Saturday, 20 May 2023 15:12

Linn 360 og Klångedang hos Tonlaget i Gøteborg Featured

Written by

Linn sine nye flaggskiphøyttalere har ikke kommet til Norge enda, og har dermed ikke vært tilgjengelig for en smaksprøve. Hva er vel da mer nærliggende enn å ta turen til Gøteborg?

For en uke siden publiserte vi en nyhetsartikkel om de nye flaggskiphøyttalerne til Linn, med det lite prangende navnet 360. Rent bortsett fra at de erstatter Klimax 350 er det veldig lite Linnsk over det produktnavnet. Linn er vanligvis en produsent som har for vane å more seg med produktnavn med en særegen stavemåte der bokstaven «k» er sterkt foretrukket. Men altså ikke denne gangen.

I forbindelse med nyhetsartikkelen var jeg i kontakt med den norske forhandleren Odd Rune Hegge, som samtidig er Norges ubestridte Linn-guru, og innehaver av Eksakt HiFi i Vibes Gate på Majorstuen. Han kunne opplyse om at han foreløpig ikke hadde noen tilgjengelig demoversjon av Linn 360, men han foreslo at vi tok turen til Gøteborg for å avlegge hans gamle kjenning og Linnforhandlerkollega en visitt. Og tur-retur Oslo - Gøteborg er ikke hva det engang var, da jeg kjørte denne strekningen på 70-tallet sammen med en studiekamerat i hans heller slitne, grønnmalte boble. Denne gangen var det en Porsche Taycan 4 som sto for transporten, for i tillegg til å være Linnentusiast har Odd Runde en greie med Porscher. Verden har gått fremover siden VW 1200 i første versjon med stor bakrute.

TONLAGET

Tonlaget HiFi ligger i en vakker del av Gøteborg, i Aschebergsgatan 15 i noe som må mistenkes å ha ambisjoner om å være Skandinavias mest kompakte HiFi-butikker. Lokalet ligger i lav første etasje, men gir likevel et overraskende lyst og luftig inntrykk i det vi stiger ned noen trinn fra fortausnivå.

Og innenfor blir vi tatt godt imot av en hyggelig og særdeles entusiastisk Anders Simonsson. Han har vært i bransjen omtrent siden tidenes morgen, og har Skandinavs nest eldste Linn-forretning. Anders aspirerer til å være omtrent like kunnskapsrik om Linn som Odd Rune, og det sier ikke så lite. Det fører også til at Linn-praten fort blir omfattende, og fortrenger tilmålt tid til musikklytting i noen tidlige ettermiddagstimer i Sveriges nest største by. Men det gjør også at det blir ekstra interessant og lærerikt for en forsøksvis nøytral skribent med spesiell interesse for Linn.

Den kompakte butikken har 2 lytterom, i tillegg til showroom og kontor/verkstedsarealer. Ikke overdådig plass til et stort utvalg, og så er da plassen i hovedsak forbeholdt Linn-produkter, i tillegg til et par andre små HiFi-merker som vi kommer tilbake til.

Linn 360

Den nye flaggskiphøyttaleren kommer i to versjoner, og Anders i Tonlaget hadde valgt å gå til anskaffelse av den heftigste versjonen som demomodell. Det vil i klartekst si 360 Exakt Integrated, som i Norge har en veil. pris på NOK 1.129.000,-. Anders hadde valgt fargen Clyde Built, som for meg står som den nest mest attraktive fargen, etter Singel Malt. Resten av panelet var forbeholdent enig, men med en bekymring om at Single Malt kan bli litt dominerende i lengden.

Dette er en modell med aktive digitale delefiltre, som på Linnspråk heter Exakt. I tillegg har den innebygde effektforsterkere for samtlige drivere. Men den kan også leveres i en i utgangspunktet enklere versjon, med passiv konfigurasjon og aktive basser. Da kan du til gjengjeld oppgradere eksternt, og det er store muligheter for at det er en sånn variant som dukker opp hos Eksakt HiFi etter hvert.

Det øvrige oppsettet i 360-rommet besto av en Linn Klimax DSM/3 Hub streamer og forforsterker. Og selvfølgelig en LP12, som i dette tilfellet var en LP12 Klimax, med Karousel lager, Ekos SE arm, Ekstatik PU, Kiel Subchassis og en Klimax Radikal strømforsyning. Signalet fra denne LP12 Klimax gikk innom en Urika 2 RIAA.

