Friday, 02 October 2020 13:28

KAYA S12 - tidenes minste modell fra Vivid Audio får nyskapende innvendig demping

Written by

Vivid Audio er kjent for høyttalere med et unikt design. Og siste familiemedlem er ikke noe unntak, selv om det er produsentens minste kreasjon til nå.

Det er fort gjort å smile overbærende ved første møte med en av Vivid Audio sine høyttalermodeller. Klappe den forsiktig på hodet og tenke «ja-ja lille venn, det var da morsomt å hilse på deg». Jeg gjorde det selv, helt til den begynte å spille musikk…

Dette var i Roald Mickelsen sin forretning Renaissance Audio på Støletorget i Bergen, et åsted for utallige store lyd- og musikkopplevelser etter at de flyttet fra sine lokaler i Bergen Sentrum.

Laurence Dickey

For dette er kreasjoner som ikke primært er konstruert for å se morsomme ut. De er konstruert av Laurence Dickie, mannen som tidligere har fått æren for å konstruere B&W sine Matrix-kabinett og Nautilus høyttalere. Og sistnevnte konstruksjon er vel en slags designmessig stamfar til Vivid Audio sine høyttalermodeller. Laurence Dickie er sjefskonstruktør hos denne produsenten som designer sine produkt i England, og produserer dem i Sør-Afrika. Og selv om design er et element Laurence Dickie er opptatt av, er han opptatt av å understreke at designet primært er drevet av ingeniørkunst.

KAYA S12

Vivid Audio har tre serier – GIYA, KAYA og OVAL. Og det er i den mellomste serien nykommeren S12 befinner seg. Den går inn som produsentens til nå minste modell, og er en ganske kompakt 2-veis stativhøyttaler. Som modellnavnet antyder har den et kabinettvolum på 12 liter, men det har ikke hindret Laurence Dickie i å benytte en eksponentielt konisk rørbelastet refleks som opprinnelig ble utviklet for flaggskipmodellen GIYA G1. Til å benytte seg av dette reflekssystemet benytter Vivid Audio en nyutvilet long-throw 100mm C100D. Diskantelementet er det den samme 26mm-driveren som benyttes i hele serien til Vivid Audio.

Omni-Absorber

Nå har vi kommet til den mest interessante delen. For en liten uke siden publiserte vi en nyhetsartikkel om den nye KEF LS50 Mate og Wireless II. Og hovednyheten i disse oppgraderte modellene var Metamaterial Absorption Technology, en slags labyrintkonstruksjon av kunststoffmateriale som har som formål å absorbere innvendige refleksoner i kabinettet. Og KEF introduserte denne teknologien i sine innstegsmodeller, i stede for den vanligste varianten å lansere i flaggskipmodeller, for så å etter hvert introdusere teknologien i rimeligere modeller.

Og i KAYA S12 gjør Vivid Audio noe av det samme. Det vil si, de utvikler et nytt konsept kalt Omni-Absorber, og de introduserer det i en ny modell som er produsentens aller minste kreasjon. Men selv om oppgavene til Omni Absorber er mye av det samme som i KEF sin MAT, er det veldig forskjellige måter å løse det på. I tilfellet KEF blir lyden fanget i en labyrint, er Vivid Audio sin løsning en kompleks tredimensjonal innvendig struktur som samtidig må passe på at konstruksjonen sin Q-verdi blir ivaretatt.

Vivid Audio KAYA S12 kan leveres i fargene Piano Black, Pearl White og Oyster Matte. Og mot et pristillegg kan de også leveres i en farge etter brukerens ønske. Den kan bestilles med spesialdesegnede stativ, eller du kan bestille egne veggfester separat.

Produsentens spesifikasjoner for KAYA S12

Configuration 2 way 2 driver system
Cabinet material RIMCast Polyurethane
Cabinet colour Piano Black, Pearl White, Oyster Matte
Bespoke colour Available on request
Drive units HF: D26 – 26mm tapered tube loaded alloy dome
LF: C100D – 1 x 100mm alloy cone
Bass loading Exponentially Tapered Tube enhanced bass reflex
Sensitivity 87dB @ 2.83VRMS at 1m on axis
Nominal impedacnce (Ω) 8 Ohm (5,3Ohm Min)
Frequency range (Hz) 45 – 25,000 Hz (-6dB)
First D26 Break Up mode: 44,000 Hz
Harmonic distortion < 0.5% over frequency range at 1W
(2nd and 3rd harmonics)
Cross over frequencies (Hz) 3
Recommended amplifier power 25W – 125W
Loudspeaker dimensions 400 mm (H) x 237 mm (W) x  254 mm (D)
Net weight 6 kg
Shipping dimensions 480 mm (H) x 250 mm (W) x 270 mm (D)
Shipping weight 8 kg (each)

 

Norsk Audioteknikk har opplyst at pris i Norge anslås til kr.68.990,- pr. par.

Les mer om KAYA S12 hos Vivid Audio

Last modified on Saturday, 03 October 2020 08:08
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.