lørdag, 09 april 2005 23:00

Bryston 4B SST og BP26/MPS2

Canadiske Bryston er en forsterkerlegende og brukes i studioer over hele verden. Har man tungdrevne høyttalere eller krever det ultimate i krefter og transparens er Bryston et naturlig valg for mange. Etter et par uker i racket gjaldt det også for denne skribenten....

 

av Stian Gårdsvoll, 10.april 2005

Først: Konklusjonen
For å gjøre en lang historie kort: Dette er et sant fyrverkeri av et forsterkersett, det beste jeg har har lyttet til i mitt oppsett og Lyric får det ikke tilbake. Bryston-settet fikk virkelig frem det beste i høyttalere som Dali Euphonia MS4 og B&W 803 Diamond. Du er herved advart: Dette er en smått euforisk omtale!

Bryston har alltid vært et spennende merke. Blant dets brukere finner man Abbey Road Studios, Peter Gabriel, BBC, Brian May, Chesky Records, Polygram, Ray Charles (RIP) og Trinity College ved Oxford. Listen over brukere ser ut som en liste over verdens beste studioer, rett og slett. Men hva er det med Bryston som tiltaler profesjonelle brukere så sterkt?

Mitt førsteinntrykk kan kanskje si noe om det. Bryston er rå styrke, dynamikk og transparens. Dali Euphonia MS4 stod for anledningen koblet opp i stuen til Hegels glimrende H1 integrerte forsterker. Euphonia ble rett og slett en dramatisk bedre høyttaler med Bryston-settet koblet til. [Jeg skriver endel om den konkrete opplevelsen av forsterkerbytte her] Ikke minst var bassen en helt ny historie. Maken til slam og dynamikk skal man lete lenge etter! I tillegg var det påtagelig mer transparent. Mikrodetaljer fra gitarer og piano kom bedre frem og rommet ble større.

Litt senere i testperioden var det B&W 803 Diamond som stod for tur. Her var konkurrenten Classe Delta CAP2100 koblet opp, en integrert forsterker til 50 000 kroner. Jeg synes 803 Diamond kanskje var litt for laid-back og kjedelig med Classe og koblet så over til Bryston. Opplevelsen fra MS4 gjentok seg. Endelig våknet det rasedyret 803 Diamond viste seg å være.

 

4B SST Specifications

Power Output 300 watts per channel into 8 ohms
500 watts per channel into 4 ohms
Gain Select and Sesitivity 29dB - 1.8Vin = 300W @ 8 Ohms - (1V Position)
23dB - 3.6Vin = 300W @ 8 Ohms - (2V Position)
Input Impedance 50 Kohms single ended
20 Kohms balanced
Distortion IM or THD+noise < 0.005% 20Hz to 20kHz at 300 watts into 8 W
< 0.007% 20Hz to 20kHz at 500 watts into 4 W
Noise Measured with input shortened - 20Hz to 20kHz
>110dB below rated output 29dB gain (-75dBu)
>113dB below rated output 23dB gain (-78dBu)
Slew Rate >60 volts per microsecond
Power Bandwidth <1 Hz to over 100 kHz
Damping Factor Over 500 at 20 Hz, ref. 8 ohms
Dimensions
19" Version
with handles
48.3 x 13.3 x 43.8cm - 19" x 5.25" x 17.25"
17" Version 43.2 x 13.3 x 40.1cm - 17" x 5.25" x 15.75"
Weight approx. 22kg. - 50 lbs

Dette settet består av tre bokser. MPS2 er strømforsyning til opptil 4 apparater, og kan gi tilsammen 1 ampere strøm. BP26 er selve forforsterkeren, en enkel sak bestående av balanse, volum, kildevelger, fasevender, mute og en ytterst enkelt fjernkontroll. Kanskje litt for enkel, bare volum, mute og fase kan opereres fra denne. Særlig med take på prisen på 70 000 kroner for dette settet så synes jeg de kunne kostet på seg på kildevelger på fjernkontrollen!

Finshen er umiskjennelig industriell. Frest aluminium er stikkordet her. Dette føles meget bra sammenskrudd og her er det ikke mye "plastic fantastic". Terminalene er også av høy kvalitet. Visuelt gjør komponentene nokså lite utav seg i racket.

På nettsidene til Bryston kan du faktisk laste ned kretsskjema for disse komponentene! Her er det ikke mye hemmelighetskremmeri iallefall. Jeg fikk vår tekniske redaktør til å se over disse nettsidene og hans initielle reaksjon var at Bryston benytter konservativ designtankegang og gjør en meget interessant vri: De bruker ikke op-amper, men bygger samme funksjonalitet opp av bare diskrete komponenter. Kostbart - men det nytter tydeligvis. Spesifikasjonene forteller om ekstremt lav forvrengning og ekstremt signal-støy-forhold. Og det høres. Eller rettere sagt, det høres ikke. Med volumkontrollen på 50% (rett opp) var det ikke så mye som et lite sus å høre i høyttalerne. Hele veien er det komplett sort bakteppe til musikken.

Bryston har tidligere vært kritisert for en litt skarp diskant og kanskje noe klinisk gjengivelse. Dette er ikke mitt inntrykk av dette settet. Diskanten var absolutt ikke tilbakelent, men selv ikke på den nye diamant-domen til B&W låt den skarp eller aggressiv. Lydbildet er balansert, ingen komponenter dominerer - selv om man ikke klarer å la være å legge merke til den kontante og dype bassen, da. På Michael Jacksons spesialutgave av "Bad" er "Streetwalker" bonusspor. Basslinjen i denne er krevende å gjengi og kombinasjonen B&W 803 Diamond og Bryston tok pusten ut av denne skribenten iallefall.

Så hva kan Bryston MPS2/BP26 og 4B SST tilby deg? En transparent, balansert, dynamisk og ekstremt oppløst gjengivelse av dine favorittlåter. Og jeg tror 4B SST kan drive stort sett hva som helst av høyttalere. 2x350 watt i 8 ohm skal man slett ikke kimse av... Forforsterkeren finnes i flere ulike utgaver verdt å nevne. Du får den med MM-trinn, MM+MC-trinn, DAC og denne standardutgaven. Med 20 års garanti og 100 times "burn-in" for hver eneste enhet bør dette være et sikkert kjøp. Forhandler Lyric Hifi får ikke tilbake dette settet. Det blir stående og en stor takk til Crescos avbetalingsordninger bør være på sin plass....

Er du i markedet for et hi-end forsterkersett kan du ikke la være å ta en lytt til Bryston.

 


Sist oppdatert : 09.04.2005 23:38:26
Lest 269117 ganger