Sunday, 01 October 2023 12:24

TEST: Magnetar UDP900 – Den nye kongen av UHD-spillere Featured

Written by

Magnetar var et totalt ukjent produktnavn for et år siden. De dukket opp rundt nyttår med to HighEnd 4k UHD-spillere, og vi har hatt toppmodellen på test.

Innhold:

VAKUMET ETTER OPPO

REAVON.NO

MAGNETAR UDP800

DESIGN OG FINISH

FJERNKONTROLL

UTGANGER

INNSTILLINGER FOR ANALOGE 7.1-UTGANGER

Bassmanager

Avstand/delay

Level trim

Nedmiksing

IKKE WIFI

SONEFRI

OPPSETT OG BETJENING

DAC

VI SPILLER FILM

Top Gun Maverick

Tenet

VI SPILLER MUSIKK

KONKLUSJON

 

Den 9. august kunne vi melde om to nye 4k UHD-spillere fra det Hong Kong-baserte selskapet Magnetar. Og i mellomtiden har det skjedd to ting – minstemann UDP800 vant prisen EISA HOME THEATRE DISC PLAYER 2023-2024 noen dager senere, omtrent samtidig med at vi fikk utlevert Norges første testeksemplar av toppmodellen UDP900 til test.

Men vi spoler litt tilbake, for like etter nyttår i 2023 ble denne verdensnyheten lansert, etter at ryktebørsen hadde surret litt omkring Magnetar i slutten av 2022. Det var UDP800 som ble materialisert først, litt inn på nyåret, og det er en spiller som ligger på litt under halve prisen av toppmodellen. Og bare for å ha det ryddet av veien først som sist – dette er entusiastspillere for dem som er ute etter det heftigste av 4k UHD-spillere.

Og hvis du lurer på hva Magnetar betyr, kan jeg avsløre at vår venn Google leder oss til informasjon om at det er benevnelsen på en nøytronstjerne med et ekstremt sterkt magnetfelt. Og så kan jeg tilføye at den samme Google fik hjertet mitt til å få litt hikke da den viste at våre utmerkede skribenter Arve og Stig Arne har skrevet om Magnetar allerede for inntil ti år siden. Men det viste seg selvfølgelig å være nynorskversjonen av «magneter»…

VAKUMET ETTER OPPO

Vi husker alle Opp-spillerne, og det vakuumet som oppsto etter at de overraskende kunngjorde at de ville legge ned produksjonen av Blu Ray-spillere og konsentrere seg om mobiltelefoner, som de forresten også er veldig bra på.

For to år siden dukket Reavon opp med en erstatter. Det vil si det var egentlig to erstattere, for også denne produsenten har (hadde) to modeller – UBR-X100, og toppmodellen UBR-X200 som vi hadde på test rett etter at den kom til Norge. Og etter et drøyt halvår kom det enda en modell, UBR-X110, som hadde den viktige tilføyelsen til UBR-X100 at den støtter SACD. For noen av oss kan det lett være en gamechanger.

REAVON.NO

Og det er nettopp den norske Reavon-importøren som nå også har fått det norske agenturet for Magnetar. Her er det John Berge, som også er redaktør for det utmerkede Kinomagasinet og Videomagasinet i JB forlag. Og nei, du får ingen scoop-pris for å resonere deg frem til hva «JB» i JB forlag står for. Men jeg kan tilføye at John Berge i tillegg er en ihuga James Bond-entusiast, og har sikret seg 007 i registreringsnummeret på bilen sin.

MAGNETAR UDP800

Vi nevnte innledningsvis at Magnetar har to modeller. Den «minste» modellen er altså den som fikk Eisa sin pris for 2023-2024, og er en litt nedskalert utgave av toppmodellen UDP900. Eller, egentlig oppleves det som riktigere å snu på det, og definere UDP900 som en oppskalert versjon av UDP800, for UDP800 er i seg selv en toppspiller, som konkurrerer med Reavon UBR-X200 om å være konge på haugen. Helt til UDP900 kommer brutalt inn og ødelegger moroa. HighEnd kannibalisme kalles det av noen.