Og lyden fra dette referanse oppsettet fra Linn med en samlet prislapp som forsiktig begynner å nærme seg et par millioner norske kroner, eller i det minste 1,8 mill, skuffet ikke. En veldig god sammenheng i hele registeret ble toppet av en særdeles distinkt, presis og dyp bass i disse høyttalerne der 4 av 5 drivere er levert av Seas utenfor Moss.

Og så lovde jeg å forsøke å avsløre om Linn 360 er så ufarget som Linn vil ha det til. Eller «Audibly Invisible», som de selv uttrykker det. Og det var lettere sagt enn gjort, når en av de første musikkeksemplene var Jan Johansson sin klassiker «Jazz på Svenska». Da ville det vært noe i nærheten av en tjenesteforsømmelse å servere musikken totalt fri for svensk aksent. Men vakkert og ufarget låt det. Og Chantal Chamberlain sin Beautiful Life fra albumet Temptation fra 2019 låt ganske magisk, mens Van Morrison på den nyslupne Moving on Skiffle på lys mellomblå Vinyl spilte veldig bra på den påkostede LP12 Klimax, totalt uten verken svensk- eller annen aksent.  

Og så skulle jeg gjerne hatt enda mer tid til musikkeksempler for å gi en mer fyldig beskrivelse, men det får vi komme tilbake til når et demosett etter hvert kommer til Vibes Gate 13.


Linn LP12 Klimax

KLÅNGEDANG

Selv om Linn er den dominerende produsenten i Tonlaget sitt sortiment, var det noen få andre innslag i butikken i Aschebergsgatan 15. Og her er det et par produkter som skiller seg ut som spesielt spennende. For Anders har gjennom en årrekke drevet utvikling av egne høyttalermodeller.

Klångedang Dingle lengst til høyre, flankert av et par Klångedang Jore. Lengst til venstre er den første modellen fra Klångedang, som nå er utgått.

Klångedang er navnet på disse høyttalerne, og du er aldri i tvil om at det er navnet på noe som har opphav i Sverige. Det er en gulvmodell med navnet Klångedang Dingle, mens stativhøyttaleren har modellnavnet Jore. Og hvis du i et lettere forfjamset øyeblikk hevder at du så for deg at Klångedang Dingle er navnet på en stativhøyttaler, blir jeg svar skyldig. Jeg tror Anders Simonsson har en utpreget sans for ironi, men også for høyttalerdesign.

Og designet på disse to modellene er umiskjennelig inspirert av Linn-høyttalere fra rundt århundreskiftet. Som f.eks. Linn Keilidh og Tukan. Og det har også det til felles med Linn sine høyttalere at de er forberedt for aktiv deling med eksterne forsterkere. Dingle i form av en treveis delt triamping, og Jore med en tilsvarende biamping. Og Anders har tatt det så langt ut at Klångedang Dingle leveres uten passive delefiltre, så de fungerer i basisversjon bare sammen med aktive delefiltre. Men du kan få passive filtre som tilleggsutstyr. Prisen for Klångedång Dingle uten delefiltre er SEK 105.000 pr. par, mens du må ut med SEK 14.700,- ekstra for delefiltre for passiv deling. Stativmodellen Klångedang Jore koster SEK 55.600,-.

Og den førstnevnte Klångedang Dingle fikk rollen som oppvarmingshøyttaler før Linn 360. Den ble drevet av en Linn Selekt DSM med det påkostede Editionkabinettet, og en LP12 Majik MC sto også klar til å overta som kilde dersom behovet skulle oppstå.

Og undertegnede uttalte et litt lavmælt «wow» da Chantal Chamberlain sin vokal satte inn. Bassen var riktignok ikke fullt så dyp og autoritær som på Linn 360, men fremdeles vel balansert og godt kontrollert.

Bor du noenlunde sentralt på Østlandet er det vel verd å ta en liten dagstur til Gøteborg for å avlegge Tonlaget i Aschebergsgatan 15 en visitt. Jeg er overbevist om at du blir godt mottatt av Anders, og i tillegg ligger butikken i et svært hyggelig område godt egnet for en arkitektursafari og en god lunsj.

Les mer om 360 hos Linn

Les mer om Klångedang hos produsenten Klångedang Audio

Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.