torsdag, 09 oktober 2014 13:29

Hi-Fi klubben demonstrerer HEOS

Skrevet av

Denon sin nye storsatsing på en utfordrer til Sonos ble i går demonstrert av Hi-Fi klubben. Audiophile.no var til stede i Bergen.

Denon sitt nye multiromsystem HEOS har vært lansert en del måneder, og nå har dette systemet landet i Norge. Det er en ganske offensiv satsing, der det skinner gjennom at Denon tar mål av seg til å utfordre det hegemoniet som Sonos har fått lov til å ha forbausende lenge. Og det er nærmest en naturlov at dersom man skal utfordre den som står på toppen av pallen, må man ha noe mer å fare med enn regjerende verdensmester.

 

 

Vi snakker altså om et multiromsystem der streaming til kompakte aktive høyttalere er hovedingrediensen. En mulig party-mode er også en selvfølgelig bestanddel for en seriøs utfordrer. Men det som utgjør et trumfkort der Denon Heos kan se Sonos i bakspeilet, er integrering mot HiFi forsterkere og AV-receivere. Vi kommer tilbake til dette, etter en gjennomgang av systemet og de seks produktene som foreløppig er tilgjengelig i HEOS konseptet.

 

 

Systemet.

Det nye multiroms streamingsystemet har en del nøkkelegenskaper som Hi-Fi klubben gikk gjennom.

Det gis inntrykk av at Denon har lagt stor vekt på at HEOS skal fremstå som et knirkefritt streamingsystem. Ifølge Hi-Fi klubben er dette en avgjørende årsak til at systemet også er begrenset til 16bit/48kHz. HEOS skal kunne streame over HiFi i inntil 8 soner samtidig og med 100% synkronisering. Det stiller store krav til knirkefri overføring. Og min vurdering er at HighRes oppløsning strengt tatt ikke er maktpåliggende for streaming til trådløse multiromshøyttalere. Men det er likevel unektelig en begrensing at man ikke kan streame de HighResfilene man ellers måtte ha i samlingen uten å nedkonvertere de først.

Spotify Connect er en av bærebjelkene i systemet, og det har den store fordelen at man kan bruke den vanlige SpotifyAppen til betjening. Dette er en helt annen verden enn det man opplever i enkelte AV-Receivere sin egen App for Spotify.

WiMP er foreløpig ikke på plass, men dette skal ha høy prioritet. Denon forespeiler at WiMP, og dermed også Losslessversjonen WiMP HiFi vil være tilgjengelig i form av firmwareoppdatering i løpet av relativt kort tid. Det er ellers fristende å tenke at utbredelsen av WiMP HiFi vil skyte fart etter at søstertjenesten Tidal ble lansert i England og USA.

Airplay er foreløpig ikke tilgjengelig, men det jobbers også med dette. Det ble gitt inntrykk av at Airplay har prioritet etter WiMP.

Bluetooth er noe mer usikkert, og det er vanskelig å tenke seg at dette er tilgjhengelig uten endret hardware – i praksis vil det eventuelt si fremtidige modeller.

Systemet HEOS blir manøvrert av en egen App som er laget for iOS og Android. På spørsmål opplyste Hi-Fi klubben at det også er et PC-program på gang. En veldig god nyhet som trives best med lapptoppen.

 

 

Integrering med HiFi-komponenter.

Nå har vi kommet til det som er den virkelige godbiten med HEOS-systemet, og som gjør at dette er et system som skiller seg fra alle andre multiromsystem med streaminghøyttalere. Denon HEOS kan integreres med samtlige av Denon sine AV-receivere i nyeste generasjon, og de to PMA-modellene som integrerte stereoforsterkere.  Og her er det ikke bare snakk om tilkobling av lyden, men full integrering med styring av Av/På, inngangsvelger og volumkontrollen. Og det bindeleddet som muliggjør denne integreringen heter HEOS Link. Dette er en mangekantet boks til snaue tre tusen, som har både analoge- og digitale innganger, og som både sørger for signaloverføring (PMA-forsterkerne) og for overføring av styringsignaler.

