Friday, 13 April 2018 20:45

Plateslipp Uke 15

Written by

Også denne fredagen har det vært prøvesmaking av musikkutgivelsene. Veldig mye bra, og her er de mest interessante!

 

Hoff Ensemble – Polarity

Vi starter med Polarity, som egentlig er en overligger fra forrige uke. Den gikk under radaren forrige fredag, fordi den i motsetning til de andre ble utgitt på torsdag. Det er en grov overseelse, for dette er ingen utgivelse man bør gå glipp av.

Utgitt på 2L, i likhet med tidligere utgivelser fra Jan Gunnar Hoff. Her er det i tapningen Hoff Ensemble, og denne gangen har han tatt med den svenske bassgiganten Anders Jormin og en av Norges største trommeslagere, Audun Kleive.

Musikken skiller seg ganske mye fra forrige utgivelse – Quiet Winter Night – blant annet i form av å være instrumental triojazz. Det er ganske stor musikalsk spennvidde, fra lavmælt fabulering som The Elder, til mer heftige, engasjerende låter. Euphoria utgjør vel det andre ytterpunktet, og viser Hoff fra sin mest virtuose side. Tilbake i det rolige hjørnet finner vi Pathway som et høydepunkt, med en intro som gir lette assosiasjoner til en lied av Gustav Mahler.

Det er en umulighet å omtale utgivelser fra 2L uten å skrive om lyden. Og i motsetning til det jeg pleier å gjøre er det denne gangen av praktiske grunner stereoversjonen jeg har lyttet til. For denne utgivelsen kommer som alltid ellers både i stereo og multikanal. Og det er en dual-disk utgivelse, med både hybrid-SACD og Blu-ray i 3D.

Det er to forhold med lyden som er verd å nevne. Det første er det minst overraskende – lyden er glimrende. Da er det langt mer interessant å observere at lyden har en spesiell sound som skiller seg fra det meste andre fra 2L, i mine ører faktisk alt bortsett fra Quiet Winter Night. Dette bidrar til å gi Polarity en helt spesiell identitet, en Hoff Ensemble identitet.

Polarity er et album du under ingen omstendighet bør gå glipp av. I hvert fall ikke hvis du setter pris på triojazz som er enda mer interessant enn Keith Jarrett trio.

 

Beth Hart – Front and Center

Beth Hart er en singer-songwriter av den klassiske typen. Hun har en karakteristisk og karakterfull stil, som blant annet bærer preg av at det later til at hun har hatt samme vibratolærer som Trond Granlund. Eller Roger Chapman, den legendariske vokalisten i Family for snart et halvt århundre siden. Men doseringen til Beth Hart er langt mer moderat.

Albumet Front and Center har undertittelen Live From New York, og er et veldreid live-album. Soul-inspirasjonen er innimellom påfallende, og samtidig er vi tidvis i temmelig rocka terreng. Et album vel verd en grundig lytteøkt.

 

 

 

Julian Skar – Ingrid Andsnes og Ensemble Erst - Exhaust/Renew

Julian Skar er en spennende ung norsk komponist, som trives med å bevege seg på tvers av sjangre. Vi kjenner han blant annet fra Ensemble neoN og et spennende samarbeid med Susanna Wallumrød.

Denne gangen har han laget komposisjonsyklusen Exhast/Renew, og dette fremføres glitrende av Ensemble Ernst, og Ingrid Andsnes på piano – Leif Ove sin yngre søster. Hun briljerer stort på platen som hun også gjorde på releasekonserten torsdag i den spennende Vinterhagen på Sentralen. Dette er ellers svært spennende komposisjoner av Skar, komposisjoner som plasserer seg trygt i sjangeren samtidsmusikk.

Flott lyd er det også på denne utgivelsen fra Aurora.

 

 

 

John Prine – The Tree of Forgiveness

Det er nok den særpregende stemmen med rikelig monn med rasping som utgjør en stor del av sjarmen med John Prine. Men for all del – dette er musikk med svært høy kvalitet. Hovedkategorien er unektelig C&W, og det ville forundret meg mye om han ikke på et eller annet tidspunkt var inspirert av Johnny Cash. Men vi befinner oss samtidig i et ganske annerledes landskap.

The Tree of Forgiveness er et flott album, som fortjener en prøvelytt. Bra lyd er det også!

 

 

 

 

Ola Bremnes – Fly med

Også Ola Bremnes presenterer musikk som faller inn under begrepet Roots. Og samtidig er det åpenbart at han har helt andre røtter enn John Prine. For tekstene avspeiler hyppig det våte element i nordlige strøk.

Det er ikke alle låtene og arrangementene som fascinerer like mye, men det er umulig å ikke bli engasjert av Ola Bremnes sine engasjerende, kortreiste musikalske historier.

Read 6592 times Last modified on Sunday, 03 May 2020 13:53
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.