fredag, 20 april 2018 18:31

Plateslipp uke 16 - prøvesmaking

Skrevet av

En ny fredag, med tilhørende slipp av nye plateutgivelser. Mange sterke utgivelser denne gangen, selv om det var lettere å plukke ut noen favoritter!

 

Rim Banna – Voice of Resistance

Rim Banna døde av kreft 24 mars, 51 år gammel. Hun har slitt med sykdommen i 9 år, og fikk blant annet ødelagt det ene stemmebåndet som resultat av kreftbehandlingen. Men de har ikke brakt Rim Banna til taushet, og på denne utgivelsen er det resitering av tekst. Eller «spoken word», som KKV kaller det. Teksten er dikt skrevet av Rim Banna, og temaet er motstandskamp mot okkupasjon av kropp og sinn.

Musikken er laget i samarbeid med Bugge Wesseltoft og Checkpoint 303. En fantastisk spennende sammensmelting av elektronisk musikk, med palestinsk inspirerte klanger.

Lyden er flott, og heftig bassgjengivelse gir en spesiell identitet til Rim Banna sitt musikalske testamente. Og en verdig vinner av Audiophile.no sin første kåring av ukens plateutgivelse!

 

 

 

Arvo Pärt – The Symphonies

Denne uken er det hele tre nye utgivelser fra ECM, og jeg tar for meg to av dem. Vi starter med den mest spennende.

Det er alltid interessant med en ny utivlese med musikk av vår tids mest poulære samtidskomponist. Han har et særpreg og en krystallklar signatur som gjenkjennes blant annet på en miks av særpregede klanger og en ofte repeterende struktur.

The Symphonies er den første utgivelsen der alle hans fire symfonier er samlet. Symfoniene er ikke den musikken han er mest kjent for, og de to første skiller seg også svært mye fra den musikken vi kjenner fra Arvo Pärt. Dette har nok sammenheng med at det dreier seg om tidlige komposisjoner, fra en periode før han hadde utviklet sin særegne stil.

Musikken fremføres flott av NFM Wrocław Philharmonic, og lyden er utmerket.

 

 

 

Duo Gazzana

Duo Gazzana består av søstrene Gazzana, der Natascia spiller fiolin og Raffaella spiller piano. En ekte klassisk duo, med andre ord. Og selv om tolkingene ikke er spesielt moderne, har de en tendens til å spille komponister som har hatt sitt høydepunkt i det 20. århundre.

De har to tidligere utgivelser på ECM, og her finner vi blant annet tolkinger av den smale- og svært spennende og særpregede komponisten Silvestrov.

Denne gangen er det komposisjoner av Ravel, Franck, Ligeti og Messian som tolkes av Duo Gazzana. Verkene av de to første er vakkert fremført, og samtidig svært lite utfordrende. Ligeti sin duo for Violin and Piano er naturlig nok klart mer moderne.

Fremførelsen av Messian sitt verk Thème et Variations er unektelig mitt favorittstykke her. Og Duo Gazzana greier å gi dette stykket en tolking som ivaretar den vakre nerven i komposisjonen.

Lyden på denne utgivelsen holder solid ECM-standard.

 

 

Reggae light fra Sting og Shaggy

Det er mange valg en stakkar står overfor i livet. Et av dem er hvordan man skal forholde seg når en etablert musiker har det litt moro med å utforske et terreng på definitiv bortebane. Man kan velge å fordømme at han ikke oppfyller forventningene. Eller man kan fryde seg over det nyskapende. Og det avgjørende er selvfølgelig om det hele blir utført med stil og kvalitet.

Denne gangen er det altså Sting det gjelder, og han har slått sine pjaller sammen med Shaggy og laget et knippe med Shaggy. Og jeg må innrømme at jeg syns at dette er ok å lytte til. Sting sin vikale prestasjon her er et stykke fra innbarket reggae. Men det er også kvaliteten, det gir musikken en større bredde.

Og så skal det vel samtidig innrømmes at dette neppe er det albumet som vi vil huske Sting for inn i siste halvdel av dette århundret.

 

 

 

Leopold Kozeluch – Cantata for the Coronation of Leopold II

Hva får man hvis man tar Mozart, men koker vekk magien, raffinementet og genialiteten? Det kan vel være så mangt, men et av de riktige svarene er Leopold Kozeluch. Han regnes riktignok av mange for å være beslektet med Beethoven og Schubert, og det kan kanskje stemme for hans senere verker. Men på denne- og forrige utgivelse fra Naxos er musikken som snytt ut av Mozart – riktignok uten sistnevntes magi. Så er det da også musikk skrevet på en tid da denne Tsjekkiske komponisten vanket i Wien, og trasket i Mozart sine fotspor nærmest før Mozart fikk gått ut av dem selv. Blant annet overtok han Wolfgang sin stilling som hoffkomponist for keiser Franz II etter at Mozart døde, og det for dobbel lønn.

Cantata for the Coronation of Leopold II er en parallell til Mozart sin opera La Clemza di Tito. Flott musikk som altså har mye felles musikalsk tankegods med Mozart. Her er det blant annet nest «ordrett» musikalsk sitat fra et tema i Tryllefløyten.

Men la ikke min forsiktige harselas med det musikalske slektskapet med Mozart forlede til å tro at dette ikke er god musikk. Det er til dels storartet, og også fremførelsen til Praha Symfoniorkester er flott.

Lyden er vel litt midt på treet. Flott klangmessig, men ikke plagsomt mye dynamikk.

 

Lest 3731 ganger Sist redigert onsdag, 01 januar 2020 12:25
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.