torsdag mai 25 , 2017
lørdag, 10 september 2016 08:52

RHA introduserte DACAMP L1 samt to nye in-ear hodetelefoner på IFA 2016 i Berlin

Skrevet av

 

For tiden har audiophile.no modell «i20» fra den skotske produsenten RHA for test. Rett på sak; RHA er nok i ferd med å sette ny standard for hva som er mulig å få ut av lydlige gleder fra minste lydgenerende gjenstander audiofile benytter; «øreplugger».

 

Jeg kjøpte meg nettopp et par nye Sennheiser HD800s. Et par SL71 fra STAX. En drøss produkter fra iFi som blant annet iDSD og iUSB 3.0. Ikke for annet enn at jeg for tiden reiser en del, er fryktelig glad i musikk og krever et visst monn av alvor hva gjelder lydgjengivelse. Lydlig alvor og intense musikkopplevelser henger sammen. Faktisk! 

I skrivende stund befinner jeg meg i Afrata lengst nord på Kreta. En liten fjellandsby hvor det er naboens hane, nabolagets glade geiter, stedets smattende sauer og de kåte sirissene i treet utenfor soveromsvinduet som vekker meg om morgenen. Ikke bilene. Ikke klokken. Heller ikke naboen. Men dyrene vekker meg! Og de klemmer i vei like før solen står opp. Rundt 06.00 om morgenen. Men det er hele er godt; jeg kommer meg opp av sengen og snurrer i gang Jussi Bjørling på en gammel sveivegrammofon som står her. Tar meg en usjenert dusj på terrassen og skrivingen er i gang. Hvilket liv...

Når «i20» kom deisende med kurerpost her forleden tenkte jeg at jeg i grunnen ikke trenger en «dings» til. I alle fall ikke en «lydlig dings». Men etter noen dager med i20 tenker jeg heller som så; hva skal jeg med alle de andre lydlige dingsene jeg har brakt med meg?

i20 har en type lydkvalitet som jeg foreløpig er kommet til kun kan erstattes av langt mer kostbare heldekkende hodetelefoner. Test kommer som sagt.

 

 

Hva viste de så på messen? Jo, det mest spennende er vel selvsagt en ny portabel DAC kombinert med forsterker; «Dacamp L1»!  Enheten er fullt balansert (!) og RHA benytter seg av et sett (dual) ESS Sabre ES9018K2M chip-set for DA-konvertering, og kjører separat AB forsterkning for hver kanal.  Enheten støtter høyoppløselige formater opp til 32-bit/384kHz PCM og 11.2MHz DSD. Batteriet er oppgitt med levetid på 10 timer. Tar du en titt på fotografiene ser du at enheten kommer med separate tonekontroller for bass og diskant. Flott! DACamp L1 er kompatibel med mobiltelefoner og desktopenheter; Android, PC, Mac, iOS (MFi sertifisert). Ellers er det jo bare å nyte fotografiene, ta trikken til Berlin eller storme første og beste butikk når herligheten tar plass i butikkene ca. i oktober måned...!  Foreløpig er prisen satt til 550 EURO.

 

 

I tillegg lanserte RHA sin første keramiske øreplugg flaggskipet; «CL1 Ceramic». På forhånd er jo det umulig å si noe om lyden, men med «i20» ørene akkurat her og nå så gleder jeg meg til å slå kloen i dem. Så vidt jeg forstår benytter RHA også her dualcoil-prinsippet i selve høyttalerelementet - en nyvinning som nok bidrar i riktig retning av godlyd. Ørepluggene leveres med utskiftbare kabler av balansert type 4-pin Mini XLR samt en kabel for ordinær 3.5mm/6.25mm. På et visst nivå av perfeksjon er det stort sett bare balansert drift av hodetelefoner som mangler; mine Sennheiser HD800s lyder vesentlig mye bedre om jeg drifter dem balansert via min HDVD800. Hvor mange in-ear varianter av hodetelefoner kommer tilrettelagt for balansert drift...? For varierende typer av øreganger - som vi jo er befengt med - leveres det med ikke mindre enn 11 par silikon Comply™ «ear tips». Prisen er foreløpig satt til 450 EURO. En siste nyhet RHA lanserer er modell «CL750» - i et noe lavere prissjikt; 130 EURO. Konstruert i rustfritt stål, levert med flettede OFC-kabler og med frekvensrespons opp til 45KHz. Har disse noe av samme lydlige egenskaper som i20 så er jo tingene verdt å vente på... 

