mandag, 03 august 2020 14:20

ANMELDELSE: The Night Manager – John le Carré i moderne inkarnasjon

Skrevet av

The Night Manager er basert på en av John le Carré sine romaner, den første etter at den kalde krigen offisielt ble avblåst. Han overtok stafettpinnen etter Ian Flemming fem år før James Bond-forfatteren la inn årene, og har allerede oversteget hans liste med spionromaner med god margin.

TV-serien The Night Manager kom ut vinteren 2016, og har vært sendt som påskekrim på TV2 i 2016. Den har versert i varianter med både 6 og 8 episoder. HBO har for få uker siden lagt ut varianten med 8 episoder i sitt tilbud, og dermed gjort serien dagsaktuell. Og en så velskapt serie er det vanskelig å forbigå i stillhet.

Men det har blitt foretatt betydelige tilføyelser etter at John le Carré satte sitt siste punktum i Nattportieren. Det var David Farr som skrev om historien tilpasset nyere tider, og den danske regissøren Susanne Bier har regien.

Vi blir kastet ganske brått inn i historien under oppseilingen av den arabiske våren i februar 2011, i en scene der den altoppofrende Nattportieren Jonathan Pine spilt av Tom Hiddleston, gjør det han kan for at hotellets gjester skal føle seg trygge og komfortable under de urolighetene som Hotel Nefertiti ufrivillig blir en del av. Hans oppofrelse strekker seg langt ut over stillingsbeskrivelsen til en nattportier, ikke minst når det involverer vakre og forførende kvinner som han av natur lett lar seg distrahere av.

Jonathan Pine sine tilbøyeligheter når det gjelder kvinner som han slett ikke burde innlate seg med skaper problemer for denne sjarmøren mer enn en gang, og et av hans senere eventyr blir et gjennomgangstema i resten av serien.

Men vi har flere interessante karakterer her. Richard Roper er bad guy nr. 1, selv om heller ikke han var blant de som sto bakerst i køen når sjarmfaktoren ble utdelt. I serien spilles han av Hugh Laurie, som kanskje er aller mest kjent fra serien House. Roper er kjent som en totalt kynisk våpenhandler, og er årsaken til at den ellers fredsommelige Nattportieren Pine, som for øvrig har en ganske heftig militær historie bak seg lar seg overtale til å la seg verve som MI6-engasjert infiltratør i Roper sitt imperium.

Angela Burr er en annen interessant karakter her. Ikke fordi hun er en fotsoldat i mellomsjiktet i engelske MI6, men fordi hun er den nærmest perfekte ulv i fåreklær, og spilles fantastisk av Olivia Colman, kjent fra den uortodokse engelske krimserien Broadchurch. Hun er kanskje seriens aller mest imponerende skuespiller, og må etter hvert navigere blant korrupte kolleger på en måte som overbeviser.

Elisabeth Debicki har en sentral rolle som Jed, Roper sin utkårede, og gjør en god figur, men uten å direkte imponere. Det gjør derimot Tom Hollander i rollen som Corky, en tvers gjennom usympatisk nestkommanderende i Roper sitt kongedømme som Pine aldre greier å overbevise. Hollander spiller Corky på en mesterlig måte.

Serien greier på en overbevisende måte å holde nerven i et skiftende scenario, der vi omsider ender tilbake på Hotel Nefertiti i Kairo etter skiftende og naturskjønne opphold både i Sveits, Devon og på Mallorca.

Skulle jeg likevel sette et par små spørsmålstegn, må det være om Hugh Laurie virkelig overbeviser i karakteren som den kyniske Roper, og om Tom Hiddleston fyller casanova-delen av Jonthan Pine bedre enn han overbeviser som elitesoldat i Bond-klasse.

Uansett ønsker du neppe å gå glipp av denne uhyre velspilte serien der flott filming er en bonus.

Lest 4736 ganger Sist redigert mandag, 03 august 2020 19:20
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.