mandag, 05 september 2005 23:00

Horten-messen 2005: Bedre og bedre

Årets Horten-messe ble en opptur fra fjoråret. Gjennomgående var lyden på de mange rommene bedre enn på fjorårets messe. Samtidig var der flere høydepunkter å glede seg over. Her får du en fyldig reportasje med godt med bilder fra årets messe.Av Roy Ervin Solstad, 6.september 2005


Antall rom med dårlig lyd var på et minimum, noe av det minst vellykkede var kanskje surround-demoen til Electrocompaniet med Usher-høyttalere tidlig på lørdag. Det skyldtes neppe elektronikk eller høyttalere, men et digert, avlangt rom som var vanskelig å få til. Lyden var dessverre heller rotete. Bedre låt det med Gunnar Brekke sine splitter nye EC-kreasjoner, men aller best lyd fikk EC i naborommet der Gunnar Brekke sitt Martin Loga CLS-oppsett med to ganger fire basser ble foret med EC-elektronikk.

Mange utstillere så ut til å satse på bånd på årets messe, om enn ikke i like stort omfang som Martin Logan-høyttalerne, så var det mange bånddiskanter å se. Selv hjemmesnekrere som Midgard Audio hadde plassert bånddiskanter i sine høyttalere, selv om forsterker- og nå høyttalerbyggeren fra Rakkestad, ikke var den som fikk mest ut av båndene sine. Til hans forsvar skal det dog sies at høyttalerne hans langt fra var innspilt.  

For min egen del var rommet til Ancient Audio fra Polen en av de store positive opplevelsene på Horten-messa i 2004. Polakkene hadde skaffet seg tilgang til det samme rommet i år også, og nok en gang leverte deres utstyr varene.  

Med Lector Grand cd-spilleren med innebygget forforsterker som sendte signalene videre til et par 300B-rørbestykkede monoblokker, ble godlyden formidlet til publikum med de svært lekre Holography-høyttalerne. Prisen på 48.000 kroner kan kanskje avskrekke, men lydmessig virket de små boksene med bånddiskantene akkurat så gjennomsikte som navnet skulle tilsi.    
På andre siden av gata, hadde Norsk Lyd og Bilde (ikke bladet) tatt med seg de danske høyttalerene Eben. Oslo-firmaet disponerte to rom på messa, og med elektronikk fra Audiopax og Emm Laboratories var det mange som lot seg imponere av lyden. Søndag ble også Roar Moens største Symphonic-høyttalere montert opp, med gode resultater.Høyttalermakeren på Sørlandet var for øvrig skuffet over rommet han hadde fått tildelt på årets messe. Særlig mer enn ti kvadratmeter var det ikke, og det ble litt i minste laget for hans nyeste kreasjoner i Symphonic-serien. Minstemann en 2,5-veis-konstruksjon, måtte derfor loddes om, og på messa ble den spilt uten det nederste bass-elementet. Lyden var derimot mer enn OK, selv uten det ekstra fundamentet i bånn. Et fundament som uansett hadde blitt for mye av det gode i et så lite rom. Lørdag ettermiddag koblet han sågar ut hele settet, og koblet i stedet opp de minste gulvstående høyttalerne han produserer, Basic 310. Til prisen på 3800 kroner paret, tror jeg det skal godt gjøres å få noe særlig bedre lyd.  

Noen som var enda mer misfornøyd med rommet sitt, var Norsk Hifi-Center i Mjøndalen. Rommet de egentlig hadde fått tildelt var en avart av speilsalen, så firmaet til Halvar Rostad fikk ordnet seg et lokalet litt lenger oppe i sentrum av Horten. Der var imidlertid både størrelsen og lyden ypperlig, og søndag formiddag var det i hvert fall godlyd å høre fra et par meget lekre Triangle-høyttalere. Elektronikken var italienske Lector CDP-7TL, en cd-spiller jeg tidligere har hatt den store fornøyelse av å prøve i eget oppsett. Til under 25.000 kroner spiller den forrykende godt.  


Den samme spilleren stod i oppsettet til McIntosh Nordic. Selskapet med base i Danmark er skandinavisk importør og distributør for en rekke kjente og vellydende merker. Lørdag ble det spilt på BAT for- og effektforsterker, den nevnte cd-spilleren fra Lector og høyttalere fra finske Amphion. Finnene kan finish, og nær sauna-temperatur på grunn av stekende sol utenfor vinduene, verken så eller hørtes ut til å bry Xenon-høyttalerne nevneverdig. Lyden var absolutt av de bedre på messa.   Hos PM Audio var det (som vanlig) også mye godlyd å høre. Nytt i år var Metaxas-forsterkere som var så blanke at de kunne tatt sommerjobb som speil, dersom noen hadde hengt dem opp på høykant på veggen. Litt slam i bånn manglet nok i forhold til fjorårets lyd, men strengt tatt er det bare pirk. For lyden var storslagen og ikke minst musikalsk.  

