Tuesday, 11 October 2022 19:41

Made by Google – stor produktlansering med Norgespremiere for Pixel

Written by

Torsdag ettermiddag braket det løs over hele verden. Og ikke minst i Høyhallen ved Akershus festning, hvor Google Norge hadde invitert presse og partnere til et lanseringsshow.

Lanseringen denne ettermiddagen var noe vi har sett komme i lengre tid, men hadde også en stor overraskelse. At Google skulle lansere en ny generasjon mobiltelefoner i høst har vel vært like forutsigbart som at høstfargene etter hvert melder sin ankomst. Og også at disse ville få navnet Pixel 7 og Pixel 7 Pro har både vært forutsigbart og grundig omtalt i lengre tid i internasjonale media. Og omtrent like sikre har vi vært på at denne lanseringen av Pixel-mobilene har vært irrelevant for Norge, siden verken vi eller andre skandinaviske land har tilhørt det utvalget av nasjoner der Google sine Pixelmobiler har vært solgt via offisielle kanaler.

Google Pixel til Norge

Men fra og med i høst er det historie, for Google har utvidet sitt nedslagsfelt med 5 nye land, og inkluderer nå også Norge, Sverige, Danmark, Nederland og India. Det at Google Pixel nå blir distribuert i Norge er selvfølgelig en veldig stor nyhet, noe som ble markert med spesielt inviterte nøkkelpersoner på lanseringen. For i tillegg til at Erik Gunset Sønsterud - CEO i Elkjøp Nordic og Stein-Erik Vellan – adm. dir i Telia Norge bidro i lanseringen som aktører i distribusjonsleddet hadde visepresidenten i Google sin mobildivisjon tatt turen fra California. Nanda Ramachandran svarte på spørsmål fra pressen i etterkant av den digitale presentasjonen som gikk synkront over hele verden.

De modellene som inngår i Google sitt sortiment av Pixel i Norge er selvfølgelig de to modellene som ble lansert torsdag, og i tillegg PIxel 6a som har blitt lansert tidligere i sommer.

Økosystem

Før vi fordyper oss i de nye Pixelmodellene er det tid for å fortelle om at Google er et eget økosystem som er i skarp konkurranse med tilsvarende økosystem fra Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi og fler. Og nettopp for Google som startet som et softwareselskap og som er uten konkurranse i søkemotor der dette et ekstra viktig moment.

Dette ble også vektlagt under presentasjonen torsdag, og sammen med de nye Pixel-telefonene ble det vist frem Pixel Buds Pro, Pixel Wach og Pixel Tablet. Vi kommer tilbake til disse i etterkant av presentasjonen av mobiltelefonene

Pixel 7 / Pro

Google presenterte altså to nye PIxel-modeller – Pixel 7 og Pixel 7 Pro, der sistnevnte er en flaggskipmodell. For de som ikke er så kjent med Google Pixel-mobiler har disse historisk vært kjent som en slags dark horse blant toppmodeller. De har ikke nødvendigvis lagt helt i tet i spesifikasjonskappløpet, men har scoret høyt på et eget design, god kvalitet, godt brukergrensesnitt og ikke minst et kamera som tar gode bilder.

Årets modeller er designmessig en litt forsiktig oppgradering av fjorårets Pixel 6, og den mest iøynefallende forskjellen er at det tverrstilte kamerabåndet nå er i metall, mens det på Pixel 6 var i glass. Dette er en virkelig elegant detalj, som fremhever modellenes premiumfølelse.

Det er ellers virkelig gjennomført design og finish på disse mobilene, som også har en bakside i glass, og med en kamerabump som henger sammen med kantlisten i aluminium, et elegant designelement.

De nye modellene kjører på Android 13, og Google lover oppgradering i 3 år, og sikkerhetsoppgraderinger i 5 år.

Avanserte kamerafunksjoner

Kameraet er forbedret i forhold til forrige generasjon, og det er et skille mellom Pixel 7 og Pro-modellen, der sistnevnte har 3 kameraer mot 2 i Pixel 7.  Sistnevnte har mulighet for opptil 8x med Super Res Zoom, mens du med kan få opptil 30x på Pixel 7 Pro med Pixel Pro Zoom. Kunstig intelligens (AI) er involvert i kamerafunksjonen ved at det blir kombinert bildeutsnitt fra de ulike kameraene. Og med funksjonen Macro Focus kan du bruke Pixel 7 Pro for å ta bilder av motiv bare tre centimeter unna.

En funksjon kalt Guided Frame lar blinde og svaksynte ta selfie med en kombinasjon av lydveilledning, visuelle animasjoner med høy kontrast og haptiske signaler.

Også videodelen byr på nyheter. Cinematic Blur skal gi mulighet for filming av videoer i kinostil, med dybdeuskarpet skapt med AI. Også 10 bits HDR er tilgjengelig.

