Saturday, 20 December 2003 23:00

Primare SPA20

Written by

Svenske Primare har allerede skaffet seg et meget høy anseelse for sine stereoprodukter. Spesielt den integrerte forsterkeren A30.1 har blitt skamrost både i skandinavisk og britisk hifi-presse, men også de mindre modellene har fått mange gode omtaler. Forventningene var derfor på plass da jeg mottok testeksemplaret av surroundforsterkeren SPA20, forventninger om gode hifi-egenskaper.

 

av Karl Erik Sylthe, 21.desember 2003

Det jeg derimot var mer spent på, var om Primare i likhet med enkelte andre mindre hifi-produsenter som har prøvd seg på surround-sektoren ville småsnuble litt i enkelte kinoøvelser.

Med en prislapp på 21.000,- befinner Primare SPA20 seg i et terreng der det ikke er flust med konkurrenter. Det er nærliggende å ha Denon sin AVC-A11SR i tankene, samtidig som Thule har en nykommer i Sphere-serien i dette leiet.

Faktaboks

Effekt: 5x100 W/
Analoge innganger: 9 RCA
Digitale innganger: 2 RCA, 2 TOS-link
Video innganger: 4 Composite, 2 S-Video, 2 Component
Analoge utganger: Front (L&R), Center, Sub, Surr. (L&R), Surr. back (L&R)
Digitale Utganger: 1 RCA
Video Utganger: 2 Composite, 2 S-Video, 1 Component Video: NTSC/PAL
Strømforbruk: Stand by<42 W
SurroundModes: Dolby ProLogic, Dolby ProLogic II, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Surround EX 6.1, Dolby Digital Matrix 6.1, DTS Neo:6, DTS 5.1, DTS ES 6.1, DTS ES 6.1 discrete, "Surround EX 7.1"
THD: <0,07%, 20 Hz-20 kHz
Signal-to-noise: -100dB
Frekvensresponse: <20 Hz-20 kHz, -3 dB+/-0,2 dB
Dimensjoner (BxDxH): 430x400x135 mm
Vekt: 22,5 kg

 

Kvalitet/finish
Allerede før kartongen er åpnet kommer den gode følelsen snikende – 22,5 kg på sokkelesten plasserer SPA20 trygt blant tungvekterne.

Designet til SPA20 har sterkt slektskap med den svært elegante utformingen på fabrikantens øvrige produkter. Det innebærer en tykk frontplate i aluminium som designmessig er atskilt fra kabinettet med en fuge – meget stilsikkert. Testeksemplaret er uført i natur børstet aluminium, men dette var et forsøk som fabrikken har gått bort i fra, til fordel for Titan-finish som alternativ finish til den standard sorte. Personlig syns jeg børstet aluminium slett ikke tok seg dårlig ut, men ville muligens likevel foretrukket sort.

Frontpanelet er langt mer ryddig og stilrent enn det jeg er vant med fra japanske konkurrenter, og to funksjonsratt i høy finish på hver side av display suppleres av 5 små knapper. Dette likner mer på en stereoforsterker enn et krakilsk hjemmekinofantom. Og tar jeg ikke mye feil, vil den typiske kundegruppen til nettopp SPA20 verdsette akkurat det.

Men det er faktisk på apparatets bakside at den aller største åpenbaringen finnes. Det er få ting som er mer frustrerende enn å koble til alle høyttalerne på en typisk japansk surroundreceiver med sine mer eller mindre dvaske plastterminaler. På SPA20 er det forgylte terminaler med en så robust utførelse at det nærmest blir en sensuell opplevelse å foreta tilkoblingen. Og selv om de selvfølgelig tar bananplugger, er det nesten fristende å anbefale at man plukker av pluggene, bare for å få gleden av å sku fast kablene…

For øvrig er utlegningen av bakplaten eksemplarisk, og den litt utypiske horisontale sorteringen av terminalene fant jeg fordelaktig. Spesielt for høyttalerterminalene, der dette gir mer romslige arbeidsforhold.

Forsterkeren blir ganske varm etter en tids bruk, så det anbefales at man ikke plasserer andre komponenter oppå forsterkeren.

