mandag november 12 , 2018
fredag, 04 mai 2018 21:56

Plateslipp Uke 18. Overraskelser

Skrevet av

Også denne uken har jeg prøvesmakt på nye utgivelser. Og noen av nyhetene byr på overraskelser...

Jonas Alaska – Live at Parkteateret
Young på norsk på engelsk

Jonas Alaska går som Jonas Aslaksen blant venner – eller kanskje det er omvendt? Uansett kommer han fra Åmli, og slett ikke fra nord-spissen av Amerika. Musikalsk er det derimot lett å få amerikanske assosiasjoner. Singer / songwriter ville han nok blitt kalt, i USA. Og med rette, for han er både sanger og låtskriver.

Jonas har allerede rukket å utgi fire studioalbum, og Live at Parkteateret er hans femte album, innspilt på Parkteateret på Olaf Ryes Plass på Grunerløkka.

Musikalsk dreier dette seg om en relativt ung mann og hans gitar, med gjennomgående stillferdig musikk. Vakkert og lyrisk, og med temmelig sterke assosiasjoner til Neil Young, når sistnevnte er på sitt mest lavmælte i høyere deler av toneskalaen.

Men på avslutningslåten Talkin` Swine Flu Blues er det helt andre referanser som gjelder. Her har vi 83% 60-talls-Dylan, kombinert med 39% Øystein Sunde fra 1970.

Lyden på Live at Parkteateret er meget bra. God dynamikk og en åpen lyd som samtidig formidler live-atmosfæren.

Med dette albumet befester Jonas Alaska seg som en av Norges beste visesangere.

Ukens Plate!

 

Nik Bärtsch’s Ronin – Awase.
Vakkert og pirrende!

Pianisten Nik Bärtsch sitt sveitsiske band Ronin er stamgjest hos ECM. Nå er det 6 år siden forrige album, og Awase ble innspilt av Manfred Eicher i Sør-Frankrike.

I tillegg til Nik selv betstår bandet av Sha på bassklarinett og altsaksofon, Thomy Jordi på bass og Kaspar Rast på trommer.

Minimalisme basert på groover I uvikling er et kjennetegn, og musikken er til tross for repetitiv karakter både dynamisk og spennnde.

Lyden er av høyt ECM-kaliber på denne utgivelsen, som kommer både som CD og dobbelt LP.

 

Les mer om Awase hos ECM

 

 

 

Francesca Aspromonte – Prologue
Vakkert og gammelt

Sopranen Francesca Aspromonte er utdannet i Salzburg, og har tross en alder på 27 år blitt etablert som en anerkjent utøver av tidlig musikk. Her synger hun sammen med ensemblet il pomo d’oro, ledet av Enrico Onofri.

«Prologue» er et fenomen i tidlige barokkoperaer, og hadde funksjon som en introduksjon til handlingen som skulle komme. Og på denne utgivelsen på plateselskapet Pentatone er det samlet en håndfull med prologer. Disse er hentet fra operaer som ble urfremført på 1600-tallet.

En flott og tidsriktig fremførelse av il pomo d`oro kombinert med en praktfull vokalprestasjon utgjør spennnende tidligmusikk med hovedtyngde fra Italia.

Utgivelsen er som sedvanlig fra Pentatone en hybrid SACD både stereo og multikanal. Flott lyd på denne utgivelsen, som er innspilt på Teatro delle Voci i Treviso, desember 2016.

 

Les mer om Prologue hos Pentatone.

 

 

Buzzy Lee – Facepaint.
Et realt Kick!

Også denne uken blir det en overligger fra forrige uke. Ikke fordi jeg er så overdrevent fascinert av overliggere, men fordi det at Faceprint og Buzzy Lee gikk under radaren min rett og slett er en for grov forbigåelse. Og hadde det ikke vært for at EPen er nettopp en overligger, hadde den nok vært en råsterk kandidat til Ukens Plate.

Buzzy Lee heter egentlig Sasha Spielberg. Og ja, hun er datteren til Steven, men synger definitivt på egne bein. For Facepaint fremstår definitivt ikke som produktet av en pappajente som har hatt det enkelt i livet. Men det kan selvfølgelig ikke utelukkes at det har vært litt lettere enn vanlig å sparke inn noen åpne dører på grunn av slektskapet – at hun så å si har fått en kickstart.

Og apropos kick – for nokså nøyaktig 40 år siden ble det utgitt et oppsiktsvekkende album med tittelen The Kick Inside. Vi snakker selvfølgelig om Kate Bush sitt fantastiske debutalbum, som også var hennes aller beste. Og grunnen til jeg trekker frem dette er at Buzzy Lee har den desidert høyeste Kate-Bush-faktoren jeg har hørt i løpet av disse 40 årene. Det er ikke bare mange av hennes stemmemoduleringer som minner sterkt, men også hennes lekende og dansende tilnærming til musikken. Og så får det kanskje våge seg at Buzzy trolig har langt mer hjelp av elektronikk til stemmemodulasjonene enn det frk. Bush hadde.

Jeg greier heller ikke å la være å bli fascinert av den fantastisk upretensiøse lille gitarsoloen på No Her, enkel på grensen til det naivistiske, men likevel fantastisk vakkert.

Det blir veldig spennende å følge unge frøken Spielberg sine meritter videre.

 

Brian Eno – Music for Installations
En utgivelse for samlere.

Avslutningsvis tar vi for oss en av gigantene innen pop-rocken. Mange av oss satte aller mest pris på Brian Eno som en av grunnleggerne av Roxy Music. Men han har en formidabel produksjon bak seg i mange ulike settinger, og aller mest kjent er han kanskje som skaper av «ambient music».

Ikke bare er Music for Installations ambient music, det er også en gigantisk utgivelse. For på 6 CDer eller 9 LPer får vi en samling av upublisert musikk fra Brian Eno sine installasjoner.

Music for Installations har høy musikalsk kvalitet, og er nok et verdifullt tilskudd for mange Enoentusiaster. For enkelte av oss andre kan dette bli litt i overkant langtrukket og ambient.

 

Lest 2108 ganger Sist redigert fredag, 04 mai 2018 22:35
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser