Monday, 31 December 2007 23:00

Pioneer DV-600AV – en ulv i fårikål

Written by

Pioneer har alltid vært en produsent som har levert skarpskodde kandidater når det skal tevles i øvelsen DVD-avspilling. Vi har stiftet nærmere bekjentskap med den største av budsjettspillerne.

Skrevet av Karl Erik Sylthe, januar 2008

Helt siden DVD-Audio og SA-CD gjorde sitt inntog like etter århundreskiftet har Pioneer alltid vært en ….ehhh…pioner når det gjelder å levere rimelige universalspillere. I perioder har de faktisk underbydd nest laveste tilbyder med halve prisen. Og selv om det ikke lengre er like unikt med en spiller som leverer HiRes analogt ut til 2 store lapper, er Pioneer fortsatt i tet hva gjelder utstyr i forhold til prislappen. En USB-inngang i fronten som gjør at du kan spille fra MP3-spiller eller andre USB-kilder understreker at DV-600AV er bevepnet til tennene. Men blir det for mye utstyr til at kvaliteten er ivaretatt? Det skal jeg forsøke å finne et svar på her.

Pioneer DV-600AV kom litt sent sist sommer, og avløste forgjengeren DV-696AV – en spiller Arve har stiftet bekjentskap med. Med en veil. pris på snaut to tusen er 600AV den tredje minste spilleren i familien, og den rimeligste modellen som spiller HiRes av den gamle skole. Tar vi en kjapp vurdering av de ytre attributter på denne modellen, er det ingen ting som peker i noen som helst annen retning enn ren budsjettklasse. Med en vekt på under to kilo bør man være tilbakeholden med å åpne vinduet i urolig vær. Og det som kunne vært tilløp til slimline-eleganse med sitt svært slanke design blir brutalt spolert av et mylder av skrytelogoer for alle de formatene den behersker.

Plateskuffen har heller ingen plagsomt sofistikerte bevegelser, men får likevel godkjent prisen tatt i betraktning. Og mekanisk støy er ikke fraværende, selv om jeg absolutt har opplevd mer støyende spillere selv i langt høyere prisklasser. Støynivået er på et nivå der mange ikke vil merke noe p.g.a. avstand. Mens de som sitter nær spilleren og er følsomme for støy, kanskje ber tenke seg om to ganger før et kjøp. Støyen er for øvrig ingen utpreget drivverkstøy, hvis vi ser bort fra sjaltebevegelsene i innledningsfasen for DVD-video. Det bærer mer karakter av en slags viftestøy, som ikke forsvinner helt før apparatet går i standby.

Fjernkontrollen er egentlig et relativt hyggelig bekjentskap. På ingen måte noe sofistikert, og bakgrunnsbelysning mangler. Men dette er budsjettklassen, og i forhold til forventningene er den godt over pari. God signalstyrke i kombinasjon med en relativt bra byggekvalitet og oversiktlig layout i en fjernkontroll som er ganske god å holde, gjør at man lett bærer over med at fargebruken kunne vært mer sensuell.

Husket jeg å nevne at setupmenyen er veldig tiltalende, ved at den er transparent over video, og at alt unntatt de grunnleggende innstillingene kan justeres "i fart"?

Video

Denne spilleren oppkonverterer til 1080p, og selv om dette etter hvert ikke er oppsiktsvekkende selv i budsjettklassen, er det god kvalitet på signalene som leveres. Dette gjelder for øvrig både analoge signaler via component, og digitalt via HDMI. For få år siden var denne kvaliteten utenkelig selv for betydelig dyrere spillere. Og i dagens marked skal du ganske høyt opp i mellomklassen før bildekvaliteten blir vesentlig bedre. 

