fredag, 31 juli 2009 23:00

Pressetreff i København

Skrevet av

Størstedelen av skandinavisk hi-fi presse var samlet til pressetreff i regi av Hi-fi klubben i september. København var åstedet der produktnyheter ble ledsaget av visjoner omkring kampen mot dårlig lyd.

Skrevet av Karl Erik Sylthe

oktober 2009

 
I en totalfornyet bakgård i bydelen Amager i søndre del av København finner vi Mogens Dahl instituttet, en kombinasjon av konferanselokaler med kontorer, serveringssted og en praktfull intim konsertsal. Detter var tilholdsstedet for første dag i pressetreffet, mens andre dag fant sted i Hi-Fi klubben sine lokaler på Åboulevard i København, hvor det ble avholdt lytte seanser for utvalgte anlegg fra alle de representerte produsentene.

Administrerende direktør Svend Erik Kristensen ønsket velkommen i konferansesalen, og fortalte engasjert om Hi-fi klubben sin filosofi og strategi i kampen måt dårlig lyd. Tettpakkede Mp3-filer, høy dynamisk kompresjon i musikkinnspillinger og elendig lyd i stadig flatere flatskjermer er hovedfienden.

NAD

Greg Stidsen, direktør for produktutvikling i NAD hadde et hovedfokus på det nye flaggskipet i Master-serien. M2 er en integrert forsterker med effekt på 2x200Watt. Nad har hatt den filosofien at de ikke ville lansere en klasse-D forsterker før den kunne være på høyden med- eller overgå deres klasse AB forsterkere. Ifølge Greg Stidsen er dette nå oppfylt, takket være det NAD kaller ”Diodes Zetex”, en patentert teknologi. Han veklegger lav forvregning og ekstremt lavt signal/støforhold, spesielt som en fordel ved bruk av direkte digitale innganger.

Et annet område som ble vektlagt var NAD sitt modulære design i surroundreceivere, som muliggjør hardware-oppgraderinger uten at hele receiveren må byttes. Selve lakmustesten på om dette fungerer i praksis er om produsenten faktisk leverer oppdateringer. Og NAD er nå på banen meed to oppgraderingskort for sine toppklassereceivere.

 

Under lytteseansen der undertegnede ble spesielt fascinert av en fantastisk innspilling av Gnomene i Musorgskij sine bilder fra en utstilling, fikk NAD M2 vist autoritet mens den drev et par B&W 802.
 

Denon

Achim Schulz er Produkt Markedsføringsjef for Denon i Europa, og ifølge Hi-fi klubben sine folk en ekte guru. Han redegjorde bredt for produktspekteret til Denon.

 

Den nye generasjonen surroundreceivere kjennetegnes av flere trekk:
- Hele produktserien har full konvertering fra analog til HDMI i samtlige modeller
- Dolby Pro Logic IIz er implementert i alle modeller
- Denonlink 4 for jitterfri forbindelse med Blu-ray og universalspillere f.o.m. AVR3310.
- Audyssey DSX, f.o.m. AVR4310, implementert i full 11.2 i AVR4810.
- Forbedret GUI.


Den nye universalspilleren fikk mye oppmerksomhet, også under lytteseansene 2. dag. Denon har i denne spillere vektlagt lyddelen høyt, og mener det primært er dette som skiller den fra dagens DVD-3800BD. DVD-A1UD er da også Denon sin første virkelige universalspiller etter at Blu-ray ble introdusert. Det vil si at den også kan spiller SA-CD og DVD-Audio. Schulz selv viste stor entusiasme for rene musikkutgivelser på Blu-ray, og 2l sine fantastiske innspillinger har fått en viktig posisjon hos Denon. Det er utgitt en egen utgivelse fra 2L som har fått Denon sin logo, og består av smakebiter fra tidligere utgivelser. De fleste sporene er de samme som man finner på The Nordic Sound, mens noen nye spor også har kommet til. Smakebit fra Grieg sin klaverkonsert ble benyttet på lytteseansen i dag 2, der fordelene med overføring via Denonlink 4 var et hovedtema.

Et kanskje enda mer spennende produkt enn DVD-A1UD er den kommende BDP-4010UD. Kjappere aksess, og en prislapp på under det halve, er dette en universalspiller som vil fortsette der 3930 slapp. Riktignok var ikke BDP-4010UD et offisielt tema under konferansen, men i krokene ble det hvisket.

Denon har også alltid hatt en tung satsing innen stereo, og det ble vist frem alt fra en oppgradert utgave av minianlegget F102 som vi testet for snaut tre år siden, til den relativt tunge hi-fi duoen DCD-2010AE / PMA-2010AE. Denne duoen fikk også spille sammen med Dali Mentor Menuett under lyddemoen dag to.Bowers & Wilkins


  

Kjell Nygård er nordisk eksport- og salgsdirektør for B&W, og sammen med Bergens egen Ole-Vidar Andersland som er Norges representant viste de frem nyhetene fra Bowers & Wilkins.