For heller ikke UDP800 er noen pingle, med sine 8 kg på strømpelesten. Vi får inntrykk av at den viktigste forskjellen mellom UDP800 og UDO900 er at det er satset enda mer på lyddelen i UDP, noe som også gjorde at undertegnede prioriterte en test av flaggskipet fremfor den mer overkommelige UDP800. Men på en annen side kunne det åpenbart vært en interessant duell mellom UDP800 og den litt dyrere UBR-X200. Det kan derfor ikke utelukkes at vi ber om en test av UDP800 også når vi har fått hodet over vann kapasitetsmessig.

I mellomtiden kan du kose deg med produsentens hovedspesifikasjoner for UDP800 her:

 • Universal Disc Player - Ultra HD Blu-ray, Blu-ray, Blu-ray 3D, DVD Audio/Video, Compact Disc 
 • BD-Live/BONUSVIEW
 • HDR10+
 • Dolby Vision
 • 36-bit Deep Colour/”x.v.Colour”
 • Dual HDMI Output
 • Video Adjust
 • Backlite Remote Control
 • DLNA
 • Fast boot
 • Multimedia -avspilling (MKV, FLAC, DSD, AIFF, JPG)

 

DESIGN OG FINISH

Allerede i emballasjen får man bekreftet at dette er et premium-produkt. Og da er det for så vidt ikke selve hovedemballasjen jeg sikter til, selv om den også er høyst tilfredsstillende, og gir god og sikker beskyttelse. Men derimot er den eksklusive plysj-bagen noe jeg ikke har støtt på tidligere, og trigger godfølelsen. Og gir også bekreftelsen om at man har investert i et eksklusivt produkt, helt til man litt slukøret kommer på at dette bare er et lånt testeksemplar.

Magnetar UDP900 er en svært ruvende figur, og har en betydelig større byggehøyde enn lillebror UDP800. Og vekten er også den desidert høyeste jeg har opplevd på en universalspiller. Med 15,5 kg mer enn dobler den vekten på Reavon-X200, og er også bortimot dobbelt så tung som UDP800. Og også den gamle helten Oppo BDP-205 hadde «bare» en vekt på rundt 10 kg.

Og så kan man selvfølgelig innvende at vekten ikke betyr all verden, men det er unektelig en indikasjon på at stabilitet og vibrasjonsfri drivverk er godt ivaretatt. Og så er det uomtvistelig litt stas også da med en spiller der man kan være 100% trygg på at den ikke blåser vekk dersom vinduet er åpent. Eller at den ikke blir dyttet bakover når man trykker på eject-knappen. Eller forover hvis man kobler til litt trange RCA-kabler.

Kvaliteten på chassis er også utmerket, og det gjelder også for terminalene på baksiden. Dette blir supplert av en veldig logisk og ryddig strukturering av de ulike terminalene.

Frontplaten har også en utsøkt finish i børstet aluminium, og domineres av den diagonale fargesettingen som noen liker, mens noen av oss andre også kunne levd helt greit med en ensfarget utførelse i en av de to aktuelle fargene.

Det skal likevel fremheves at denne strukturen gir litt mening når man blir oppmerksom på at det sorte partiet øverst til høyre samtidig dobler som et display.

FJERNKONTROLL

I møtet med fjernkontrollen forsterkes premiumfølelsen, og da snakker vi primært om materialvalg og vekt. Den er også veldig elegant i designet, og overgår Reavon-kontrollene med god margin.

Likevel har jeg ønske om noen forbedringer i layout, for den er ikke veldig oversiktlig for oss som har passert 67, og +2,0 i lesebriller. Spesielt kunne jeg tenkt meg at volumknappene var mer fremhevet – nyttig for den som bruker ARC med CEC-linking av kontrollsignaler. Og så er den litt kresen på visuell sikt mellom fjernkontroll og spiller.

UTGANGER

Dette er en av de virkelige styrkene med UDP900, for det er rikelig med både analoge og digitale utganger. Vi starter med de analoge utgangene, der det generøst nok er en egen avdeling for stereoutganger, med både balanserte- XLR-utganger og gedigne ubalanserte RCA utganger. I tillegg er det et eget sett med dedikerte analoge 7.1-utganger med tilhørende DAC-chip, og dette er for så vidt litt for spesielt interesserte, som jeg selv må defineres som. For jeg har hatt to eksemplar av en Linn Kinos, som i mangel av HDMI-innganger var avhengig av analoge multikanals-innganger for å fungere med f.eks. multikanals SACD. Vi kommer ellers tilbake til detaljer knyttet til 7.1-inngangene i neste avsnitt.