HDMI 1.3

Og mens vi er inne på HDMI – den virkelig godbiten her er at spilleren har HDMI 1.3. I kombinasjon med kompetansen innen SA-CD og DVD-Audio gjør det at denne spilleren kommer i en kategori den i skrivende stund er alene om. Det er en budsjettspiller som kan overføre DSD (SA-CD) via HDMI. Det krever riktignok at du har en receiver som er i stand til å ta imot disse signalene, men de har jo som kjent også begynt å strømme på. Det at man kan overføre HiRes via HDMI fra en budsjettspiller er et virkelig kjærkomment fenomen for mange, siden du dermed overlater de lydmessige krevende oppgavene til den kostbare receiveren du likevel har investert i. Vi har også tidligere hatt muligheter for digital overføring via iLink eller Denon-link, men det har alltid vær relativt kostbare spillere som har hatt denne muligheten. Og da har de gjerne en påkostet audiodel uansett. Her gis altså mulighet for en lydkvalitet fra SA-CD via HDMI som hører hjemme i helt andre divisjoner enn budsjettklassen. Det avhenger av kvaliteten på receiveren. For øvrig kan du i oppsettmenyen velge om du vil overføre DSD ukonvertert, eller som PCM. Og selv om signalet i mange tilfeller ender sine dager med å bli konvertert til PCM i receiveren uansett, er det greit å kunne velge.


Det er også et tilleggsmoment med dette å kunne overføre SA-CD via HDMI. Det gir mulighet for å benytte romkorreksjon også for multikanals SA-CDer. Og så er det jo langt mer tilfredsstillende å kunne foreta alle lydinnstillinger på et sted, vanligvis assistert av auto-oppsett i receiver som sikrer presisjonen.

Og i praksis ble det da også en utrolig god forestilling av SA-CD, for anledningen overført digitalt til en Sony STR-DA5300ES inne til test i mitt sekundæroppsett ”Småscenen”. Sonyen konverterer nok DSD-signalene til høyoppløst PCM, men det bekymrer mindre. Viktigere er det at aller spor av den budsjettspilleren er sporløst borte, og i tillegg har STR-DA5300ES sin gode romkorreksjon og nøyaktige kalibrering av høyttalerposisjoner full uttelling sammen med generelt høy lydkvalitet. En større samling godbiter med SA-CD fra 2L og Linn Records ga en veldig flott lydopplevelse.

Analog 5.1 light.

Men denne spilleren er også utstyrt med analoge 5.1 utganger for analog overføring av surroundsignaler. Og her var det flere overraskelser. For det første mangler det nivåtrim for de ulike kanalene. Dette er såpass uvanlig at jeg saumfarte menyene mange ganger for å finne de, men forgjeves. Dermed har Pioneer skjøvet ansvaret for dette viktige aspektet over på surroundreceiveren, og flertallet av receiverne bare trekker på skuldrene når de får en sånn oppgave. Gain-justeringen omfatter vanligvis ikke 5.1-inngangen, det er spillerens jobb. Hvis du har tenkt å kjøpe denne spilleren for å benytte den analoge 5.1-utgangen må du altså forsikre deg om at du har en uvanlig begavet receiver.

Den andre overraskelsen var ikke mindre vesentlig. Jeg fikk et lite forvarsel da jeg pliktskyldig leste i manualen før utprøving. Der sto det noe sånt som at innstilling av avstander og lignende ikke kunne foretas når et apparat var tilkoblet via HDMI. Jeg regnet med at dette bare var en uhyre klossete oversettelse – at disse innstillingene (selvfølgelig) ikke har innvirkning på digitale signaler overført via HDMI.

