tirsdag, 25 juli 2023 09:53

Sony WF-1000XM5 – For The Music

Skrevet av

 

I juni for to år siden lanserte Sony de helt trådløse ørepluggene WF-1000XM4. Nå avdukes en oppdatert versjon i WF-1000XM5.

Sony er kjent for blant annet en ledende støykansellering i sine hodetelefoner og øreplugger, og nå lanseres en ny modell som overtar stafettpinnen etter WF-1000XM4, som kom for drøyt to år siden. Navnepolitikken til Sony er streng logisk, selv om de neppe får noen poesipris for modellbenevnelsene på hodetelefonene. Av samme grunn er de ikke spesielt lett å huske, i hvert fall ikke hvis du har ambisjoner om å memorere den fulle benevnelsen. Men XM5 blant venner går helt fint huske.

For The Music

Trådløse blåtannhodetelefoner av alle kategorier får en lei tendens til å handle litt i overkant om ulike tekniske aspekter, som støykansellering, automatiserte funksjoner, styring og blåtannversjon. Ikke minst gjelder det for modeller fra Sony og Bose, som etter hvert er historiske rivaler i øvelsen «beste støykansellering». Det er derfor gledelig at Sony med sin nyeste inkarnasjon WF-1000XM5 har valgt slagordet «For The Music». For det er tross alt musikk og musikkgjengivelse som er selveste reason d`etre for enhver hodetelefon, enten det er over ear-modeller eller in ear-monitor – populært kalt øreplugger. Og så er det selvfølgelig hvordan modellene yter i praksis som betyr noe, og det håper vi å kunne finne ut ved en senere anledning.

Under dette slagordet For The Music har Sony alliert seg med musikeren Miguel fra San Pedro i California. Han sier dette om de nye XM5:

“Som musikkelsker og musikkskaper, overrasket WF-1000XM5 meg virkelig med tanke på bass, klarhet og generelt dynamisk område. Jeg liker å ha muligheten til å tilpasse og skape min egen lyd, og disse hodetelefonene gir en autentisk musikklytteopplevelse. I tillegg fjerner støyreduksjonen all uønsket støy”, sier Miguel.

Bedre støykansellering

Med WF-1000XM5 hevder Sony at de har oppnådd den beste støykanselleringen på markedet. Dette er selvfølgelig en påstand som kan karakteriseres som å gå høyt ut på banen, men Sony har en track-record på støykansellering som likevel gir troverdighet i påstanden. Vi testet Bose QCE II like før jul i 2022, og de imponerte stort i øvelsen støykansellering som de beste vi har hørt til da. Og om XM5 overgår disse kan vi ikke uttale oss om.

Sanntidslydprosessorer og høyytelsesmikrofoner driver den spesialdesignede driverenheten Dynamic Driver X, og skal ifølge Sony gi bred frekvensproduksjon, dyp bass og klar vokal. Ambisjonen til produsenten er å fordype deg i en lyd som er så god at det føles som om du er i studio sammen med favorittartistene dine.

WF-1000XM5 har nå tre mikrofoner på hver øreplugg, inkludert dual feedback-mikrofoner, som forbedrer lavfrekvent kanselleringsytelse. Dette hevder Sony er deres største fremskritt innen støyreduksjon noensinne, noe som resulterer i at omgivelseslyden fanges enda mer nøyaktig.

Integrated Processor V2 er nyutviklet av Sony, og låser opp potensialet til HD Noise Cancelling Processor QN2e. Kombinasjonen av teknologi kontrollerer de seks mikrofonene, på tvers av begge ørene, for å levere støyreduserende kvalitet som kan tilpasses for å gi den beste ytelsen for ditt miljø.

Evnen til å reprodusere lavere frekvenser skal også være forbedret på WF-1000XM5, takket være den nye Dynamic Driver X. I tillegg har Noise Isolation Earbud Tips et polyuretanskummateriale som reduserer støy i høyfrekvensområdet.

LDAC og DSEE Extreme

LDAC er Sony sin egenutviklede blåtannkodek, og regnes for å være den kodeken som gir den aller beste blåtanngjengivelsen mens vi venter på at Bluetooth Lossless skal komme skikkelig på banen. At WF-1000XM5 støtter LDAC er neppe noen overraskelse, og gir optimale overføringsbetingelser forutsatt at avsender støtter samme kodek, noe de fleste Premium-mobiler med Android etter hvert gjør.

Blåtannversjon er 5.3, som er nyeste utgave. Støttede kodeker er SBC, AAC, LDAC og LC3

DSEE Ekstreme er en DSP som oppskalerer komprimert lyd i sanntid, og har som ambisjon å gjenskape originalsignalet før komprimering. Sony sier selv at dette selvfølgelig ikke er mulig fullt ut, men at de oppnår et resultat som er «pretty close».

Andre nyttige funksjoner

Jeg tror kanskje Sony var først ut med Speak to Chat-funksjonaliteten på over ear-modellen WH-1000XM4, som ble lansert i 2020. Det er en funksjon som gjør at musikken blir mutet eller kraftig dempet når du snakker med andre, og har blitt videreutviklet og implementert på WF-1000XM5

Adaptive Sound Control tilpasser lydinnstillingene til omgivelsene.

Design

Det er ikke krevende å gjenkjenne designtrekkene fra forgjengeren XM4, men WF-1000XM5 har blitt en anelse mer kompakt. Og for mange vil dette designet være en hyggelig opplevelse, ikke minst i den sorte utførelsen med gullfarget mikrofon, og en miks av matt og glossy finish på selve hodetelefonen.

Noice Isolation Earbud Tips kommer i fire forskjellige størrelser, inkludert den ultra-lille SS, slik at du kan velge den størrelsen som passer best for ørene dine. Størrelsen SS er ny på XM5, og kan være et etterlengtet tilskudd for enkelte brukere.

3-dimensjonal lydopplevelse

Like selvfølgelig som at WF-1000XM5 støtter LDAC blåtannkodek er det at de også støtter Sony sitt egenutviklede 360 Reality Audio. I motsetning til Dolby Atmos er dette et 3D-format som er spesielt tilegnet lytting på hodetelefoner, og støttes av strømmetjenestene Deezer og TIDAL.

Ikke like selvfølgelig er det at de også støtter head tracking, en funksjonalitet vi først så hos Apple på dere AirPods Max og AirPods Pro. Den registrerer hodets retning i forhold til lydkildens posisjon, og gir en tilpasset lyd. Denne funksjonaliteten finnes også på Samsung sine Galaxy Buds Pro2 som vi har inne til test.

Lading

WF-1000XM5 støtter QI-lading. Batteritiden er oppgitt til 8 timer, og kan suppleres med 16 timer lading i etuiet. Det er over middels, men ikke enestående. Med 3 minutters hurtiglading kan du spe på med ytterligere 1 time spilletid.

XM5 støtter trådløs QI-lading.

Tilgjengelighet og pris

WF-1000XM5 blir tilgjengelig for kjøp i august 2023 med en anbefalt utsalgspris på 3500 NOK.

Les mer om WF-1000XM5 hos Sony

Sist redigert tirsdag, 25 juli 2023 10:02
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.