søndag, 29 mai 2005 23:00

Polk Audio LSi9

Skrevet av Stian Gårdsvoll

Denne lille kruttønnen av en stativhøyttaler gjør at du må revurdere alle dine fordommer mot små høyttaleres evne til å spille bass. Den spiller, med rikelig amerikansk pondus, god oppløsning og masse spilleglede. Ikke noe for deg som foretrekker B&W-analyse, men mange vil bli glad i denne høyttaleren, tror jeg.

 

av Stian Gårdsvoll, 30.april 2005

Polk Audio er en velkjent amerikansk produsent som har produsert høyttalere siden 1973. Vi har sett lite til Polk i Norge de siste årene men nå har blant annet Ton Art i Trondheim blitt forhandler for disse interessante produktene fra Baltimore. Hjemmesidene til Polk Audio er noe av det mest fyldige jeg har sett med store mengder mer faglig informasjon om høyttalere og hifi-relaterte spørsmål. Anbefales!

Dette er stativhøyttalere av moderat størrelse, med pianolakk topplate og hhv lys og mørk finer på sideplatene, sort front, to bassrefleksrør, to 5,25" basser og en Vifa ringraditor-diskant. På baksiden finner du gode bi-wiring-terminaler og en spesiell patent som Polk kaller "Power Port", en spesiell bassrefleksport som er konstruert slik at høyttalerene bedre skal håndtere å stå nært bakvegg. Fikst!

Ton Art leverte høyttalerne med Target stativer av den litt spinkle sorten, men det fungerte helt fint. De kunne helt sikkert ha hatt godt av å bli sandfylt. En Shanling SLM-A40mkII integrert klasse A-forsterker ble anbefalt, og levert, som god match for Lsi9. Men først skulle de få prøve seg med totalt overdimensjonert forsterkeri fra Bryston.

Amerikanskproduserte høyttalere er svært ofte en smakssak hvorvidt du liker dem. Amerikanerne er mer glad i "loudness" enn europeere og har en viss affeksjon for "sweetness" i diskant og øvre mellomtone. Og akkurat slik er Lsi9. Det låter silkemykt over hele frekvensområdet med en helt sjokkerende kraftig bass med tanke på den beskjedne størrelsen denne høyttaleren har. Personlig er jeg ikke helt komfortabel med en såpass avrundet diskantgjengivelse som dette. Jeg er B&W-mann på min hals og er veldig glad i den type gjengivelse - som er noe ganske annet.

Lsi9 er en "kosehøyttaler". Dette er høyttaleren for deg med artister som Leonard Cohen, Bjørn Eidsvåg, deLillos, Jan Eggum, James Taylor og Elton John i platehyllen. Perfekt til visemusikk! En ekstra bit varme blir tilført dine favorittplater over hele frekvensområdet. Som min samboerske sa det; "de spiller utrolig varmt og behagelig!". Høyttalerekvivalenten til fleecepledd, med andre ord. Men selv om jeg anser denne høyttaleren for ekspert på rolig pop og visemusikk så er den helt ok på mer rocka materiale også. Den har skikkelig rockefot i den enorme bassgjengivelsen, og ZZ Top svingte absolutt bra, det!

Jeg koblet etterhvert over på Shanling-forsterkeren og dette viste seg å være en bra match. 50 watt klasse A til samme pris som høyttalerne med innebygget DAC av god kvalitet. Denne DAC'en var noe strammere i bassgjengivelsen enn min Denon DVD3910, noe som passet bra til disse høyttalerne. Her kan man kombinere en klasse A-stereoforsterker med en forholdsvis rimelig DVD-spiller og få veldig mye for pengene.

Det fine med "amerikanske" høyttalere er at de ikke er så transparente som sine engelske brødre. Dette gjør dem mer tilgivende for dårlige innspillinger og mindre enn perfekt elektronikk. Så også med denne. Jeg kunne kanskje ønsket meg en mer transparent gjengivelse og litt strammere bass, men man får ikke alt man ønsker seg i denne prisklassen.

Bottom line: Dette er en innmari god høyttaler om den treffer dine lydpreferanser. Den er ikke for alle, men for den jevne lytter som ønsker en stuevennlig, vellydende, tilgivende og behagelig partner til musikksamlingen kan man ikke la være å ta en lytt til denne.

Pris: 10 995,-
Forhandler: Ton Art

Lest 4414 ganger