Thursday, 27 November 2014 09:47

Test av riaa`er. Del 2, Esoteric Audio Research EAR 834 Signature

VI har kommet til del 2 i serien med test av riaatrinn. Her finner vi Esoteric Audio Research EAR 834 Signature

 

Av Arve og Rudi, 27 november 2014

 

Arve om Esoteric Audio Research EAR 834 Signature.

Innimellom ymse ikkje-audiofile gjeremål, fekk eg telefon frå Rudi. Han lokka med tre spennande produkt, mellom anna det billegaste av Tim de Paravichini sine riaakonstruksjonar med MC del, ein liten svart boks som ikkje kosta allverda. Eg har høyrt nokre langt dyrare utgåver av denne hifiguruen sine konstruksjonar, så det er spennande å finne ut kor godt det kan gjerast for ein lågare pris. Slike freistingar kan eg aldri seie nei til…

Utprøvinga vart ei samanhengande, hektisk økt der eg skifta mellom to riaatrinn og leika meg med å spele inn ein ny pickup. Men sjølv om dette eigentleg var ein stor fest, har eg prøvd å dele erfaringane inn i tre ulike artiklar. Så her oppsummerer eg erfaringane eg fekk med denne vesle, svarte boksen...

 

Skifte til riaatrinnet EAR 834

EAR lagar flotte produkt for vinylentusiasten, og meistrar kunsten å kombinere god oppløyst lydbilde med flott dynamikk. Dei produkta eg har vore bort i, har vore veldig ”organiske”, med skikkeleg fokus på akkurat dei felta eg held for å vere viktig. EAR har lagt seg på relativt høge prisar, og det må vere lov å ha forventningar. Men dette er billegaste riaatrinn derifrå, så eg vart forbausa over å høyre kor godt denne småkaren matcha Miyajima Takumi-pickupen. La gå med at her manglar justeringar ut over veljar mellom mm og mc, men det er nok slik at vi har ein sjeldan god match, forbausande flott.

Eg skifta mellom dei to riaatrinna medan pickupen spelte seg inn ytterlegare ti timar, og konkluderte med at EAR faktisk gjorde det betre i nesten alle disiplinar. Nesten - ikkje når det gjeld klangbalanse, der han har eit snev av varme der North Star er dønn nøytral. Og når det gjeld evne til å gje att dei små, sublime detaljane i musikken, er nok North Star ei halv aning kvassare, spesielt i toppen og når det gjeld utklinging. Dette er likevel ikkje noko som eg personleg vil rekne som minus i den store samanhengen.

Eg fekk veldig lyst til å samanlikne EAR med Manley Chinook, for å prøve kven som hadde best attgjeving av perspektiv og instrumentplassering. Det verka som dei var på same nivå innan dette, og då samanliknar eg altså med ein langt meir enn dobbelt så dyr riaa. Men før du kastar deg rundt for å kjøpe denne og dermed spare halve pengesummen, må du tenke på om du kan klare deg utan dei langt fleire innstilingane du kan gjere med Manley (og North Star) sine mange dipswitchar. Definitivt kjekt å ha, på eit felt der EAR kjem til kort. Men om du kan klare deg med ein one-trick-pony, og har bestemt deg for Takumi pickup, kan du få superlyd for 25 kilokroner, noko som i denne samanheng ikkje er nokon dårleg pris.

For ordens skuld prøvde eg også ut MM-inngangen, både med ein Grace F9 og mi referanse Dynavector DV10x5. Også her heldt EAR på sin litt varme klang og dynamiske, passeleg oppløyste og romslege spelestil, der det altså manglar litt når det gjeld overtonar og luftig utklinging. Ein utmerka riaa som ikkje gjer skam på mitt etter kvart svært så analytiske oppsett, og som framfor alt tilfører musikken den nødvendige graden av fart og humør til vinylavspelinga.

 

 

Konklusjon EAR:

Denne ”billegutgåva” manglar justeringar ut over at det kan skiftast mellom MM og MC. Nøytral er han heller ikkje, og eg opplever han som noko uoppløyst i toppen når det gjeld utklinging. Dette er nok eit svakt punkt for perfeksjonisten som vil ha alt heilt rett. Men om du vil ha speleglede utan å gje avkall på dei finare kvalitetane til pickupar som Takumi, er dette eit svært fornuftig alternativ, der du for 11 kilokroner kan få ein såpass dyr pickup til å synge. Og han gjer dessutan ein utmerka jobb via 47 kOhm – MM-inngangen. Dette er ein sak som er farleg forførande.