Det er ellers både optisk og coax digitalutganger, i tillegg til en USB B-utgang som kan sendes til en USB-DAC. Men det er selvfølgelig HDMI som er den primære digitale overføringen av både lyd og bilde i vår tid, og dette er det to av, der den ene er forbeholdt Audio. Enkelte kan også ønske seg HDMI-inngang som toppmodellene fra Oppo hadde, men da er vi igjen tilbake i avdelingen for spesielt interesserte, for dem som ønsker å kunne benytte bildeprosesseringen i UDP900 for eksterne kilder.

En USB A-kontakt er også på plass, og det samme gjelder for vår gamle venn RS232. I fronten finnes det dessuten en 6.3mm hodetelefonutgang, og den ble flyktig forsøkt med et sett Focal Elear og Focal Elegia, og en Sennheiser HD650 med godt resultat.

INNSTILLINGER FOR ANALOGE 7.1-UTGANGER

Analoge 7.1-utganger er også til stede på Reavon UBR-X200, men på UDP900 er setup-menyen svært mye bedre utstyrt for å ivareta disse. Og da er det noen essensielle hovedelement som er til stede.

Bassmanager

For det første har UDP900 bassmanager, der du parvis kan definere om høyttalerne skal defineres som large eller small. Defineres de som small, vil bassen bli sendt til store høyttalere eller subwoofer dersom den er til stede. Du kan i tillegg definere delefrekvensen.

Avstand/delay

Avstand til høyttalerne kan også defineres, og dette er avgjørende for å få et riktig tidstilpasset lydbilde. Avstanden gir en korrekt tidsforsinkelse for signalet til den enkelte høyttaler, og jeg har selv opplevd at dette gjør en stor forskjell på et korrekt tilpasset lydbilde. Her er det viktig å være klar over at et signal som når frem tidligere enn et annet også oppleves som dominerende i forhold til det som ankommer en anelse senere.

Level trim

Den siste faktoren er nivået, som må balanseres mellom de ulike høyttalerne. Også dette er selvfølgelig et viktig element for at lyden skal bli korrekt justert.

Nedmiksing

Det er også mulig å definere nedmiksing i setup-menyen, fra f.eks. 7.1 til 5.1, eller til stereo.

På moderne AV-receivere og prosessorer er det vanligvis en auto-setup med målemikrofon der alt dette blir ivaretatt automatisk basert på målinger. Det kan kanskje gi enda mer presise innstillinger, særlig av avstand/tidsforsinkelse. Men på en annen side syns jeg at det er en nyttig øvelse å være gjennom disse innstillingene manuelt, så man får en riktig forståelse av disse faktorene.

Uansett er disse omfattende innstillingsmulighetene i menyen en viktig forutsetning for å kunne få en god bruk av analoge 7.1-signaler overført til en receiver eller prosessor.

IKKE WIFI

En kontakt på baksiden som vi ikke nevnte i avsnittet om inn-/utganger er nettverkskontakten. Den gjemte vi til dette avsnittet, fordi den er ekstra viktig siden UDP900 ikke har WiFi. Dette er ikke noe du trenger i daglig bruk, men er nyttig å ha ved softwareoppdateringer. Dermed er du avhengig av å enten ha kablet nettverkstilkobling, eller du kan laste ned oppdateringen på en minnepenn.

Det er også en annen mulighet med UDP900 som kan tenkes å kreve daglig bruk av nettet, og det er avspilling av filer fra et hjemmenettverk. Dette støttes med NFS, DLNA og SAMBA/CIFS. Jeg har ikke prøvd ut denne muligheten i testen.

SONEFRI

Magnetar UDP900 er sonefri, både for Blu-Ray og for DVD. Metoden er oppgitt i den medfølgende brukermanualen, men jeg vil ikke gjengi den her – bare vise at den er enkel å benytte ved å taste en spesiell tallkode. For BD kan du velge mellom region A, B eller C.

OPPSETT OG BETJENING

Vi var innom setup-menyen i avsnittet om 7.1-innganger, men bare i en spesiell sammenheng. Generelt kan sies at menyen har veldig god og tiltalende grafikk, og har veldig kjapp respons. Det er også en ryddig struktur i menyen

Spilleren har en egen Dolby Vision Mode, og støtter både Dolby Vision og HDR10+, og gir også mulighet for oppskalering til 4k.

