lørdag, 12 oktober 2019 14:06

Easy Rider i 4K og Dolby Vision – en ikonisk film fyller 50 år.

Skrevet av

For 10 år siden kom en 40-årsjubileumsutgivelse av Easy Rider på Blu-Ray. I år er det dermed 50 år siden denne legendariske kultfilmen kom, og dertil hørende en 50-års jubileumsutgivelse på 4k UHD Blu-Ray. Og for oss som har rundet 60 år er det selvfølgelig ikke noe som kan forbigås i stillhet.

I 1969 ble Easy Rider utgitt, og den ble snart en kultfilm som nevnes i samme åndedrett som den enda mer legendariske Woodstock-festivalen. Hippie-kultur er ryggeraden i begge deler, kanskje enda mer i Easy Rider enn i Woodstock. Filmen handler om to bikers spilt av Dennis Hopper og Peter Fonda, som cruiser rundt i USA på hver sin chopper, og i gjensynet med filmen kan jeg fremdeles huske noe av drømmen og frihetsføelsen de scenene skapte, selv hos en Kristiansunder som aldri har satt sine bein i en Harley, bare kastet lange blikk… Ellers er en ung Jack Nicholson også et verdifullt bidrag til at dette er en severdig film.

Musikken er også viktig, og for det storartede bandet Steppenwolf med John Kay i spissen ble nok filmen en ytterligere boost av karrieren med de to låtene The Pusher og Born To be Wild. Men også Henrix, The Band og The Byrds har soundtracks i denne filmen der den opprinnelige ideen til Peter Fonda var at Crosby Stills Nash & Young skulle lage musikken.

I nå kommer altså en jubileumsutgave på 4k UHD Blu-Ray. En 4k versjon med Dolby Vision er tilgjengelig på iTunes Movies. Og sjølv om dette med god margin er langt bedre enn tidligere versjoner jeg har sett, er det et stykke igjen til det beste. Jeg får faktisk inntrykk av at HDR med Dolby Vision er et viktigere bidrag enn 4K – oppløsningen bærer innimellom preg av å være begrenset.

Uansett – dette er svært severdig. Og for oss som husker filmen fra `69 er det ikke til å komme utenom at den må absorberes.

Lest 2344 ganger Sist redigert søndag, 08 mars 2020 18:05
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.