Det kan man dessverre ikke si om Hifiklubben som spilte på B&W 802 Diamond-høyttalere foret med elektronikk fra Classé. Utseendemessig var det ikke mye å klage over, lydmessig noe av det mest kjedelige på hele messa. Etter min mening spilte det hifi, ikke musikk.  

Høyt oppe på den lydmessige skalaen kom derimot det lille importfirmaet Audiofoni fra Karmøy. Ove Sandhåland og kameratgjengen fra Rogaland fikk nok en gang fram godlyd fra italiensk-konstruerte, men tsjekkisk-produserte Xavian XN-360-høyttalere. Resten av lydkjeden bestod av DK Design sin nye toppmodell på forsterker-siden, og en toppmatet cd-spiller fra Monrio.   Jeg hadde også gledet meg til å høre ACT2-forforsterkeren fra Conrad-Johnson, men høyttalerne fra Peak-Consult og cd-spilleren og effekttrinnet fra Edge, fikk ikke smilet til å gå helt rundt, slik jeg hadde håpet. Flott, bevares, men ikke like voldsomt imponerende som da jeg hørte ART-forforsterkeren fra samme produsent tidligere i år.  

Heller ikke VR-4SR-høyttalerne fra Von Schweikert traff helt i lytterommet Audio Design hadde sammen med Audiofreaks. Bassen ble litt for voldsom, men i et bedre rom har jeg tro på at de amerikanske høyttalerne kan spille meget godt.Noe som definitivt spilte meget godt, var Compass-høyttalerne fra Usher. De om lag 100 kilo tunge beistene til nesten 1000 kroner kiloen, er mine kandidater til ”best-in-show”. Uansett musikk vi foret de med, så slukte de alt sammen uten å mukke, med en diskant som fikk meg til å glemme å savne Magnepan-høyttalerne mine, og en bass som fikk meg til alvorlig å lure på et aldri så lite høyttalerbytte.Flere andre må også nevnes i positive vendinger, blant annet Raymond Celius sine dipole høyttalere og cd-spiller med innebygget forforsterker. Tross et rom med en nesten ekstrem etterklang, var det lett å høre at Celius har minst et par ess oppe i ermet. Forhåpentligvis klarer han å få satt utstyret i produksjon.  

SteReoFil sine Tannoy-høyttalere spilte lekkert, men kanskje litt i snilleste laget for mine ører. Lekre var uansett de bittesmå Autograph-høyttalerne som ble vist fram i Norge for første gang.Audio Solution hadde et rimelig bra rom, og med Wavac-forsterkere, Moon cd-spiller og Sonus Faber Guarneri høyttalere kunne man ikke feile. Resultatet var også en av messa sine aller beste rom, lyd- og utseendemessig.  

Hos Norsk Lyd og Bilde var det også mye snadder, både på elektronikk og høyttalersiden. De danske høyttalerne fra Eben med sine bånddiskanter låt strålende, så lenge de ikke ble presset altfor hardt i de ikke helt optimale rommene (for å si det forsiktig). Særlig de største modellene led under dette. X-2 derimot spilte glimrende, og elektronikken fra Gamut, Audiopax og Emm Lab var det ikke mye i veien med.  

Ingenting var galt hos Høium og Hifi-guiden heller. Førstnevnte med den integrerte cd-spilleren/forforsterkeren fra dCS, mens sistnevnte spilte på relativt rimelig elektronikk fra Eastern Electronics. Begge med lyd å sikle etter.  

Spennende var det også å se Midgard Audio sine blodferske høyttalere. Med delepriser på ca. 40.000 burde det spille bra,og det gjorde det også, på tross av at de på langt nær var ferdig innspilt. Jørn Rune Kviserud kan tydeligvis langt mer enn å lage ICE-forsterkere.  

DIY-rommet synes jeg var en lydmessig opptur, men innholdsmessig nedtur i forhold til i fjor. Nedtur fordi flere av produktene var nøyaktig de samme som vi så på messa i 2004. Lyd-Interiør stilte derimot med noen høyttalere med drøssevis av elementer, men de var nok snillere med ørene enn øynene, for særlig lekre var ikke høyttalerne. Det var derimot Rolf-Inge Danielsen sine HFLS-1 høyttalere, men de var dessverre ikke koblet opp da jeg var innom rommet deres.  

Men den største blomsterbuketten skal uten tvil arrangørene ha, som har skapt Norges desidert beste messe for to-kanals musikkgjengivelse. Så til Terje Nilsen i Audio Aktøren, Jørgen Gustavsen i Dacapo Hifi og medhjelperne deres: Fyll noe godt i glasset, sett på noe god musikk i anlegget, og ta dere noen dager fri. Det har dere jaggu fortjent.  

Hva synes du om messen? Bli med og diskutér årets messe her!

Sist oppdatert : 06.09.2005 18:15:0

Lest 6704 ganger Sist redigert tirsdag, 19 januar 2010 13:27