Google er også stolte av Real Tone, som de hevder gir presis og autentisk gjengivelse av alle hudtoner. En egen Unblur funksjon skal gi mulighet for å fjerne bevegelsesuskarphet både på nye og på eldre bilder som lastes opp til mobilen, og Magic Erase gi deg mulighet for å fjerne uønskede eller forstyrrende objekter i bildet.

Tensor G2

Chipen i de nye Pixel 7 / Pro er Tensor G2, en videreutvikling av forrige modell. Denne ser speielt optimalisert for AI, som er en av grunnpilarene i Pixel sine mobiltelefoner.

Også sikkerhet er prioritert i Pixel 7, og begge de nye modellene får en integrert VPN-løsning senere i år uten ekstra kostnad. Det skal gjøre at nettaktiviteten er sikret uansett hvilken app eller nettleser som benyttes.

En nyhet som vil verdsettes av mange er at Pixel nå også har Face Unlock, sammen med fingeravtrykkscanning. Dette var en mangel på Pixel 6 / Pro

Pixel 7 eller Pixel 7 Pro?

Selv om det meste på Pixel 7 og Pixel 7 Pro er liket er den noen områder med tydeligere forskjeller. Skjermen er en av disse områdene, og der Pro varter opp emd en 6,7-tommers skjerm med 120Hz refreshrate og en oppløsning på 1440x3120 og 512ppi, har grunnmodellen Pixel 7 en skjerm på 6,3 tommer med 90Hz refreshrate og en oppløsning på 1080x2400 med en ppi på 416.

Som tidligere nevnt har også Pro-modellen bedre kamera, mad 3 objektiver og optisk zoom opp til 5x og en hybridzoom opp til 30x. Den har også den spesiell makro funksjonen. Det er også forskjell på utførelsen på metallet i kant og på kamerabåndet, og her kan det faktisk tenkes at enkelte vil foretrekke den matte aluminiumen i standardmodellen framfor den glossy overflaten på Pro.

Prisen på Pixel 7 er satt til 6.990,- med 128GB Ram, mens Pixel 7 Pro ligger på 9.490,- med samme mengde RAM. En hyggelig nyhet for oss i Norge er at det prosentvise tillegget for Pro er betydelig mindre her enn i EU, for ikke å snakke om i USA. Der må du ut med 50% pristillegg for Pixel 7 Pro over grunnmodellen.

Les mer om Pixel 7 hos Google

Les mer om Pixel 7 Pro hos Google

Pixel 6 A

I tillegg til at de to nye modellene Pixel 7 og 7 Pro har kommet til Norge, har Google også tatt inn Pixel 6A, en modell som ble lansert tidligere i sommer, og som er en økonomi utgave av Pixel 6. Den har en 6,1-tommers skjerm med 60Hz refershrate. Denne har en noe enkleere finish med plast bakside, med er et godt kompromiss for den som ønsker å begrense investeringen til 4.990,-.

Les mer om Pixel 6a hos Google

Vi har fått låne alle de tre modellene som har kommet til Norge, og kommer tilbake med en test der vi sjekker ut hva de er gode for, og hvilken modell som er det beste kjøpet.

Pixel Buds Pro

Dette er et sett øreplugger som kommer som en oppgradering i forhold til Pixel Buds A-serie. De har ANC, og en 12mm dynamisk transducer. QI-lading gir komfortabel daglig bruk, og touchkontroll for styring av musikk og volum.

Pixel buds Pro ble lansert internasjonalt i sommer, og kommer til Norge nå sammen med de nye mobilene. De får en veil. pris på kr. 2.399,-

Les mer om  Pixel Buds Pro hos Google

Pixel Watch

Også Google sin nye klokke fikk mye oppmerksomhet på lanseringen. Det er en klokke som startet oppveksten som en Fitbit treningsklokke, men som har vokst seg til en av de mest velskapte smartklokkene på markedet, selv om skjermen er litt mindre enn mange av konkurrentene.

Den kommer med mange ulike varianter av klokkereim, og i mione øyne ser de enkle reimene mest elegante ut. En spesiell mekanisme for utskifting skal gjøre at du enkelt kan skifte mellom ulike reimer.

I første omgang blir ikke Google Pixel Watch til Norge.

Les mer om Pixel Watch hos Google

Pixel Tablet

For mange var det kommende Pixel Tablet den mest spennnede nyheten torsdag ettermiddag. Det var egentlig ikke nettbrettet i seg selv som fascinerte, for det fikk vi ikke vite så mye om. Nettbrettet alene skiller seg neppe veldig mye ut fra nettbrett flest, bortsett fra at det vil få en Tensor G2 chip.

Det er det tilhørende stativet som er et skikkelig Columbi egg, for det er en skråstlilt holder med ladefunksjon, docking og innebøygde høyttalere som gjør at dette får en multifunksjon, og gir mulighet for at et nettbrett får en betydelig større brukstid.

Den dårlige nyheten er at Pixel Tablet ikke kommer før 2023. Vi har allerede begynt å glede oss…

Last modified on Tuesday, 11 October 2022 20:33
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.