Utstyr
Primare har valgt å begrense antall effektforsterkere til 5 kanaler. Det innebærer at de som vil dra nytte av prosessorens 6.1/7.1-talenter må benytte ekstern effektforsterker for SurroundBack-kanalene. Dette er selvfølgelig en begrensning, men jeg har likevel full forståelse for at Primare har gjort dette valget for å holde kostnaden nede. Jeg har etter hvert fått inntrykk av at det er en svært liten andel av kjøpermassen til surroundforsterkere/receivere som faktisk benytter seg av de to siste kanalene, og med den slagsiden jeg mistenker dette produktet for å ha mot musikkprioriterte brukere, er det trolig et riktig valg av produsenten. Så får heller de som skal ha et 7.1-oppsett kjøpe en ekstra effektforsterker. Det eneste jeg skulle ønske meg, var en mulighet for å omadressere effektforsterkerne for frontkanalene til S.B., i tilfelle den ekstra effektforsterkeren er av et enda høyere kaliber enn de som er innbygget. Men – for å foregripe begivenhetene litt – da nytter det ikke å komme drassende med hva som helst…

Mens en typisk surroundreceiver til rundt 10 lapper pleier å ha rikelig med tilkoblinger, er det ikke uvanlig at forsterkere i samme prisklasse som SPA20 er i stand til å betjene halve borettslaget på bakpanelet. Det later til at Primare ikke helt har blitt fascinert av denne selskapsleken, og heller tatt det litt uortodokse grepet å skjele til hva man egentlig har behov for av tilkoblinger. Disse svenskene… Jeg må innrømme at jeg kvapp litt da jeg så at det bare var 4 digitale innganger, men ved nærmere ettertanke skal det veldig godt gjøres at noen har behov for flere. Og fordelingen 2/2 mellom optisk/coax virker riktig. For fleksibilitetens skyld ville jeg likevel ønsket meg en optisk utgang, i tillegg til den elektriske.

Primare har helt droppet mulighetene for oppkonvertering av videosignaler. Dette begrenser fleksibiliteten for de som velger å kjøre videosignaler gjennom forsterkeren.

Til gjengjeld er det 2 stk. 12-volts triggere for styring av eksterne apparater, og en RS232-port, som i tillegg til fjernbetjening kan benyttes til framtidige oppgraderinger.

På dekodingssiden savner jeg ingen ting. Jeg er da raus nok til å overse at Primare har droppet DST24/96, samt detaljinnstillinger på DPL II – Music. Enkelte vil muligens savne det, jeg gjør det ikke. Det samme gjelder definitivt for romklangsimuleringer, som Primare klokelig ha overlatt til andre.

Fjernkontroll/betjening
Ja vel, nå er det bare å konstatere at vi har kommet til medaljens bakside. For denne fjernkontrollen er ingen sensuell framtoning. Hadde vært helt grei til en rimelig receiver, men sammenlignet med SPA20 sitt raffinement, blir dette et antiklimaks. Den gode (men ikke helt gratis) nyheten er at Primare har en svært så lekker fjernkontroll som kan kjøpes for rundt 1.600,- . C31 er navnet. Jeg har hatt fornøyelsen av å holde et eksemplar i hånden, og hadde slett ikke lyst til å gi den fra meg igjen. Med en SPA20 i hus tror jeg faktisk at jeg ville kostet på meg en C31 også.

(fjernkontrollen på bildet er den som er mulig å kjøpe ekstra)

På funksjonssiden har også fjernkontrollen en meget klar begrensning. Det kan ikke programmeres, og er bare forprogrammert for Primareprodukter. Ser vi bort fra dette, ble jeg etter hvert i testperioden stadig overrasket over hvor greit fjernkontrollen fungerte, til tross for at jeg innledningsvis stusset over at det var litt lite knapper på den.

Og dette må nok tilskrives at SPA20 har en meget avansert og gjennomtenkt oppsettmeny. Den første overraskelsen fikk jeg i forbindelse med den analoge 7.1-inngangen. Den er nemlig konfigurerbar, noe som innebærer at de som ikke har behov for multikanalsinngang kan benytte den som 3 stk. stereoinnganger. Meget smart, og gir økt fleksibilitet. I min enfoldighet regnet jeg da med at dette er noe man velger ”globalt”, men Primare tenker annerledes. For her er vi ved et annet særtrekk – alle innganger konfigureres fra grunnen av. De fysiske inngangsterminalene er ikke angitt med navn, som CD, DVD, o.s.v., men har bare en nummerering. Dette gjør det mindre forvirrende når man senere skal konfigurere de tilgjengelige 15 inngangene, og velge h.h.v. analog- digital- og videoterminal for disse. Og siden det er et overskudd på tilgjengelige innganger som kan konfigureres, er det også mulig å definere flere innganger for de samme terminalene men med forskjellige innstillinger for eksempelvis surroundmode. En meget god løsning, som gjør det svært lett å tilgi at det ikke er direkteknapp for hver enkelt surroundmode på fjernkontrollen. Programmerbart visningsnavn for de enkelte inngangene på frontdisplayet er smakfullt krydder til denne retten.

Så fleksibelt er dette oppsette at man faktisk også kan programmere en inngang til å spille surroundkanalene fra multikanalsinngangen på fronthøyttalerne. Selvfølgelig ikke en nyttig øvelse når man skal nyte musikken, men ”kjekt å ha” for oss nysgjerrige som vil finne ut hva surroundkanalene på en innspilling er benyttet til.

En annen egenskap jeg verdsetter høyt på SPA20, er at det er mulig å definere ulike innstillinger for bl.a. bassmanager, avhengig av surroundmode. I kombinasjon med valgfri delefrekvens tilsier det at man for eksempel kan velge å dele lavere enn de obligatoriske 80Hz i forbindelse med CDer, noe som ikke er tilrådelig for DD/DTS, siden man da samtidig kan miste deler av LFE-informasjonen.

Justerbar gain-trim på de analoge inngangene er et annet pluss, noe andre produsenter burde ta lærdom av. Det samme gjelder balanse/tone-kontroll via fjernkontrollen, i tillegg til en ”hurtigtrim” av senter-/surroundkanaler.

Jeg fikk en liten overraskelse da jeg skulle gå inn og endre noen innstillinger via OnScreenDisplay – var kul umulig å få fram noe bilde på TVen. Jeg sjekket videokablingen flere ganger, og var i ferd med å avskrive TV-appatet, da en vag magefølelse fikk meg til å skifte til en annen inngang på forsterkeren. Og der spratt det opp. For å få fram O.S.D. er man nødt til å aktivere en inngang som er satt opp med videoinngang. Egentlig ganske intuitivt, bare man får tenkt seg om…

En annen liten raritet ved testeksemplaret er at man må gå via fra en digital inngang når man skal benytte multikanals-inngangen. Går man fra en analog inngang, henger signalet fra denne igjen i frontkanalene, kombinert med de øvrige kanalene i m.k.-inngangen. Fra Primare har jeg fått bekreftet at dette var en liten bug i en tidlig fase, som nå er fikset. Jeg kunne egentlig ha levd med den uansett, når jeg bare ble klar over løsningen.

Stereo
Det tok ikke særlig lang tid å konstatere at SPA20 spiller stereo i en helt annen divisjon enn de receiverne til rundt halve prisen jeg har hatt inne til test tidligere. Inklusiv min egen Yamaha DSP-AZ2 til 14 lapper. Skulle bare mangle, vil noen kanskje si, men forskjellen er større enn forventet.

Meget potente effektforsterkere er sterkt medskyldig, noe som ble tydelig demonstrert av flere Mahler-innspillinger. Den kraftfulle åpningen på Mahlers 2. symfoni ble gjengitt med en selvfølgelighet som jeg tidligere bare har opplevd på stereoforsterkere til nesten samme pris.

Men også i den motsatte enden av dramatikkskalaen briljerer Primare. Portugisiske Maria Joao sin tidvis silkemyke stemme på ”Undercovers” imponerte stort med sitt nærvær. Og Detaljoppløsningen fra Miroslav Vitous sin ”Universal Syncopations” ga gåsehud.

Et viktig aspekt ved SPA20 er at lyden via digitalinngangene gir en ekstra bonus. Ingen andre surroundreceivere jeg har testet har vært på høyden med lyden levert fra analogutgangen på min egen CD-spiller, men i dette tilfellet var det faktisk vel så mye å hente på å la Primare ta seg av DA-konverteringen. Spesielt i diskantområdet lød det et hakk mer uanstrengt fra SPA20.

Musikk i mange kanaler
Miles Davis fikk æren av å innlede multikanalsavdelingen med SACD-utgaven av den legendariske ”Kind of Blue”.En ganske imponerende seanse, som i mine ører gir en helt ny dimensjon til dette snart 45 år gamle opptaket. Selv om trompeten til Miles ikke er helt på høyden, fikk jeg nesten en uhyggelig følelse av å bli oppsøkt av Coltrane i min egen stue, til tross for at han har vært forhindret i mange tiår.

Artur Pizarros innspilling ”Last Three Piano Sonatas” på Linn Records gir en svært god innlevelse i akustikken, selv om det faktisk nesten kan bli litt i overkant på denne innspillingen. Fra samme plateselskap gir Barb Jungr en virkelig kreativ surrroundmiks på Hybrid SACDen ”Waterloo Sunset”. Og Primare kvitterer med en virkelig innbydende gjengivelse av stemmen, en stemme som preges av en blanding av tobbakk og lær, med en markant ettersmak av…..nei nå forveksler jeg visst med den medfølgende rødvinen.

Film
Selv om størstedelen av testperioden gikk med til musikk i varierende antall kanaler, ble det tid til å konstatere at Primare SPA20 også er sterk på film. Bokstavelig talt. Igjen blir det demonstrert at de oppgitte 100 Watt pr kanal har en litt annen substans enn det som er typisk for en surroundreceiver. De dynamikkegenskapene som briljerer ved spilling av musikk får selvfølgelig minst like stort spillerom når Hollywood dikterer. Og det til tross for at den i mitt oppsett også må slite med effekten fra LFE-kanalen.

Oppsummering
Primare SPA20 har i mine øyne og ører en meget klar profil. Dette er en forsterker som med fordel kan velges av den som prioriterer musikk høyt, enten den skal gjengis i stereo eller i mange kanaler. Den er faktisk en meget god forsterker vurdert som ren stereoforsterker, og jeg har ikke problem med å sammenligne den med en god stereoforsterkere til 10-12.000,-. Tar man i tillegg med at de innebygde DACene komfortabelt konkurrerer med det man finner i CD-spillere i mellomsjiktet, står vi i den situasjonen at SPA20 nærmer seg å forsvare prisen utelukkende som Hifi-maskin. Er du ute etter en musikkprioritert surroundforsterker, skal det godt gjøres at du kan gjøre et bedre valg enn Primare SPA20.

Men så har den da altså mye mer å by på. Vurdert som surroundforsterker har riktignok Primare kuttet et par småsvinger i forhold til mange av konkurrentene. I seg selv veldig lett å tilgi. Og når de til gjengjeld har forsynt SPA20 med en svært intelligent og fleksibel prosessor, som byr på kreative løsninger de fleste konkurrentene mangler, blir det et meget tilfredstillende resultat også som kinomaskin. Kjøpere som er ute etter en surroundforsterker som primært skal benyttes til hjemmekino, har litt flere avveininger å foreta enn musikkelskerne, men selv for denne kjøpergruppen kan SPA20 være et utmerket valg. Her er det personlige prioriteringer som avgjør.

konklusjon

Mer informasjon

Primare SPA20 er en svært god surroundforsterker, som bør ha en særlig appell til hifi-entusiaster. Utsøkt design/finish er en ren bonus. Og med en prislapp på drøyt 20 lapper er det faktisk ikke mye som mangler på at jeg faktisk også kan si at surround er ren bonus. Og hvilken bonus…! Importør: www.hificenter.no
Produsent: www.primaresystems.com

Informasjon SPA20

Bruklermanual SPA20

Pris: Kr. 20.995,- (21.995,- for Titan-finish)

 


Sist oppdatert : 12.09.2004 11:31:27
Read 7339 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.