Saturday, 24 October 2015 08:14

Audio Research servert hos Renaissance Audio

Written by

 

Mono AS og Renaissance Audio hadde forent sine krefter sist onsdag, og presentert stor lyd fra HighEnd forsterkere fra Audio Research. Vi var til stede.

 

 

Det blir alltid en opplevelsesrik begivenhet når Roald i Renaissance Audio arrangerer «konsert» på Støletorget i Bergen. Håndplukkede komponenter, vakker musikk på gode innspillinger og en behagelig atmosfære blandet med innsiktsfull presentasjon er en utrolig farlig cocktail. Best å legge igjen de heftigste kredittkortene hjemme...

Denne gangen var det HighEnd-produsenten Audio Research som fikk hovedfokus. Den amerikanske produsenten har laget HiFi siden 1970, og opparbeidet seg ganske tidlig en posisjon blant de ypperste forsterkerprodusentene av rørbaserte konstruksjoner. For få år siden ble Audio Research innlemmet i Fine Sounds Group, noe som indirekte førte til at Mono AS fikk muligheten til å overta agenturet i Norge tidligere i år. Og som Simen i Mono uttrykte det – «det er ikke noe man sier nei takk til…».

 

 

Denne kvelden var det rigget opp to parallelle oppsett. Det som nok må betraktes som hovedoppsettet var en kombinasjon av forforsterkeren Audio Research SP20 til 99.000,- og effektforsterkeren Audio Research Referense 75SE, utstyrt med KT150-rør. Prisen på denne 75-watteren er 99.500,-. Dette forsterkersettet var tilkoblet et par Sonus Faber Amati Futura, noen formidable høyttalere som vi hadde fornøyelsen av å lytte til også forrige gang Mono hadde et arrangement sammen med Renaissance Audio. Den gangen spilte disse høyttalerne til 240.000,- sammen med Devialet forsterkere, så en sammenligning med dette settet fra Audio Research lå i luften.

 

 

Det andre oppsettet besto av den ferske integrerte forsterkeren Audio Research GSi75, som i tillegg til MM/MC-RIAA også har innebygget DAC som kan spille både PCM og DSD. Sistnevnte forhold førte til at CD-spilleren i oppsettet ble benyttet kun som drivverk, i motsetning til det første oppsettet der det ble benyttet analoge utganger. GSi75 stiftet vi bekjentskap med for først gang på Hortenmessa i år, der de fikk fornøyelsen av å drive et par Klipschhorn hjørnehøyttalere.

Som høyttalere sammen med Audio Research GSi75 hadde Roald valgt et par V1 fra Vivid Audio sin ovale serie, til ca. 65.000,-. Man kan mene hva man vil om designet på disse høyttalerne, men det veldig fort gjort å undervurdere de. Både på grunn av størrelsen, og siden de har et veldig ukonvensjonelt utseende. Men tidligere smaksprøver både på Støletorget og senest hos N.A.T. på årets Hortenmesse har ført til at den undervurderingen er et tilbakelagt stadium for mitt vedkommende.

 

 

Jeg tror det er få andre aktører som er i stand til å trekke så mange tilhørere til et HiFi-arrangement som Roald. Fremmøtet denne kvelden var omtrent på nivå med en intimkonsert med et klassisk- eller jazzensemble – omtrent som en fulltallig skoleklasse.

Audun og Simen fra Mono innledet med en presentasjon av Audio Research, og redegjorde for en del av de aktuelle produktspektrene fra produsenten. Deretter overtok Roald som konsertmester, og loset oss gennom lytteseanser med velvalgt musikk inne mange sjangre.

 

 

Audio Research SP20 og 75SE spiller på Sonus Faber Amati Futura

I første økt var det oppsettet med Sonus Faber og Audio Research SP20 / 75SE som var i ilden. Etter en innledning med Janis Ian fikk vi høre flere spor fra Solveig Slettahjell sitt flotte album Silver. Og nettop dette albumet var spesielt interessant å få høre i denne settibngen, siden det ble avspilt også på demoen med de samme høyttalerne i vår, da sammen med Devialet 400. Og selv om det er en risikosport å foreta lydsammenligninger med noe du har hørt for over et halvt år siden, er det likevel fristende å tenke at det låt enda et hakk mer hudløst denne kvelden i oktober.

Arne Domnerus sitt album Jazz at the Pawnshop har vi også hørt før, om enn neppe så flott som på dette oppsettet. Etter Pie Jeso avsluttet det fantastisk flotte albumet Sera Una Noche første økt på oppsettet med Sonus Faber.

 

Audio Research GSi75 spiller på Vivid Audio V1

Selv om lyden unektelig var enda bedre fra oppsettet med Sonus Faber, var det likevel dette oppsettet med Vivid Audi V1 som overrasket mest. Delvis fordi forventningene til Sonus Faber var skyhøye, men også fordi V1 gjorde en formidabel jobb. Det er alltid vanskelig å vite hvem som har hovedæren for et godt resultat i et hurtig møte med produkter der du ikke får mulighet til å teste sammen med andre komponenter, men Roald hevdet at den flotte kraften som forsterkeren fra Audio Research leverer er veldig viktig for disse høyttalerne som man noe nølende kan karakterisere som stativhøyttalere.

I hvert fall gjorde det samme albumet Sera Una Noche en fantastisk figur på GSi75 / V1. I et forhastet øyeblikk tenkte jeg at perspektivet var enda bedre enn på SF-oppsettet, men ble fort bevisst at det selvfølgelig hadde sammenheng med at min lytteposisjon nå var tilnærmet ideell – i motsetning til da denne innspillingen ble spilt på Sonus Faber.

Manu Katche sin Neighbourhood er en gammel kjenning, og gjorde en svært flott figur på V1. Det samme gjorde mer av Slettahjell sin Silver, som også her fremsto med en helt enestående transparens.

 

 

 

En stor takk til Audun, Simen og Roald for enda et fremragende arrangement som bidrar til å minne oss om at utsøkt HiFi egentlig handler om store musikkopplevelser.

 

 

 

Read 8783 times Last modified on Sunday, 12 January 2020 18:42
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.