Thursday, 25 May 2023 19:22

Naim NAIT 50 – tilbakeblikk på begynnelsen, med ansiktet vendt forover

Written by

Naim har 50-års jubileum i år. Det markerer de ved å bygge en jubileumsmodell som peker tilbake mot opphavet, i 1973 eksemplar selv om NAIT 1 ble lansert i 1983.

Man skulle kanskje tro at Naim sin første forsterkerkonstruksjon var en integrert, med andre ord en NAIT. For Naimentusiaster og en del andre velinformerte er fullstendig klar over at NAIT står for Naim Audio Integrated amplifier. Men den første Naim-forsterkeren var en effektforsterker med benevnelsen NAP 160, og det var den som ble lansert i 1973, tett fulgt av forforsterkeren NAC 12. Mens den kanskje mer kjente NAP 250 kom i 1975.

Naim NAIT 1

Det var først i 1983, ti år etter at Naim ble grunnlagt av Julian Vereker at NAIT 1 så dagens lys. Og dermed også selskapets første integrerte. Den var en kontroversiell konstruksjon, og fikk karakteristikken one of the most controversial and famous integrated amps in the history of HiFi.

Effekten var ikke noe å skryte av, selv etter at NAD hadde banet vei for laveffektforsterkere med sin 3020. NAIT 1 hadde en oppgitt effekt på 13 watt i 8 ohm, og strakk seg opp til 19,5 watt i 4 ohm. Og også på andre områder var- og er Naim fremdeles kjent for å gå sine egne veier, med Din-terminaler og store eksterne strømforsyninger.

NAIT 1 kom i to hoved-versjoner med det samme ikoniske designet, og for kjennere er det den aller første utgaven med rød diode på høyre side som er den ekte ur-NAITen. NAIT 1 hadde ellers en liten balansekontroll i form av et mikro-ratt, som kunne justere +- 3dB til hver side. Ingen tonekontroller, og det er et annet av Naim sine varemerker – en dyd som ellers har blitt omfavnet av mange audiofile.

Nyere NAIT

NAIT 2 kom i 1988, en forsterker med tilsvarende formfaktor som opphavet, og den samme beskjedne effekten. Det var først i 1993 det skjedde drastiske ting, med en effekt på 30watt og en form som ligner på de mer moderne Naimene i Classic-serien.

NAIT 5 kom i århundreskiftet, og markerte starten på den nye, mer moderne designlinjen med det som samtidig er Naim sitt varemerke i utseende. Og i perioden etter dette har Naim fulgt opp med flere NAITer og SuperNAITer

Naim NAIT 50

Med jubileumsmodellen NAIT 50 har Naim laget noe som ved første øyekast kan se ut som en eksakt kopi av den første ikoniske NAIT 1. Ser man nøyere etter vil man oppdage at der balansekontrollen satt befinner det seg nå en 6,35mm jack-inngang for hodetelefoner, med en tilhørende potent hodetelefonforsterker som yter 1,5 watt i 16 ohm, hentet fra NSC 222. Og hvis du lar blikket streife videre mot høyre vil det fort slå deg at en inngang merket «stream» neppe var noe du fant på en NAIT 1 fra 1983. Og skulle du la blikket gli enda litt til, vil du se at LED-lyset nå er hvitt, i stedet for rødt eller grønt på de to repektive inkarnasjonene av NAIT 1. Og byggekvaliteten er en helt annen enn på NAIT 1, med anodisert aluminium front og bakpanel, og en volumkontroll i massivt metall, i motsetning til den plastvolumkontrollen som satt på NAIT 1.

Også effekten er det skjedd noe med, for den er sånn cirka doblet fra 13 til 25 klasse A/B-watt i 8 ohm, og følger opp med 40 watt i 4 ohm og 60 watt i 2 ohm. MM-phonotrinnet er helt nytt, og skal ifølge Naim gi den velkjente Naimlyden.

På baksiden vil du også oppdage at Naim holder fast på sin arv, med to sett DIN-innganger, i tillegg til en RCA-inngang for platespiller med MM-PU.

Naim importeres av Multirom AS

Les mer om jubileumsmodellen NAIT 50 hos Naim

Last modified on Thursday, 25 May 2023 19:32
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.