søndag november 18 , 2018
tirsdag, 06 oktober 2015 11:54

Linn Klimax Exakt – et kort stevnemøte i september

Skrevet av

Linn sitt nye Exakt-konsept har fått mye oppmerksomhet i HiFi-kretser. Vi avla Kontrapunkt et besøk en tidlig septemberdag på vei til IFA-messen i Berlin, og fikk et stevnemøte med det absolutte toppnivået av Exakt, Linn Klimax Exakt.

 

 

 

På baksiden av Hardangervidda ligger det en ganske stor by som kalles Oslo. Ganske flott by, egentlig, til tross for en nokså avsides beliggenhet. Store deler av byen på begge sider av Akerselva er ganske ideell for en givende arkitektursafari, og Majorstuområdet med de tilliggende områdene Fagerborg og Homansbyen er en av de aller flotteste.

Og det er nettopp i krysningsområdet mellom strøkene Majorstuen, Fagerborg og Homansbyen vi finner Kontrapunkt, en tradisjonsrik importør og forhandler av Linn beliggende i Vibes Gate. Og innehaveren Odd Rune Hegge er nok Norges ubestridte Linn-guru. Så jeg tok turen innom Kontrapunkt på min arkitekturvandring denne fredag formiddagen tidlig i september, fast bestemt på en kort fordypning i et Exakt-oppsett.

 

 

 

 

Linn Klimax Exakt

I de indre gemakker hos Kontrapunkt finner vi et oppsett med Linn Klimax Exakt. Dette består av de absolutte toppmodellene i Linn sitt hierarki, og prislappen er deretter. 480.000,- er prisen for dette komplette oppsettet, og består av en Linn Klimax DSM, og et par Linn Klimax 350a, i Exakt konfigurasjon. Dette innebærer at både aktivt delte effektforsterkere og Exaktmodulene befinner seg i høyttaleren.

Og bare for å repetere litt angående Exakt, så innebærer dette blant annet at delefiltre er flyttet over til det digitale domenet, med de mulighetene dette gir. Her har vi altså eksaktmoduler med digitale delefiltre og DACer for hele 6 kanaler pr. høyttaler. Dette innebærer at det også befinner seg 6 effektforsterkere i hver høyttaler, fordelt som 2 stk. på 100 watt, 2 på 400 Watt og to på 1000 Watt!

 

 

Den eneste eksterne komponenten er en Linn Klimax DSM, en kombinert streamer og forforsterker som kjøpt separat koster 155.000,-. Dette er på en måte en Linn Klimax Kontrol og en Linn Klimax DS i èn boks.

Odd Rune var sjåfør i første del av lytteøkten, og innledet med et spor med Ane Brun, etterfulgt av en for meg ukjent låt av Annie Lennox. Like fullt ga dette veldig imponerende førsteinntrykk.

Men det var først da Leonard Cohen sitt album Popular Problems ble spilt at jeg virkelig ble klar over det fulle potensialet til dette oppsettet, primært fordi det er et album jeg kjenner godt og har hørt i demo på ganske mange ulike anlegg. Og man skal være veldig forsiktig med å trekke konklusjoner fra flyktige inntrykk i ukjente omgivelser, selv om jeg har hørt en del i dette lytterommet hos Kontrapunkt tidligere. Men jeg har aldri vært i nærheten av å høre dette albumet like overbevisende, og med samme rytmiske presisjon og transparens tidligere.

En interessant øvelse oppsto da Odd Rune bypasset Space Optimisation på dette albumet. Presisjonen i den ellers ganske formidable bassen bla langt dårligere. Og for å repetere – Space Optmisation er Linn sin variant av Høyttaler- og romtilpasning. Du kan lese om min utprøving av dette på et «gammeldags» aktivt oppsett med Linn Akurate DS, Linn Kinos, Linn Chakra 6100 og Linn Ninka her.

Jeg tok etter hvert over rattet, eller rettere iPaden, der det ble en miks av låter streamet lossless fra TIDAL, og HighRes filer fra Kontrapunkt sitt bibliotek. Kolbjørn Falkeid sitt album der han leser dikt til musikk av Ketil Bjørnstad låt enda bedre enn jeg er vant til, og det samme gjelder Kildens Bredd – en av mine favoritter med duoen Ole Paus og Ketil Bjørnstad.

Miles Davis sin Spanish Key fra Bitches Brew imponerte stort på et oppsett med AURALiC og Piega hos Musik-Magazinet tidligere i år, og imponerte minst like mye her. Det flotte rytmiske drivet som ligger i denne låten blir fantastisk fremhevet av Klimax Exakt.

Også Sinead O`Connor sin Am I Not Your Girl låt vanvittig bra, streamet fra TIDAL. En kjapp tur innom Highresbiblioteket til Kontrapunkt ga flotte fremførelser av både Claire Martin sitt album «A Modern Art, og et album av duoen Jerry Carcia (Grateful Dead) og David Grisman.

 

 

 

 

Focal Diablo Utopa

Også i «dagligstuen» sto det et oppsett som var vel verd en prøvelytt. Focal Diablo Utopia hilste vi også flyktig på hos Multirom under fjordårets Hortenmesse. Og hos Kontrapunkt var disse koblet opp sammen med elektronikk fra Linn. Nærmere bestemt en Akurate DSM, og effektforsterkeren Akurate 2200. Ren passiv drift i dette oppsettet altså.

 

 

Det var Doors sin legendariske Riders On The Storm som fikk starte denne korte seansen, og det gjodre et vanvittig bra inntrykk. Jeg hørte denne fåten for første gang da jeg gikk på ungdomsskolen, trolig i 1971, på en gammeldags bordradio fra Radionette ellerno`, og jeg ble veldig fascinert av låten til tross for at lyden var skral fra en Radio Lux eller Caroline på mellombølgen. Og et utslitt eksemplar i vinylsamlingen min har heller ikke gitt de helt audiofile opplevelsene. Men gjengitt i Highres (trur eg) på Akurate DSM / Akurate 2200 / Focal Diablo Utopia var det helt magisk. Kanskje enda et hakk mer magisk enn da jeg fikk servert samme låt på Naim NAC 272 / NAP 250 / Audiovector et par uker senere.

Takk til Odd Rune og Kontrapunkt for en smakfull musikkaperitiff, som inspirerte til å foreta en grundig test av et Exakt-oppsett senere.

 

Kontrapunkt.no

 

Les også disse artiklene relatert til Linn Exakt:


Linn Webinar 4. juni om utfasing av analoge forforsterkere.

Linn SPACE Optimisation – romkorreksjon på skotsk prøvekjørt.

Hi-Fi Messen i Horten 2014 – Del 10, vi intervjuer en besøkende bransjeaktør.

Linn lanserer Exakt Akudorik og Akurate Exaktbox.

Linn Akurate Exakt.

Linn Exakt demonstreres hos Kontrapunkt

Linn Exakt – fordypning

Linn Exakt – the source i is in the speaker.

 

 

 

Lest 2999 ganger Sist redigert tirsdag, 06 oktober 2015 12:26
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Om gamle platespelarar - Stig Arne si dagbok for november 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Gamle platespelarar går til returpunkta eller i verste fall i søpla, grunna ubetydelege feil. 

  Les mer...
 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser