Friday, 04 January 2019 10:45

Monitor Audio Gold har kommet til 5. generasjon

Written by

 

Fjerde generasjon av Monitor Audio sin Gold-serie begynte etter hvert å runde 4 år. Det har åpenbart gitt produsenten grunn til fornyelse. Hils på Gold 5G.

Rundt årsskiftet 2014/15 lanserte Monitor Audio 4. generasjon av Gold-serien. Den erstattet da GX-generasjonen, og GS og GR før det. 4. generasjon besto av hele 8 modeller, med to stativhøyttalere, to gulvstående, to senterhøyttalere, en bipol / dipol surroundhøyttaler og en subwoofer.

Nå syns åpenbart Monitor Audio at det er tid for fornyelse, og lanserer femte generasjon Gold. Det er foretatt en liten forenkling av sortimentet, og modellrekken er nå begrenset til 6 modeller. Det er antall stativhøyttalere og senterhøyttalere som er redusert til 1.

Det er et gjennomgående sterkt slektskap med forrige generasjon når det gjelder eksteriøret. Det innebærer i praksis elegante linjer og svært høy finish, etter bildene å dømme. Det betyr også at høyttalerelementer i Monitor Audio sin spesialitet C-CAM er dominerende. C-CAM er forkortelse for Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium, og er et materiale som opprinnelig ble utviklet for jet-motorer. Monitor Audio mener at dette materialet er ideelt for høyttalermembraner.

Vi tar en titt på de ulike modellene i Gold 5G:

 

Monitor Audio Gold 100

Dette er stativmodellen i serien, og erstatter både Gold 50 og Gold 100 i forrige generajon. Den har en 6½-tommes C-CAM mellomtone/bass, og en MPD diskantdriver utviklet for platinumserien. På baksiden finner vi en bassport av typen HiVe II, som Monitor Audio hevder gir redusert portstøy og turbulens, og økt lufthastighet.

Gold 100 skal være tilgjengelig i februar. Veil pris i Norge er satt til 18.995,-

Les mer om Gold 100 hos Monitor Audio.

 

Monitor Audio Gold 200

Den miste gulvmodellen i serien heter Gold 200, og erstatter modellen med samme navn i utgående 4. Generasjon. Den har doble 6½-tommes RDT II basselementer og en 2½ tommers mellomtone som er bundlet sammen med en MPD-diskant. Sistnevnte for øvrig et trekk vi finner igjen i flere modeller i 5. Generasjon.

Gold 200 skal være tilgjengelig i februar. Veil pris I Norge er satt til 42.995,-

Les mer om Gold 200 hos Monitor Audio.

 

Monitor Audio Gold 300

Da har vi kommet til toppmodellen i serien. Gold 300. I tillegg til duoen av MPD-diskant og en 2½ tommers C-CAM mellomtone har den doble 8-tommers RDT II basser. To HiVe II porter på baksiden gir grobunn for en frekvensrespons som strekker seg helt ned til 30 Hz. I toppen går den helt opp til 50kHz, takket være MPDene.

Gold 300 skal være tilgjengelig i februar. Veil pris i Norge er satt til 56.995,-

Les mer om Gold 300 hos Monitor Audio.

 

Monitor Audio Gold C250

Senterhøyttaleren i systemet erstatter både Gold C150 og Gold C350. Gold C250 er en treveiskonstruksjon, og har egentlig samme bestykning som gulvmodellen Gold 200. Det vil si doble ½-tommes RDT II basselementer, en 2½ tommers C-CAM mellomtone og en MPD-diskant.

Gold C250 skal være tilgjengelig i februar. Veil pris i Norge er satt til 16.995,-

Les mer om Gold C250 hos Monitor Audio.

 

Monitor Audio Gold FX

Monitor Audio sverger ganske konsekvent til bipol/dipol-konstruksjoner for sine surroundhøyttalere, og nye Gold FX er ikke noe unntak. Her har de plassert to sett med MPD-diskant og 4-tommers C-CAM mellomtone/basser. Og du kan velge mellom bipol og dipol med en dedikert omskifter i fronten

GoldFX skal være tilgjengelig i februar. Veil pris i Norge er satt til 20.995,- for paret.

Les mer om Gold FX hos Monitor Audio.

 

Monitor Audio Gold W12

Sist, men ikke minst – i hvert fall gjelder det basselementet. Og jeg skal ikke fornærme intelligensen din ved å fortelle hvor stort basselementet er på Gold W12. Bare fortelle at det i tillegg er to elementer av typen ABR, som står for Auxillary Bass Radiator. Eller slavebass, som det het det het før i tiden, when time was young.

12-tommeren blir drevet av en 600-watts klasse D forsterker. Det er avanserte innstillingsmuligheter, og i tillegg noe Monitor Audio har kalt APC – Audomatic Position Correction, et egenutviklet mikrofonbasert romkorreksjonssystem.

Gold W12 skal være tilgjengelig i februar. Veil pris i Norge er satt til 27.995,-.

Les mer om Gold W12 hos Monitor Audio.

 

Monitor Audio importeres til Norge av Soundgarden

 

Last modified on Friday, 04 January 2019 11:05
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.