Importør;  Mono AS

 

 

Les pressemeldingen fra RHA:

 

 

 

RHA to unveil first DAC/headphone amplifier alongside two in-ear headphones at IFA 2016.

Glasgow, UK, August 2016 –

RHA has announced that it will launch three new products as part of a collection of specialist, high-resolution personal audio equipment at IFA 2016.

The new range includes the company’s first portable DAC and headphone amplifier, the Dacamp L1, and two high-resolution in-ear headphones, the flagship CL1 Ceramic and the stainless steel CL750.

“This new collection has been developed for users who demand more from personal audio, our goal being to replicate full hi-fi experiences on the go,” explained RHA Product Director, Lewis Heath. “Launching a brand new, specialist range of products that represent our commitment to innovation in technology, design and manufacturing is the perfect way to mark the fifth anniversary of the company’s founding.”

All three products will be available to audition at IFA 2016 in Berlin from 2-7 September, ahead of going on sale in October 2016.

 

Dacamp L1

The Dacamp L1 is a fully balanced headphone amplifier and DAC with dedicated channel processors. RHA’s first product in the category, the Dacamp L1 uses an ES9018K2M DAC chip and class AB amplifier for each stereo channel; a configuration which enables the processing of the highest quality digital audio files from mobile and desktop source devices. The Dacamp L1 transmits high-resolution analogue audio signals to a wide range of headphones via balanced or unbalanced outputs.

Dacamp L Features:

 • Dual ESS Sabre ES9018K2M DACs & class AB amplifiers
 • Support for high-resolution audio formats up to 32-bit/384kHz PCM and 11.2MHz DSD
 • Headphone outputs: 4-pin Mini XLR (balanced), 3.5mm
 • Digital inputs: USB A, USB B Micro, mini TOSLINK (optical)
 • Compatibility: Mobile and desktop devices including Android, PC, Mac, iOS (MFi certified)
 • 4000mAh li-ion battery for 10-hour battery life with power pack function
 • Three level gain control and EQ dials for bass/treble attenuation.

 

CL1 Ceramic

Optimised for use with amplifiers, the CL1 Ceramic combines two unique transducer technologies to exert unprecedented levels of control over an extended frequency range. The headphone’s CL Dynamic transducer has been engineered for bass and midrange accuracy, while the ceramic plate driver generates precise upper frequency and harmonic tones.

The CL1 also features RHA’s first high-density ceramic housings and detachable cable system with mouldable over-ear hooks, affording high levels of both durability and comfort.

CL1 Features:

 • High-resolution, dual transducer configuration: CL Dynamic and ceramic plate drivers
 • High-density, injection moulded ZrO2 ceramic housings
 • Custom detachable cable system (sMMCX)
 • Braided Ag4x silver-core (4-pin Mini XLR) and OFC (3.5mm/6.25mm) cables included
 • Mouldable, comfort-enhancing over-ear hooks
 • Accessories: 11 pairs of silicone and Comply™ foam ear tips, clothing clip, protector case and cleaning cloth.

CL750

The CL750 uses RHA’s ultra-wideband CL Dynamic transducer for authentic sound reproduction up to 45kHz. Drawing design inspiration from the critically-acclaimed MA750, it features stainless steel housings in RHA’s Aerophonic™ design, in addition to a new braided OFC cable. With an impedance of 150 ohms, the CL750 is optimised for use with amplifiers, and is certified as high-resolution audio capable by the Japan Audio Society.

CL750 Features:

 • Ultra-wideband CL Dynamic transducer
 • Stainless steel driver housings in Aerophonic™ design
 • Braided OFC cable with 3.5mm or 6.25mm terminations
 • Flexible over-ear hooks
 • Accessories: 11 pairs of silicone and Comply™ foam ear tips, clothing clip and protector case.

MSRPs

CL750: £99.95 / $139.95* / €129.95

CL1 Ceramic: £349.95 / $449.95* / €449.95

Dacamp L1: £399.95 / $549.95* / €549.95

*excluding sales tax.

