Thursday, 31 August 2017 16:32

Ensemble 96 – So is my love. Så englene synger i tre dimensjoner.

Written by

So is my love er en utgivelse på Pure Audio Blu-ray, med kormusikk fremført av Ensemble 96. Jeg har lyttet til den.

Jeg skal ikke fornærme leseren med å fortelle hvilket år kammerkoret Ensemble 96 oppsto, bare antyde at det var mot slutten av forrige århundre. I løpet av denne tiden har de blant annet rukket å være med på tre tidligere innspillinger på 2 L. Den første innspillingen var en av de tidligste i plateselskapets historie, og de to neste ble Grammy-nominert som beste korutgivelser. Dette var Immortal Nystedt og KIND, der sistnevnte i tillegg ble nominert til beste surroundutgivelse.

Musikken på denne plata er av fem komponister, og de er alle født såpass sent at musikken i så henseende kunne sortert under kategorien samtidsmusikk. Og så er det ikke alltid at kartet stemmer helt overens med terrenget. Uansett – de fem komponistene er Torbjørn Dyrud, Martin Ødegaard, Jean-Yves Daniel-Lesur, Karlheinz Stockhausen og Frank Havrøy.

 

Inntrykk

I tillegg til kammerkoret Ensemble 96 dirigert av Nina T. Karlsen har vi på åpningssporet et innslag av fele på åpningssporet My Love. Komponert av Martin Ødegård (nei, han spiller ikke fotball) er dette samtidig mitt favorittspor på utgivelsen. Det skapes en veldig spennende dynamikk mellom kor og fiolin. En veldig spesiell atmosfære skapes også av spesiell bakgrunnslyder mot slutten av sporet.

Torjørn Dyrud har hele fem ulike komposisjoner på albumet, og må dermed regnes som en slags hovedkomponist. Han har komponert en del korverk tidligere, og fem av dem er utgitt tidligere på 2L. Deriblant Out of Darknes, som jeg har skrevet om tidligere.

Jean-Yves Daniel sine komposisjoner har i likhet med Dyrud sine et flott og moderne uttrykk. Det samme kan sies om Kari Heinz Stockhausen sin Armer Junger Hirt.

Skulle jeg peke ut et favorittspor ved siden av My Love, tror jeg kanskje det måtte bli Frank Havrøy sitt Rève pour l`hiver.

 

 

Lyden

Det er en mellomstor overraskelse angående lyden på denne utgivelsen. Vi er til vanlig vant med at Morten Lindberg benytter store kirkerom til å skape intim lyd. Det har han ikke gjort denne gangen. Nå er Uranienborg Kirke riktignok ingen enormt stor katedral, men det endrer neppe på saken. Forklaringen er nok sikkert musikkens karakter. For dette er ingen strykekvartett, men et kammerkor som synger komposisjoner som passer godt til å gjengis med mye klang. For her er det et helt annet omfang av reflektert lyd enn vi er vant med på 2L-utgivelser. Nå er det et godt stykke igjen til den enorme klangen på 1615 Gabrieli In Venice, innspilt i King`s College i Cambridge, og som også var innspilt i Dolby Atmos.

Og du verden, dette låter himmelsk som vanlig. Det er nesten så englene synger, i 3D…

 

 

Utgivelsen.

Dette er en av de etter hvert tradisjonsrike utgivelsene fra 2L med to plater i coveret. En hybrid SACD, og en Blu-ray med fire ulike lydspor. Foruten 2.0 LPCM i 24/192 og 5.0 DTS HD-MA i 24/192 har vi 3D-spor i Dolby Atmos og i 9.0 Auro-3D med oppløsning i 24/96.

 

Les mer om So is my Love hos 2L

 

Read 7062 times Last modified on Friday, 01 September 2017 07:49
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
More in this category: « AUDIOFILT INNTRYKK: Interactions