Et av produktene de er svært så fornøyd med hos B&W er den nye TV-listen, som inneholder et komplett surroundanlegg. Den låter også langt bedre enn det meste innen dette konseptet.


Mens vi først er i den moderate enden av produktspekteret kan også trekkes frem at vi fikk se en av de aller første eksemplarene av Zeppelin Mini, lillebror til den imponerende Zeppelin som vi har hatt til test. Uten den innebygde subwooferen til storebror blir det litt mer slankt i nedre regioner, men lyden er fremdeles i tet innen iPod-stasjoner.

Cm-serien har fått mye ros, også av oss her i Audiophile.no. To nykommere CM5 og CM9 kompletterer serien, og toppmodellen gjorde en svært god figur i Hi-fi klubben sine lokaler dag 2. Og utklasset glatt den også vellydende fetter XT8 i designserien.

EN ny high-end subwoofer DB1 ble også omtalt, og custom-install høyttalere i toppklassen har tidligere fått svært rosende omtale av andre redaksjonsmedlemmer i audiophile.no.

 


Dagens overraskelse var unektelig da en Jaguar rullet inn på gårdsplassen til Mogens Dahl instituttet, og lot oss oppleve B&W sin prestigesatsing innen bilunderholdning.

Visst låt det bra. Og ja – bilen var grom.


Cambridge AudioTo herrer fra Cambridge Audio hadde tatt turen over fra England, og viste stolt frem nye komponenter. Nye modeller i budsjett-delen av Azur-serien har kommet til, der både forbedret ytelse og lavere energiforbruk er satt i fokus. I tillegg er det klart forbedret design og finish på disse modellene, med skikkelig volumkontroll i aluminium og mer elegant avslutning av frontplaten.

I CD-spillerne har Cambridge beholdt DACene fra Wolfson, WM8740. I Azur 550C er denne i singelkonfigurasjon, mens den har en twinkonfigurasjon i 650C. Det er også valgbare filtre for bratt eller slak avrulling i toppen.

En ny surroundreceiver nyter også godt av det nye kabinettdesignet, og later til å være utstyrsmessig ajuor med HDMI 1.3c og autooppsett.

Det kanskje mest spennende produktet fra Cambirdge Audio er den kommende Blu-ray spilleren 650BD, som også er en universalspiller som spiller SA-CD og DVD-A. I den moderate enden av prisskalaen blir dette en spennende utfordrer til Oppo.

I den mest kompakte divisjonen har Cambridge Audio to tilnærminger. Den første kalles ganske enkelt ”one”, og er en kompakt alt-i-et boks. Den markedsføres også sammen med Cambridge Audio sine egne høyttlere.

Sonataserien er langt mer raffinert i sin fremtoning, og forsterkeren leveres med iPod-dock som standard!Dali

Dali er vel renommert  for sine store high-end modeller, men likevel var det et par svært små høyttalere administrerende direktør og musikkentusiast Lars Worre la hovedvekten på. Kanskje som en illustrasjon på finanskrisen. Og kanskje fordi dette er modeller som virker spesielt interessante.

  

Dali Phantom Kompass er in-wall høyttalere som også passer for takmontering. Prisen er 5.000,- for paret.

Dali Fazon Zat er små satelitthøyttalere, som kanskje spesielt vil få en utbredelse for veggmontering? Målsettingen har vært å lage gode lyd i et svært kompakt, men tungt og stivt kabinett.

Høydepunktet fra Dali var unektelig Den rykende ferske Dali Mentor Menuett, og er en slags arvtaker etter klassikeren Royal Menuett. Også dette er en svært kompakt høyttaler med beskjedne yttermål, og en 4,5-tommer til å drive mellomtone/bass. Sammen med Denon DCD-2010AE / PMA-2010AE gjorde den et fantastisk inntrykk i et beskjedent lytterom i Åboulevard. Ved lytteplassering i sweetspot ga de et stødig perspektiv kombinert med en musikalsk gjengivelse som er en anelse bløtere enn det man finner i større Dalimodeller med bånddiskant. Prisen for Mentor Menuett er snaut 8.000,- for paret.

 

Sonos

Sonos har fått en sentral plass hos Hi-fi klubben med sitt system for multiroms streaming av musikk.
Den store nyheten som ble demonstrert av europeisk PR-manager Fiede Schillmoeller var en helt ny håndkontroll, som i mine øyne er av et helt annnet kaliber enn forrige modell. Sonos kan også betjenes av iPhone, men Sonos syns det er viktig å kunne tilby en dedikert håndkontroll.


Aftenens konsert

Etter en lang og innholdsrik i foredragsalen dag ble vi minnet om at Hi-fi aldri kan bli noen erstatter for live musikkgjengivelse. I hvertfall gjelder det for musikk gjengitt i den fantastiske intimsalen til Mogens Dahl. Med en høyde som er like stor som dybden ble det en lydopplevelse man sjelden glemmer, og dynamikken understreket av fremførelsen til den kjente Belcea-kvartetten.

Lest 20980 ganger Sist redigert søndag, 07 juni 2020 09:12
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.