tirsdag, 26 mai 2020 13:46

Klassikeren LEAK gjenoppstår med to nye produkter.

Skrevet av

Det klassiske, opprinnelig Londonbaserte selskapet LEAK gjenoppstår etter å ha ligget i dvale i over 40 år. Dette skjer i form av en integrert stereoforsterker og en CD-spiller.

Siden LEAK så til de grader lanserer produkter som til de grader spiller på historiske strenger, ville det vært bortimot uhørt å ha en laseringsartikkel som ikke tar en runde innom selskapets historie. LEAK har fått et nytt liv etter å ha blitt kjøpt opp av IAG Group, som ikke må forveksles med International Airlines Group. International Audiogroup er derimot fra før eier av en rekke klassiske HiFi-selskap, der Wharfdale, Quad Elctroacustics, Mission, Tag MCLarren, Audiolab og Castle Acoustics er på listen.

Også LEAK er på denne selebre listen over klassiske HiFi-selskap, en produsent som har vært «out of Business i over 40 år. IAG kjøpte LEAK allerede i 1996, men uten at de hadde noe produksjon i et kvart århundre.

Harold Joseph Leak

Harold Joseph Leak, grunnleggeren av H. J. LEAK & CO Ltd in 1934 i London døde i 1989. Han startet som en vinhandler på 1920-tallet, men skiftet over til Audiobransjen i 1929.¨

H. J. LEAK & CO Ltd

Den første tiden var det rørforsterkere som sto på menyen, og BBC var en stor kunde. Men rundt overgangen mellom 50- og 60-tallet lanserte de også høyttalere. Leak Sandwitch fikk navnet sitt av membrankonstruksjonen som var en konstruksjon av ekstrudert polystyren i en sandwich mellom to lag aluminium.

Leak Stereo 30 og 70

Leak sin første transistorforsterker ble lansert i 1963, og hadde navnet Leak Stereo 30. Den ble en stor suksess, solgt i over 50.000 eksemplar i løpet av fem år. Den ble etterfulgt av den kraftigere modellen Leak 70 i 1967. Grunnleggeren Harold Joseph Leak trakk seg ut og solgte selskapet mens det var på topp i 1969.

Leak Stereo 130

Når nå IAG Group har blåst liv i merkenavnet LEAK er det helt åpenbart at nettopp de to senste modellene Stereo 30 og Stereo 70 har vært modell for designet til den nye forsterkeren Stereo 130. Her er det opprinnelige designet ivaretatt så til de grader at man på eksteriøret skulle tro at dette er en forsterker fra 60-tallet. Ikke minst gjelder det hvis man velger versjonen med kabinett i valnøtt|.

Men selv om designet og Art Deco skriften i logoen er bevart er dette selvfølgelig en moderne konstruksjon, endog med en digital avdeling, selv om det er en heller klassisk klasse A/B-konstruksjon.

Stereo 130 er utstyrt med et MM-phonotrinn sammen med to andre analoge innganger. Og når vi tilføyer at det også er en coax og to optiske innganger i tillegg til en USB type B inngang forstår vi at det er en DAC om bord.

LEAK selv hevder at kvaliteten på DACen er på høyde med høykvalitets standalone DACer. Holdbarheten av den påstanden skal være usagt, men selve DAC-chipen er en ES9018 Sabre32 Reference, med ESS Technology sin 32-bit HyperStream architektur, og Time Domain Jitter Eliminator. Den kan ivareta PCM-filer med samplerate på inntil 284kHz, og DSD256.

Det er også en Bluetooth mottaker i denne forsterkeren. Den kan forholde seg til både aptX og SBC.

Også HeadFi-entusiaster er ivaretatt med en hodetelefonutgang i fronten. Og også her går LEAK høyt på banen og hevder at denne utgangen er på samme kvalitet som høykvalitets stand-alone hodetelefonforsterkere. Og igjen har vi ingen kommentar til det.

Forsterkeren har en oppgitt effekt på 2x45 watt i 8 ohm. Dette øker til 2x65 watt i 4 ohm.

Leak Stereo 130 fås i et ganske nøkternt metallkabinett, og for drøyt tusenlappen ekstra (vil vi tro) kan du få et lekkert trekabinett som ytterligere understrekerer 60-talls look. Et enkelt valg for mange.

 

LEAK CDT

And one more thing, som Apples Tim Hook ville sagt det – LEAK lanserer også CD-spilleren CDT. Det vil si, som du trolig allerede har gjettet ut fra navnet er dette en CD-transport. Det innebærer at den må få en ekstern DAC til å dekode de digitale signalene. Og så beleilig at den matchende forsterkeren Stereo 130 nettopp har en DAC som i hvert fall LEAK later til å mene er en verdig makker til CDT.

Dette er den første CD-spilleren fra LEAK, siden disse ikke kom å banen før i begynnelsen av 80-tallet. Den har en slot-mekanisme for CD-mating, og har i tillegg avspillingsprogramvare for filer avspilt via USB.

Kompakte enheter.

Både forsterkeren Stereo 130 og CD-transporten CDT er kompakte enheter. Vi snakker ikke om så kompakte som halvbredde, men mer en bredde som er i samme størrelsesorden som linn sine LK-kabinetter fra rundt århundreskiftet. En bredde på 302, eller 326 hvis du velger trekabinett i valnøtt.

LEAK har for tiden ingen norsk importør. Tar du derimot turen til København er HiFi-freaks importør og forhandler.

Les mer om Stereo 130 hos LEAK

Les mer om CDT hos LEAK

 

 

 

Sist redigert tirsdag, 26 mai 2020 14:11
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe