Sunday, 18 September 2022 11:04

Focal Utopia 2022 – et tronskifte

Written by

I september 2022 introduserer Focal et tronskifte i det som regnes som dronningen av hodetelefoner med dynamiske drivere. Timingen kunne ikke vært bedre….

I 2016 entret Focal arenaen med et par HighEnd hodetelefoner etter å ha varmet opp med noen mellomklassemodeller i noen år. De to nye modellene var de åpne konstruksjonene Utopia og Elear, og flaggskipet Utopia fikk ganske snart omdømmet markedets beste dynamiske hodetelefoner. Og ikke bare det, men også med Elear og de nye lukkede og åpne |modellene som skulle følge på i ganske tett rekkefølge de kommende årene har Focal befestet en posisjon som ledende HighEnd hodetelefonprodusent i sine respektive prisklasser.

Focal Utopia 2022

Egentlig er ikke Utopia 2022 en formell betegnelse på den nye Utopia-modellen som ble lansert for et par dager siden, men det å tilføye årstallet etter navnet på en ny generasjon med samme navn er et nyttig hjelpemiddel som er hensiktsmessig å ty til. For Focal sine ambisjoner med Utopia 2022 har ikke vært å skape en helt ny hodetelefon, men å forbedre den utgående Utopia. Og ifølge Product Manager Mègane Montabonel har de blant annet oppnådd en forbedret linearitet på den oppgraderte modellen. Og et oppdatert design.

Utopia har vært uendret siden introduksjonen i 2016 og frem til nå. Det vil si - det gjelder for selve hodetelefonene, for i 2020 kom det en slags revisjon der de også inkluderte det eksklusive etuiet som Focal har levert til sine nye hodetelefoner de siste årene. Og det ble også levert med to sett kabler.

Dette etuiet har nå fått en liten endring, ved at det har blitt en liten anelse mindre, og at fargebruken har blitt endret til en mer ensfarget struktur fra de diskré sjatteringene som ellers kjennetegner Focal sine etui.

Litt mer vesentlig er det at selve hodetelefonene har fått en designmessig oppgradering. Fargebruken har blitt endret fra en kombinasjon av sort med detaljer i sølv, til en ensfarget sort utførelse. Dette har samtidig den virkningen at den røde spolen blir mer eksponert bak grillen med rombestruktur.

Den kanskje mest åpenbare endringen, og som også har innvirkning på lyden er at den store grillen har fått en bikubestruktur, et konsept som er videreført fra den nye Clear MG som ble introdusert i april i fjor. Dette skal ifølge produsenten gi optimal åpenhet. Grillen har også litt mindre dybde, og geometrien i mellomrommet mellom den innvendige grillen mot øret og driveren har også blitt endret. Dette har i sin tur innvirkning på lyden.

En annen detalj som er endret er mikrostrukturen til karbon i bøylen, som i tillegg til å være resirkulert også har fått en annen look. Og kabelterminalene har nå blitt helt integrert i huset, mens de på utgående modell er plassert delvis som et eksternt element på utsiden.

Selve driveren er uendret, og er fremdeles produsert i ren Beryllium, et ekstremt materiale som er kjent for å ha ekstrem stivhet, høy demping og lav masse. Og for å være veldig dyrt. Da Utopia ble lansert var de den eneste hodetelefonen med drivere i ren Beryllium, men slo i 2019 følge av Focal sin nye lukkede toppmodell Stellia. Derimot er spolen endret, og har nå en kombinasjon av 30% kobber og 70% aluminium. Dette skal gi større styrke og driftssikkerhet.

Putene til Utopia er selvfølgelig fremdeles utskiftbare, og har memoryfoam kledd med perforert lammeskinn.

Utopia 2022 leveres med både en 1,5 meter kabel med kombinert 3,5 og 6,3mm jack, og en 3 meter lang kabel med 4pins XLR for balansert drift.

Utopia har en impedans på 80 ohm, og med en følsomhet på 104 dB er det ikke krevende å drive et par Utopia 2022. At de derimot fortjener en god hodetelefonforsterker for å yte sitt beste er en annen sak.

 

Veil. pris på Utopia 2022 er NOK 54.995, og forventes å være tilgjengelig i første del av oktober.

Importør av Focal er Multirom AS

Les mer om Utopia 2022 hos Focal

 

Last modified on Sunday, 30 October 2022 13:43
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.