Men neida, da jeg hadde koblet til prosjektor via HDMI og skulle foreta alle innstillingene i oppsettmenyen, var alt som har med multikanals lydinnstillinger ”disabled” (hva sier dere om ”grået ut” som en akseptabel oversettelse?). Ikke før jeg nappet ut HDMI kabalen fra DV-600AV og overførte bilder via component fikk jeg tilgang til multikanalslyd ut via analoge 5.1-utganger. Dette var en gedigen kalddusj, og nervøse fingre begynte å tukle med det røde kortet. I tolvte time ble det likevel oppdaget at situasjonen kan unngås ved å stoppe overføring av lyd via HDMI i oppsettmenyen. Dette løser problemet. Eneste gjenstående ulempe bortsett fra hodebryet p.g.a. at bruksanvisningen ikke nevner dette med et ord, er at de som har en for gammel utgave av HDMI på receiveren til at SA-CD kan overføres, heller ikke kan benytte HDMI til annen digital lyd dersom de vil ha tilgang til SA-CD. Men det krever bare en coax eller optisk digitalkabel i tillegg.

Etter at HDMI-lyd var deaktivert fikk jeg altså justert 5.1-lyden. Også her er det noen begrensinger, men de er ikke større enn vanlig i denne prisklassen. Frontkanalene har bare parvis delay, og ingen avstand kan ha større verdi enn L/R front. Men det kanskje viktigste er ivaretatt – individuell delay for høyre- og venstre surroundkanal. Dette er spesielt viktig, fordi disse høyttalerne i praksis ofte er utsatt for stor usymmetri i plasseringen.

Lydkvaliteten via analoge utganger.


Innledningsvis var spilleren oppkoblet i mitt hovedanlegg ”Hovedscenen”, hvor utprøving av analoglyden ble foretatt. Det passet veldig bra at prosessoren i dette oppsettet, en Linn Kinos har gain-trim også av signalet via analog 5.1-inngang. Dermed var ikke mangelen i Pioneerspilleren noe problem her. 

Med noen utvalgt SA-CDer var det en prestasjon litt over forventningen. En anelse kulde i klangbalansen, og ikke allverdens presisjon. Men likevel veldig klart godkjent, tatt i betraktning at vi tross alt snakker om to tusen i en spiller som har så veldig mye annet den også skal kunne beherske.

I stereo måtte jeg børste støvet av min riktig gamle referanseskive – Haugtussa av Lynni Treekrem. En vanvittig bra utgivelse signert Jan Erik Kongshaug. Og selv denne rimelige DVD-spilleren greier ikke å skjule den utrolige lydmagien som finnes på plata, selv om det er veldig langt fra det de beste Cd-spillerne ka by på. Gåsehuden blir liksom ikke helt like kriblende, og noe av den dynamiske kontrasten mangler sammenlignet med lang bedre spillere. Men på Beeing There av Tord Gustavsen ble jeg rett og slett imponert over den vekten som ble servert i bassen. Selvfølgelig godt hjulpet av Harald Johnsen. Og Kongshaug igjen…

Det er altså en akseptabel kvalitet også fra de analoge utgangene, men jeg har hørt det enda bedre fra en budsjettspiller. Stereokvaliteten fra Cambridge Azur 540D var klart mye bedre, men sistnevnte var da også svært grensesprengende til å være en rimelig DVD-spiller. 

Konklusjon.

Pioneer DV-600AV er nok ikke spilleren du skal kjøpe hvis du er ute etter å gi mellomklasseracket ditt en aroma av sofistikert design og finish. Er det en ren CD-avspiller du er på jakt etter, er det heller ikke noe stort sjakktrekk å kjøpe 600AV – du får klart mer stereo for pengene hvis du kjøper en håndplukket CD-spiller. Er du derimot i tillegg ute ute etter SA-CD eller DVD-Audio via analoge utganger, begynner det å hjelpe. Pioneer innfrir forventningene til denne prisen, bare du har en receiver med gain-trim for 5.1-inngangen.

Men hvis du i tillegg har behov for en spiller som leverer SD-DVD med glitrende kvalitet, begynner det virkelig å bli et godt kjøp. Og har du på toppen av det nytte av å overføre SA-CD digitalt til din receiver med HDMI 1.3, har du neppe noe alternativ - ikke på denne siden av fem tusen. 

Veil pris: 1.998,-

Link til importør

Read 7999 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.