Lest 1503 ganger Sist redigert lørdag, 10 september 2016 09:10
Ole-Petter Langfeldt Steen

Seniorskribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

 • EVIG EIES KUN EN LP: Blood Sweat and Tears – in Concert

   

  Det amerikanske bandet Blood Sweat and Tears dukket opp på slutten av 60-tallet, og var et av de to store bandene som kombinerte rock med en blåserrekke. Det grepet har forledet mange - inklusiv meg selv – til å kalle musikken for Jazz-rock. Men etter at Chicago med James Pankow i spissen i nyere tid har avvist fullstendig at musikken deres har hatt noe med jazz å gjøre, har jeg innsett at det stort sett gjelder for BS&T også. Vi holder oss til «rock with a horn-section».

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Grateful Dead – Live Dead

  Grateful Dead var et fantastisk band, som det samtidig er litt vanskelig å sette i bås. Og i min bok er det vanligvis et kvalitetstegn for et band eller en musiker. I dette tilfellet snakker vi om et band som var noe inspirert av jazz, men samtidig blir det veldig feil å ta i bruk ordet jazz på inn- eller utpust hvis musikken til Grateful Dead skal beskrives.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Gino Vanelli – Storm at Sunup.

   

  For et år eller to siden spurte jeg min svært gode venn Stig Arne Skilbrei om han har lyttet noe til Gino Vanelli. Jeg tror det var på turen til- eller fra den årlige tradisjonsrike HiFi-messa i Horten. Og svaret hans vippet meg litt av pinnen: «Gino Vanelli – e ikkje det ein italiensk smørsangar?» (Stig Arne er etnisk Vossing…), svarte han med litt halvdårlig skjult forakt i stemmen. Og i beflippelsen greide jeg bare å svare noe sånn som «Jo, for så vidt, men han er veldig god!», mens jeg flakket litt med blikket. Ble ikke noe særlig schvung over det.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Colosseum II – Strange New Flesh

   

  Colosseum II var et band med ganske begrenset levetid. De oppsto i 1975, i kjølvannet av (selvfølgelig) Colosseum, og deretter Tempest.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Elton John – Goodbye Yellow Brick Road

   

  Vanligvis bruker jeg en god del spalteplass på å beskrive musikeren før jeg skriver om selve plata. I dette tilfellet tro jeg at det vil være feil å skrive veldig mye om Elton John. Både fordi han er veldig godt kjent blant folk, og fordi det er veldig mange som vet utrolig mye mer om denne profilerte sangeren og låtskriveren.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan – Ravel Poulenc Prokofiev

  Guro Kleven Hagen fascinerte meg første gang da hun utga sitt debutalbum med Max Bruch sin fiolinkonsert No. 1, og Prokofjev sin fiolinkonsert No. 2. Med en gjenkjennelig nerve i tonen ble musikken fremført utrolig sterkt.

  Les mer...
 • 2L med Europapremiere for MQA på CD, på utgivelsen Mass for Modern Man!

   

  2L har på ny utgitt en Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos. Og så er det en enda mer grensesprengende nyhet på denne utgivelsen Mass for Modern Man.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Nattsongar – vakkert og utforskende av Erlend Apnaseth

  Erlend Apneseth fremførte et bestillingsverk på Førdefestivalen i 2016. Det har blitt til CDen Nattsongar, og jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Recurrence – Praktfull musikk i Dolby Atmos

   

  Iceland Symphony Orchestra har en ny utgivelse på plateselskapet Sono Luminus. Det er dette plateselskapet sin første utgivelse med lydspor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: See the Woman – Mari Boine

   

  Mari Boine har vært uløselig knyttet til musikk med samiske røtter og samisk tekst. På sin nye utgivelse bryter hun helt med dette. I hvert fall på et av punktene.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: 2L – ORGANISM – Terje Winge

  Terje Winge har laget en innspilling på 2L, med verker av tre norske komponister. Jeg har lyttet til ORGANSM på Blu-ray Audio, med spor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Ken Thomson - Restless

  Komponisten Ken Thomson har utgitt en LP med to av sine komposisjoner. Jeg har lyttet til albumet Restless.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Trondheimsolistene – Reflections. Musikk i Dolby Atmos fra 2L

   

   

  For 10 år siden hadde jeg mitt første møte med en av 2L og Morten Lindberg sine produksjoner. Det var en innspilling med Trondheimsolistene, og åstedet for innspillingen var Selbu Kirke. Denne gangen er det de samme Trondheimsolistene som står for musikken, og også denne gangen er innspillingen foretatt i Selbu Kirke.

