Tuesday, 17 March 2015 19:31

Linn SPACE Optimisation – romkorreksjon på skotsk prøvekjørt.

Written by

Når noe virker for godt til å være sant, er det som regel det. Som regel…

 

Mange har registrert at den skotske produsenten Linn lanserte et nytt konsept for et drøyt år siden. Exakt konseptet innebærer at signalet ledes digitalt frem til effektforsterker, med tilhørende mulighet for digitale delefiltre. Og for digitale DSPer som igjen gir mulighet for romkorreksjon og tilpasning til hver enkelt høyttalermodell. Linn har til og med startet en stor prosess med å samle inn responsdata for ulike høyttalermodeller fra andre produsenter, for å kunne tilby sitt Exaktkonsept til alle dem som foretrekker konkurrerende høyttalere. Svært generøst – eller kanskje bare ren forretningssans, ved nærmere ettertanke.

Uansett, dette har vært litt fjernt og utilgjengelig for alle som ikke har investert i et temmelig kostbart Exakt system. Den siste uken har det vært annonsert en oppgradert versjon av Linn sine DS-streamere, der kompabilitet med Exakt-systemet har vært en viktig parameter, men fremdeles må brukeren kjøpe en Exakt-box til noen titusen, og det før effektforsterkere og høyttalere kommer inn i bildet.

Samtidig kunngjorde Linn i går at deres nye konsept SPACE Optimation nå er tilgjengelig også for alle rene DS-streamere, også uten Exakt. Og ikke bare det, det er også tilgjengelig i eksisterende eksemplar, ved nedlasting av firmwareoppdatering. Pessimisten i meg regnet med at dette selvfølgelig bare gjelder for dagens modeller, og ikke for oss som kjøpte vår Akurate DS for 7-8 år siden. Pessimisten tok feil - SPACE Optimisation er tilgjengelig for samtlige modeller, også de fra tidenes morgen. Det er riktignok fremdeles en mer avansert utgave som krever Exact – den har Linn kalt SPACE Optimation+.

 

 

SPACE Optimation prøvekjørt.

SPACE Optimation er installert og prøvekjørt på min Akurate DS. Selve installasjonen er intuitiv og smertefri, og arter seg mer eller mindre som alle andre oppgraderinger men har vært gjennom i løpet av alle de årene Akurate DS har vært i mitt eie. En innledende oppdatering av konfigurasjonsprogrammet Linn Konfig etterfølges av firmwareoppdatering av Akurate DS, styrt i det samme Linn Konfig.

Etter oppdateringen dukker noen nye faner opp i Linn Konfig sin avdeling for Akurate DS. Den ene heter Speaker, og her velger du hvilken høyttaler du har tilkoblet. I tillegg til at alle Linn sine modeller allerede enten er- eller vil komme i løpet av kort tid, er det allerede en del tredjeparts høyttalermodeller på plass. Det dreier seg stort sett om britiske produsenter, og gjelder mange modeller fra B&W, Spendor, KEF, Proac og Monitor Audio, i tillegg til at en modell fra danske Dali også er på plass.

 

Det som skjer når du velger høyttalermodell, er at det automatisk blir korrigert for denne modellen sitt frekvensavvik i en DSP som sitter i den aktuelle DS-streameren. For de DSM-modellene som har analoge og digitale innganger vil det også gjelde for inn-signalet, men for de analoge inngangene sitt vedkommende vil det også være avhengig av hva slags innstillinger som er valgt for tidsforsinkelse.

Det er for øvrig denne delen som har med høyttalertilpasning å gjøre som er sterkt forenklet på ikke-Exakt oppsett. Med Exakt får du tilgang til Optimation+, som også gir mulighet for digitale aktive delefiltre i et multiampingsystem. I tillegg blir det tatt hensyn til individuelle avvik på hver enkelt driver.

Under fanen Space Optimisation finner vi den egentlige romtilpasningen. Her får du i oppgave å definere rom, lytteposisjon og høyttalerplassering parametrisk. Du definerer avstander mellom vegger, gulv og tak, og materialbruk, inklusiv vinduer og dører med mål. Dette er en høyst uvanlig metode, og skiller seg fra den metoden vi er vant til fra AV-receivere og prosessorer.

Metoden kalkulerer romnoder basert på de oppgitte data, og korrigerer for disse i frekvensområdet under 200Hz. Alt som befinner seg over bassområdet er med andre ord urørt, og det tiltaler en nevrotisk audiofil.

 

I utgangspunktet virker denne metoden noe mer primitiv enn den vi finner i AV-receivere, der det vanlig er at det benyttes målemikrofon. Men poenget er hva som gir det beste resultatet. Og mens jeg gjennom mine utallige forsøk med bruk av romkorreksjon (må ikke forveksles med autoppsett av tidsforsinkelser/avstand m.m.) enda har til gode å foretrekke bruk av romkorreksjon til musikk i stereo, gir resultatet med Linn SPACE Optimisation en umiddelbar forbedring i bassområdet. Puddingen smaker rett og slett bedre, og virker mindre farget.

 

 

En lykke kommer sjelden alene.

Som om det ikke skulle være nok med den totalt uventede gaven i form av at Linn SPACE Optimisation ble tilgjengelig på min Akurate DS, dukket det opp en oppgradering av Linn Kazoo i dag (Beta). Dette er det nye brukergrensesnittet fra Linn, som blant annet har muliggjort direkte streaming av lossless musikk fra TIDAL. Dette har for så vidt vært på plass en stund, men har hatt noen begrensninger ved at spillelister og favoritter ikke har vært tilgjengelig. I den nye oppdateringen er også dette på plass, og livet er ikke bare en lek. Det er også en dans på roser.

 

Les mer om Linn SPACE Optimisation her:

Se video om SPACE Optimisation:

 

 

 

 

 

 

Read 7605 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.