Det geniale med dette er at Denon HEOS dermed ikke bare blir et multiromsystem der AdHoc musikklytting står på dagsorden, men det er også et system som utvider entusiastenes lyttearena. Parallelt med at du sitter i dyp konsentrasjon og finlytter til favorittmusikken på f.eks. en Denon PMA-2020AE, kan den samme musikken streames til kjøkken, soverom og bad – eller der du måtte ønske. Og det uten tidsforsinkelse som ville gitt et uholdbar kaotisk lydbilde i overgangssonene.

Det er ingen tvil om at denne integreringen er en styrke – både for HEOS komponentene og for Denon sine AV-receivere og for Stereoforsterkerne i toppklassen. Og enda bedre blir det ved neste generasjon av AV-Receivere, der det planlegges å integrere HEOS Link.

 

Aktive høyttalere:

Det er tre aktive høyttalermodeller i HEOS -serien. De tre modellene HEOS 3, HEOS 5 og HEOS 7. Det som er felles for alle høyttalermodellene er at de alle har USB-inngang, en stereo minijack-inngang og en nettverksinngang. I tillegg er alle modeller kompatible med WiFi i både 2,4 og 5GHz området.

Den minste høyttaleren HEOS 3 har en prislapp på 2.498,-, og er den eneste modellen som er klart tiltenkt en rolle som par i et stereooppsett. Den har to fulltoneelementer og to effekttrinn.

 

 

Den større modellen HEOS 5 er primært en modell som er tenkt å fungere alene som et kompakt stereooppsett, selv om Hi-Fi klubben i Bergen hevder at også denne modellen fungerer godt som par i et stereooppsett. HEOS 5 har to diskant- og to mellomtone/bass-elementer. Prisen på Heos 5 er 3.398,-.

Den største modellen HEOS 7 koster 4.998,-, og konkurrerer som trådløs høyttaler dermed med den legendariske Zeppelin Air fra Bowers & Wilkins. I tillegg til 2 diskant- og mellomtone elementer har Heos 7 et dedikert basselement.

 

 

I gårsdagens demonstrasjon ble det spilt på de to største høyttalermodellene fra Denon. Og for meg var det da Leonadr Cohen sin ferske «Popular Problems» ble streamet fra Spotify at disse høyttalerne fikk vist sin karakter. Både fordi dette er en innspilling med god lyd, men også fordi det er en plate jeg har lyttet til en del ganger, og derfor har et salgs referanseforhold til. HEOS 7 hadde en imponerende bassgjengivelse, selv om jeg nok syns at nivået er litt i overkant. Dette er noe den deler med sin rival B&W Zeppelin. Prøvelytten avslørte ellers at HEOS 7 også lydmessig er i samme divisjon som Zeppelin, selv om de to gjerne har litt ulik karakter i form av styrker og svakheter. Det var eller mulig å spille HEOS 7 på et overraskende høyt nivå uten at den vist noen tegn til pustebesvær.

Men egentlig imponerte HEOS 5 minst like mye som storebror. Denne hadde også en godt oppløst lyd, og til tross for noe mindre evne til å spille høyt, viste den en kanskje vel så godt balansert klang.

 

 

Det er vel først og fremst stereoperspektiv som er den viktigste begrensingen med det konseptet som ligger i en kompakt streaminghøyttaler på høyt nivå, og det ble rikelig demonstrert da HEON-konseptet ble avspilt via HEOS Link på en PMA-2020AE, med et sett av de ferske Dali Rubicon 6. Dette demonstrerer samtidig at HEOS konseptet i seg selv utmerket kan benyttes i et HighEnd konsept, til tross for at Spotify med sin lossy kompromering i dette tilfellet utgjør en begrensning.

 

 

Denon sitt konsept hadde en god debut i Hi-Fi klubben sine lokaler i C.Sundts gate i Bergen i går. Dette er et system som har gode muligheter til å konkurrere mot Sonus, takket være god lyd og sine muligheter for intergrering med seriøs HiFI og hjemmekino. Vi har allerede gjort en avtale med Hi-Fi klubben sentralt om en grundig test av systemet i kombinasjon med den nye AV-Receiveren AVR-X2100W, og kommer tilbake med en grundig rapport senere.

Les mer om Denon HEOS hos Hi-Fi klubben.

 

 
Lest 4034 ganger Sist redigert fredag, 10 oktober 2014 05:15
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.