er Chicagos aller nyeste album «Now». Eller Chicago XXXVI, som jeg også liker å kalle albumet som ble utgitt for snart fire år siden.

Og dermed har vi samtidig kommet til et poeng. For selv om 70-tallsinspirajonen er åpenbar, er dette like åpenbart musikk med vår tids signatur.

Det er en åpenbar lett stemning i flertallet av låtene – ikke mye depping her. Det er også lett å få fot på noen av dem, ikke minst gjelder det for Take The Son Of A Bitch Down, som er en singel fra august i fjor. I litt motsatt ende av skalaen finner vi en av mine favoritter på albumet – When will we meet. En stillferdig, jazzy ballade med nerve, og flott vokalprestasjon. Og apropos vokal, det er mye flott koring på denne platen!

Et virkelig flott førstebrygg med bra lyd fra Dark Roast, selv om jeg ikke nødvendigvis syns at den er så mørkbrent til enhver tid. Det blir spennnede å følge med på Dark Roast fremover.

Les mer om Dark Roast.

 

 

 

Beach House – 7.

Som en drøm

Det er noe fascinerende med band som skaper et eget uttrykk, og amerikanske Beach House er et av dem. De går notorisk i kategorien Dream Pop, og siden det er et begrep som godt beskriver atmosfæren, holder vi oss til det.

Kjernen i Beach House består av den opprinnelig franske vokalisten Victoria Legrand, og multinstrumentalisten Alex Scally. De har holdt på siden 2004, og noen år senere lagde de en låt på tog over Hardangervidda. Den dukket etter hvert opp på albumet Teen Dream, med tittelen Norway. Og apropos Norge – hold av 7. oktober, da spiller de på Rockefeller.

Albumet 7 er helt riktig det syvende i rekken. Og stilen og den karakteristiske sounden dette bandet er kjent for. Men kanskje er det litt mindre drømmeaktig på dette albumet, og jeg er ikke sikker på at det er udelt positivt.

Girl of The Year, Drunk in LA og Pay No Mind er mine favoritter. Og så må vi ikke glemme Last Ride, som svever flytende inn i tåkeheimen.

Les mer om Beach House 7

 

 

Loreena McKennitt – Lost souls

Vakkert og tradisjonelt

Etternavnet til denne artisten gir selvfølgelig assosiasjoner til Scotland, eller der omkring. Men Loreena bor i Canada, riktignok med irsk og skotsk opphav. Hun både synger og skriver musikken selv, og trakterer flere instrumenter.

Det er ikke vanskelig å spore hennes opphav I det musikalske uttrykket, inklusiv måten hun artikulerer vokalen. I hvert fall gjelder det for en større del av låtene på denne nye albumet Lost Souls.

Det er ikke nødvendigvis veldig spennende musikk vi får servert her. Nyskapingen er ikke det som står i høysetet på mange av låtene. Men duverden så vakkert! Jeg ble overbevist allerede på første spor at dette var en utgivelse som måtte med på listen over interessante utgivelser denne uka. Og en bra lydgjengivelse forsterket avgjørelsen!

Les mer om Loreena McKennitt.

 

 

 

Lest 2738 ganger Sist redigert søndag, 13 mai 2018 20:33
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Om gamle platespelarar - Stig Arne si dagbok for november 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Gamle platespelarar går til returpunkta eller i verste fall i søpla, grunna ubetydelege feil. 

  Les mer...
 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser