Wednesday, 31 January 2024 16:25

Klimax Solo 800 - ny flaggskipforsterker fra Linn

Written by

Linn har lansert et monster av en effektforsterker. Si god morgen til Linn Klimax Solo 800.

Linn har lenge hatt en velutviklet forsterkerserie på tre ulike nivåer, og med flere effektklasser i de respektive nivåene. Vi snakker da selvfølgelig om seriene Majik, Akurate og Klimax. Og i de to laveste seriene Akurate og Majik kan du i tillegg velge mellom henholdsvis 2-4 kanaler i Akurate og 2-6 kanaler i Majik, takket være Linn sin gjennomførte modulære oppbygging.

Men til tross for et velutviklet sortiment med de tre omtalte seriene, har det ikke skjedd mye på forsterkerfronten i nyere tid. Akurate- og Majik-serien ble lansert for snart 20 år siden, mens Klimax-modellene har ytterligere noen år på baken.

Nytt forsterkerkonsept

Det var derfor spennende når vi så første livstegn til nyvinninger på forsterkerfronten fra denne tradisjonsrike HighEnd-produsenten sin side. Og disse nye tegnene dukket opp første gang i integrerte forsterkermoduler i de aktive versjonene av i Linn sin nye høyttalermodell 360 som dukket opp på vårparten i fjor. Dette var en så spennende modell at vi måtte ta turen til Gøteborg for å få en første demo sammen med den norske Linn-nestoren Odd Rune. Og litt senere hadde de samme 360 ankommet Eksakt HiFi sine lokaler, men da i utgaven 360 passiv med aktiv bass.

I den aktive utgaven av linn 360 var det to ulike forsterkerkonsept. I bunnen finnes Linn Power DAC, og den er til stede i begge versjonene.

Adaptive Bias Control

Men det andre nye forsterkerkonseptet i Linn 360 fra den aktive versjonen finner vi altså igjen i den nye flaggskipforsterkeren Linn Klimax Solo 800. Og dette er den første Linn-forsterkeren med det nye konseptet Adaptive Bias Control. Med det konseptet forteller Linn at de etablerer ideell bias-strøm for hver av forsterkerens seksten utgangstransistorer dynamisk og i sanntid ved å måle-, sample og digitalisere strømmen de blir forsynt med.

Linn forklarer videre at en digital kontroll-loop implementerer og kontinuerlig justerer denne optimale bias-strømmen for hver enkelt transistor spesifikt, og neglisjerer crossoverforvrengning ved alle temperaturer, uavhengig av volum eller krevende dynamiske endringer i musikken.

Omfattende kjøleribber

Klimax Solo 800 har et kraftig oppsett med kjøleribber på begge sider av forsterkeren. Med disse mener Linn at de har tilstrekkelig termisk avkobling til at de greier fint å levere maksimal effekt uten å måtte ty til støyende vifter for å opprettholde en riktig temperatur.

Og effekt er ikke snau. I 8 ohm leveres 400 watt, mens effekt dobles til 800 watt i 4 ohm, før det toppes med 1,2 kW i 2 ohm. Og i kortere perioden skal Klimax Solo 800 kunne levere hele 2 kW.

Utopik strømforsyning

Utopik er Linn sin ferskeste nyvinning innen strømforsyning, og det er ikke overraskende at den er på plass også i denne flaggskipforsterkeren. Utopik er ellers tilbudt som oppgradering til en rekke eksisterende Linn-produkter.

Linn Klimax Solo 800 kan fås både i sort og sølvfarget kabinett – ideelt for tilpasning til din nyinnkjøpte Klimax DSM.

Vi kjenner ikke den norske prisen enda, men i England er de priset til 75.000 UKP pr. par.

 

Eksakt HiFi forhandler Linn i Norge
Les mer om Klimax Solo 800 hos Linn

 

Last modified on Wednesday, 31 January 2024 17:55
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.