Arve, November 2014

 

 

 

 

Rudi's inntrykk av EAR 834 Signature.

Som Arve skriver her over, så er EAR 834 Signature en liten rør-riaa som, om enn ikke er en helt nøytral musikkformidler, spiller med en stor og levende mellomtone. Den klarer å gjengi det aller meste av godlyd som selv den 25.000 kroner dyre Miyajima Shilabe pickupen presterer. Og hvilken match de to er sammen! Men også de noe rimeligere pickupene Waza og Takumi matcher EAR 834 ypperlig, lydmessig går de som hånd i hanske. Noe av grunnen til det er at EAR 834 fra fabrikk er levert med EN innstilling impedanse messig. Og den er på 40 ohm, hvilket igjen passer perfekt til Miyajima's pickuper, men kan bli noe høy for enkelte andre pickuper.

Som også Arve var inne på så innehar 834 Signature (Signature = innebygget MC del) en meget habil MM del også.

Faktisk kan man kjøpe en 834 som bare 834 - som da ikke har MC del innebygget, og slippe enda rimeligere i fra det hele om man ikke har noen MC pickup.

Skulle man ved en senere anledning få bruk for en MC del kan man bare kjøpe seg en MC step trafo og vips så har man løst det problemet. MM delen i 834 er god nok til at en slik investering er fullt ut anbefalt. Men vi tester altså versjonen som har både MM og MC del innebygget. Vedr MM delen i 834 så vil jeg hevde at den holder meget høy kvalitet og når jeg lar min gamle Garrott The New P-77 lede an så kan lyden intet mindre enn beskrives som livsbejaende. Den er akkurat som via MC delen detaljrik og vel oppløst i mellomtonen med det lille tilskuddet av varme som får hele opplevelsen til og virke levende, troverdig og organisk.

Som sagt klarer EAR 834 Signature å gjengi en stor og varm mellomtone med rike klangfarger, den klarer også og formidle det utrolig dype lydbildet disse Miyajima pickupene leverer, og også detalj-rikdommen i lydbildet.

Det hele står veldig godt frem i lydbildet. Selv de små tingene som foregår i bakgrunnen kommer tydelig og klart frem, så selv om denne riaa'en har en meget varm og myk spillestil så er den analytisk nok til ikke å sløre til bakgrunnsdetaljer. Hvilket jo vil si at oppløsningen i mellomtonen er på topp.

Det er klart det finnes riaa'er der ute som gjør det enda et hakk bedre, men de koster som regel også ganske mye mer enn hva 834 gjør.

Vedrørende dette med "ikke nøytral" - i dag er det så mange som higer etter nøytral lyd. Jeg må si at jeg synes folk er litt på villspor, hvis man på død og liv skal ha alt så fryktelig nøytralt. Og hifi riktig så er digital lyd og CD kanskje det man heller burde søke seg mot. Jeg vil at analog lyden min skal være behagelig, vel-oppløst, organisk og levende, jeg ønsker at jeg nærmest skal kunne føle at jeg har musikeren eller sangeren på besøk i rommet hos meg.

Det hele må være levende og troverdig gjengitt, og dette er ting jeg ikke nødvendigvis forbinder med hifi riktig lyd alltid.

EAR 834 Signature klarer disse oppgavene med bravur, så lenge man holder seg til pickuper innenfor nevnte impedanse tilpasninger.

Det er som er et lite drawback er som Arve er inne på at det er 0 innstillings muligheter, foruten skifte mellom MC og MM. Det vil si at pickupen du skal bruke bør like seg ved ca 400-600 ohm's motstand eller høyere. Har du en pickup som vil ha f.eks 100 ohm, eller sågar enda et hakk lavere for ikke å bli for viril i toppen, vil nok ikke 834 være det rette valget. Men har du f.eks en Kiseki, Miyajima, Benz el lign pickup vil denne EAR riaa'en antageligvis være en inner ti'er. Kanskje spesielt når man tar i betraktning hvor mye den koster. Ikke det at ikke ca 11.000 kroner er en del penger, men det er bare at her synes jeg virkelig man får mye godlyd krone for krone.

Som sagt kan jeg ikke gjøre noe annet enn på det varmeste å anbefale en prøvelytt.

 

Rudi, November 2014.

 

EAR importeres til Norge av Audio Aktøren.

Takk til Exotic Audio for lån av EAR 834P

Read 7903 times