DAC

UDP900 har en velutviklet lyddel, og der vet vi at DACen er viktig. Her er det en ESS9038PRO som gjør jobben i stereo, mens de analoge 7.1-utgangene har en egen dedikert DAC der ESS9028PRO er chipen som tar seg av dekodingen. Og sammen med balanserte utganger og støtte for DSD64/128, DSD64 multikanals lyd og PCM i inntil 192kHz/24bit gir det et godt utgangspunkt før lyttetesten.

VI SPILLER FILM

Men først er det film som står på menyen. Og da må vi selvfølgelig ty til 4k UHD-skiver for å få et godt inntrykk av kapasiteten.

Top Gun Maverick

En av mine mange guilty pleasures er at jeg har sansen for Tom Cruise som skuespiller, og det gjelder ikke minst i fjorårets utgivelse Top Gun Maverick, som er en oppfølger av en av Cruise sine tidligste meritter fra 1986. Og her får vi servert Tom Cruise på sitt beste, som innebærer at han ikke er på sitt mest bråkjekke, som vi også har opplevd på enkelte filmer.

op Gun Maverick har støtte for både Dolby Atmos og Dolby Vision, men i denne testen ble den avspilt i stereo via HDMI ARC til en Linn Selekt: Edition Hub med en helt eventyrlig lyddel. Men Dolby Vision ble det utbytte av, og gjengivelsen har en utrolig flott dynamikk i bildene. Krystallklare bilder og en utrolig flott oppløsning dominerer.

Tenet

På Tenet fra 2020 er det John David Washington som er primær skuespiller, og også han gjør en god figur. Og ikke minst er videokvaliteten glimrende, selv om jeg ble enda mer imponert av Top Gun Maverick.

Men konklusjonen er vel uegentlig uansett at videokvaliteten er as good as it gets, før vi eventuelt skulle forville oss over i 8k.

VI SPILLER MUSIKK

I musikkavspillingen forsøkte jeg både den digitale HDMI-utgangen avspilt via en LG OLED55C8 til HDMI ARC på tidligere omtalt Linn Selekt: Edition HUB. Dette er en blodtrimmet modulær strømmeforsterker med en ekstra påkostet DAC-modul som bare den øker prislappen med 40 tusenlapper, og gir den beste digitallyden fra et apparat jeg har hatt på min testbenk. Det ble for øvrig spilt på et par A-HA A35 Heritage, en spennende toveis-konstruksjon basert på en gammel SEAS-konstruksjon med en 10-tommer i bunn som også var inne til test, og som er til skriving i skrivestuen «as we speak».

Dette ble da også avspeilet i testen av UDP900, og ga en glitrende lydforestilling med både CDer, Blu-Ray og SACDer, avspilt i stereo. Dette er altså i kombinasjon med en digital forforsterker/DAC som overgår alt jeg tidligere har testet, men den gode nyheten er at lyden gjengitt via de analoge utgangene fra UDP900 ikke ligger langt bak, og da med signalet sendt til en analog forforsterker.

KONKLUSJON

Magnetar UDP er en forrykende god UHD-spiller, trolig den beste du kan få i dagens marked. I hvert fall hvis du er ute etter en spiller som samtidig er en glitrende god lydavspiller. De som konkurrerer med Magnetar er for tiden Sony, LG og Panasonic, og selvfølgelig den franske Reavon, med sine tre modeller. Jeg har bare testet toppmodellen til Reavon og en rimelig Sony UBP-X700 som jeg selv eier, og av disse er det bare Reavon-UBR-X200 som er i samme liga. Men selv den må melde pass på flere punkt for Magnetar UDP900. Det gjelder lyd, menyer, fjernkontroll og ikke minst finish.

Skal du ha det beste som er å få av 4k UHD-spillere er det vanskelig å komme forbi Magnetar UDP900. Men da må du samtidig være villig til å betale 42 tusenlapper for moroa!

Veil. pris for Magnetar UDP900 er NOK 42.000,-

Les mer om UDP900 hos den norske importøren
Les mer om UDP900 hos Magnetar

Read 3628 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.