  Les mer...
 • 10cc i Alvøen

   

  Det er noe nesten naturstridig med settingen – 10cc på Alvøen Hovedgård låter nesten like surrealistisk som om Stones skulle spille til dans på samfunnshuset på Bremsnes. Eller Bruhagen. Og tro meg - der har jeg vært for et halvt århundre siden omtrent, men Stones dukket slett ikke opp.

  Les mer...
 • Evig eies kun en LP: Mahavishnu Orchestra / John Mclaughlin – Inner Worlds

   

  John McLaughlin “sitt” Mahavishnu Orchestra var en institusjon innen Jazzrock på begynnelsen av 70-tallet. Det ble betraktet som en av grunnpilarene innen jazz-rock, der begrepet «jazz-rock» ikke må forveksles med den jazzinspirerte rocken som bandene Chicago og Blood Sweat and Tears jobbet med. Her har vi arven etter Miles Davis, og Mahavishnu Orchestra var en av gigantene, sammen med Chick Corea sitt Return to Forever. For ikke å glemme Weather Report.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Pictures & Reflections - helt nye bilder på en utstilling.

   

   

  Tacet har gjenutgitt albumet Pictures & Reflections på Blu-ray Audio. Det er Markus Schirmer som har spilt inn suiten Miroirs av Ravel, og den legendariske Pictures at an Exhibition av Mussorgsky. Jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • Jeg lytter, altså er jeg.

   

  - Lytting som eksistensiell erfaring

  Kan opptaksteknologien bli redningsbøyen som gjør oss i stand til å oppfatte det store bildet i en verden av fragmenter?

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk: Marita Sølberg - opera arias

   

  Sopranen Marita Sølberg er en betydelig størrelse innen operaverden. Nå utgis hennes første soloalbum, og jeg har lyttet til det.

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk – Mozart – Complete String Quartets

   

  Auryn-kvartetten er en gammel kjenning fra det tyske plateselskapet TACET. Denne gangen har de alliert seg med den profilerte fiolinisten Nobuko Imai for å lage en boks med komplette innspillinger av Mozart sine strykekvartetter.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 3 - søndag

  Søndag var avslutningsdag på Vossajazz, og Stig Arne var selvfølgelig til stede også denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 2 - lørdag

  Stig Arne var til stede på Vossajazzen også lørdag, og her noen inntrykk fra denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 1 - fredag

  Det er så mange gudar for tida, som eg ikkje bryr meg katten om, men vergudane var i alle fall på vår side i år, og jazzturistane strøymde utan hue og vottar, smilande i solskinet, frå toget på jernbanestasjonen mot billettbua på Park Hotel Vossevangen, for å løysa billettane inn i armband.

  Les mer...
 • Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen

   

   

  Vi starter nå en ny serie med stemningsrapport fra vinylplater, og denne omtalen av Leonard Cohen sitt debutalbum e først ut. Artikkelen utgjør samtidig den første i en serie der målet er å skrive om samtlige av Leonard Cohen sine studio-album som er tilgjengelig på vinyl. God tur!

  Les mer...
 • The art of Freedom - en hyllest til Boulez

   

   

  Tirsdag den 5 januar 2016 gikk Pierre Boulez, en av musikkens absolutte pionérer ut av tiden. Både som dirigent og komponist står Boulez som en bauta og et referansepunkt for samtidige og påfølgende komponister og musikere. Han levde og virket i en tid da vestlig kunstmusikk bredte seg ut i et delta av pluralistiske stiler og tendenser og utfordret lytteren som aldri før, med klanglige og formmessige eksperimenter og systemer - et speilbilde av en kontrastfylt tid hvor gamle verdenssystemer og ideologier krakelerte og nye tanker sprang opp; en tid full av konflikt men også av kreativitet, utforskning og musikalsk nybrottsarbeid

  Les mer...
 • Musikk for ører og øyne

   

  Dagens omfattende opptaksteknologi gir oss i dag tilgang på musikk overalt og i alle settinger. Musikk er på sett og vis blitt et legemsløst fenomen: det er i dag fullt mulig å ha hørt flere hundre pianokonserter uten noen gang å ha sett et flygel. Har det noe å si? Tatt i betraktning i hvor stor grad sansene våre vikler seg inn i hverandre og påvirker hverandre så er det fristende å tenke at  det ligger en lite forskjell her - at det visuelle aspektet ved en musikkopplevelse kan ha noe å si for den totale lytteropplevelsen.

  Les mer...
Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser