Wednesday, 05 April 2017 09:35

BeoSound Shape – et fundamentalt nytt lydkonsept fra B&O

Written by

Bang & Olufsen har oppfunnet stereoanlegget på nytt. Det ligner ikke på noe vi har sett av lydanlegg før, og som ren bonus blir det god lyd også når det ikke spiller…

Vi er vant med at Bang & Olufsen går helt egne veier når det gjelder design, og en del tekniske løsninger. Denne gangen har de gått lenger enn langt, og har skapt et helt nytt lydkonsept.

 

Hexagon moduler

Den bærende ideen er at oppsettet bygges av sekskantede moduler med målene bxhxd = 36,4 (diagonalt) x 32,0 x 11,1 cm. Disse kan kombineres i utallige varianter og størrelser.

Det er tre typer moduler – høyttalermoduler, forsterkermoduler og akustiske moduler. Minimumskonfigurasjonen må som et minimum ha to høyttalermoduler og en forsterkermodul, mens den øvre grensen er på 11 forsterkermoduler og 44 høyttalermoduler.

Forsterkerne i en forsterkermodul yter 8x80 watt, og har naturlig nok klasse D konstruksjon.

I høyttalermodulene befinner det seg en ¾ tommers diskant, og en mellomtone / bass på 5¼ tommer. Disse har aktiv drift via to av forsterkerne i forsterkermodulen.

Den tredje modultypen er de akustiske modulene, der det skjuler seg dempematerialer bak fronttrekket. Disse dempemodulene har egentlig to ulike funksjoner. For i tillegg til at de bidrar til å skape en større matrise som kan ha en dekorfunksjon på veggen, bidrar de til å gi en akustisk demping av rommet. Og denne dempingen har selvfølgelig en positiv funksjon på romakustikken også når anlegget ikke spiller.

BeoSound Core er en slags signalhub, som kan skjules inni en av modulene. Denne gir mulighet for en rekke kablede tilkoblinger til systemet, i tillegg til det som gis mulignet for via WiFi. Sistnevnte støtter Chromecast og AirPlay, Spotify Connect og Bluetooth. En fordel med at BeoSound Core er modulær, er at det er lett å oppdatere til fremtidige standarder for signaloverføring.

Den trådløse WiFi-løsningen gir også mulighet for å la BeoSound Shape inngå som en del av et B&O multiromsystem.

B&O har laget et sinnrikt modulært skinnesystem, som skal gjøre det enkelt å montere på veggen. Skinnesystemet kan sette sammen på gulvet i den konfigurasjonen man ønsker seg på gulvet, før det monteres samlet på veggen.

 

 

 

Band on the wall

BeoSound Shape er ikke primært beregnet for audiofile som liker å sitte i sweetspot for å nyte et pinpoint stereoperspektiv. Bang & Olufsen har skapt et konsept som de kaller Band on the wall, som er en oppmiksingsalgoritme beslektet med Pro Logic. Intensjonen er å gi et lydbilde som fungerer i hele rommet, også hvis du beveger deg, og har dermed et langt større naturlig bruksområde enn stuen i en bolig. Møterom, vestibyler og andre rom der folk er samlet er naturlige bruksområder. B&O hevder at vokalen er plassert i senter med instrumenter plassert på hver side, uansett hvor du befinner deg. Vi ser frem til muligheten for å høre hvordan dette fungerer i praksis.

En forutsetning for at algoritmen Band on the wall skal kunne benyttes, er at oppsettet består av minst fire høyttalermoduler.

 

Farger og design

Modulene er designet av den danske designeren Øivind Alxander Slaatto, som driver Slaatto Design. Han har tidligere designet B&O sin særpregede BeoPlay A9, og har mange arbeider for Louis Poulsen Lighting og Le Klint.

Fronten på modulene kan fås i 10 ulike farger, og i flere ulike stoffkvaliteter. Disse fargene er tilgjengelig:

  • Black
  • Infantry green
  • Purple Heart
  • Brown
  • Pink
  • Brazilian Clay
  • Parisian night blue
  • Wild dove green
  • Moss green
  • Dark blue

 

Prisen på de enkelte enhetene i BeoSound Shape er ikke kjent enda, men Bang & Olufsen antyder at et standardoppsett vil koste fra ca. 35.000,-, uten at det er definert hva som ligger i et standardoppsett.

 

Les mer om BeoSound Shape hos Bang & Olufsen

 

 

 

Last modified on Friday, 10 January 2020 12:09
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.